رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی عمدتا پیرامون هماهنگی و تطبیق کلیه خدمات درمانی و بهداشتی با نیاز بیماران است و یک کارشناس مجرب در این زمینه کلیه مشکلات موجود در این مسیر را برطرف کرده و سهولت و دسترسی مناسب به این خدمات را برای مراجعین مراکز درمانی ایجاد می کند.
تمامی فعالیت های این رشته مبتنی بر اداره مراکز بهداشتی و درمانی است و یک کارشناس مجرب در این زمینه می بایست بتواند سازماندهی های خدماتی را به منظور سهولت در برخورداری از آن ها برای بیماران و مراجعین ایجاد کند.
از دیگر ویژگی های این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حیطه فعالیتی این رشته در مراکز درمانی و بهداشتی از جمله بیمارستان ها و کلینیک ها است.
- این رشته در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اقدام به پرورش متخصصان می کند.
- توانمندی لازم برای کار در مراکز درمانی و بهداشتی از نتایج تحصیل این رشته است.
- اداره شبکه های مختلف نظام بهداشتی و درمانی از اهداف این رشته محسوب می شود.
هدف:
به طور کلی ، هدف از تحصیل رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی کسب دانش و تجربه لازم برای بدست آوردن بهترین نتیجه از امکانات مراکز درمانی و بهداشتی است. البته باید در نظر گرفت که این عمل بایستی با رضایت کارکنان و بیماران نیز همراه باشد. این رشته درحقیقت به داوطلبان نحوه ارائه بهترین خدمات در کمترین زمان را می آموزد.
توانایی:
دانشجویان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی علاوه بر آموزش دروس تخصصی رشته خود در زمینه ارتباط با کادر درمان مدیریت بخش های مختلف مراکز بهداشتی و … در دوره تحصیل خود با مهارت های زیر آشنایی جامعی پیدا می کنند:
- داروشناسی
- مدیریت اختصاصی واحدهای بیمارستانی
- استانداردهای بیمارستان
- کاربرد کامپیوتر در مدیریت بیمارستان
- روابط درون بخشی و برون بخشی بیمارستان
- سازمان و مدیریت بهداشت و درمان در ایران
- ارزیابی مراقبت های بهداشتی و درمانی
- برنامه ریزی مدیریت استراتژیک در نظام بهداشتی و درمانی تطبیقی
ویژگی های شخصیتی
- ریسک پذیر
- سنتی / منظم
- اجتماعی / امدادگر
- جزئی نگر
- رهبر و مدیر
این رشته برای چه افرادی مناسب است؟ در ساده ترین جواب باید گفت، افرادی که به حضور در مراکز درمانی مانند بیمارستان ها، درمانگاه ها و کلینیک ها علاقه داشته باشند.
فارغالتحصیل این رشته عموما به عنوان مدیر بخش بهداشت و درمان در بیمارستان ها و درمانگاه های مختلف فعالیت کرده و دائما با بیماران برخورد خواهند داشت. استرس، اضطراب و در مواقعی نارضایتی و برخوردهای تند از مهمترین دغدغه ها و سختی های افراد فعال در این رشته محسوب می شود.
لذا فارغ التحصیلان رشته مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی می بایست علاوه بر علاقه به فعالیت روزانه در مراکزی بیمارستان ها باید از پختگی، تحمل و شکیبایی زیادی در مواجهه با افراد برخوردار باشد. همچنین داشتن قدرت رهبری و تصمیمگیری قاطع یکی دیگر از فاکتورهای موفقیت افراد در این حیط کاری محسوب می شود.
MBTI
ESFJ – مشاغل به عنوان مدیر یک تناسب طبیعی است که به کنسول ها اجازه می دهد نه فقط یک محیط، بلکه افراد حاضر در آن را سازماندهی کنند. مهارتهای عملی آنها به خوبی با قابلیت اعتمادشان ترکیب میشود و شخصیتهای کنسول را بهطور شگفتآوری کمک کنندگان خوبی میسازد – اگرچه آنها اغلب ترجیح میدهند حسابداران شخصی باشند، به مردم کمک کنند و مستقیماً با آنها تعامل داشته باشند، نه اینکه حسابداران شرکتی در اتاقهای پشتی اعداد و ارقام را به هم بزنند.
گرایش ها
این رشته هم اکنون در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه های کشور ارائه شده و دانشجویان این رشته طی دوره با مباحثی نظیر مدیریت، اقتصاد، حسابداری، جامعه شناسی، خدمات بهداشتی و … نیز آشنایی پیدا می کنند.
رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی هم اکنون در مقطع کارشناسی ارشد فاقد گرایش می باشد.
دانشگاه های ایران در حوزه مدیریت بهداشت درمانی
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه : روانشناسی عمومی، اصول تنظیم و کنترل بودجه دولتی، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، اصول خدمات بهداشتی، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت، آمار حیاتی و شاخص های بهداشتی نظری و عملی، کاربرد کامپیوتر در مدیریت، اصول و مبانی مدیریت، تغذیه و رژیم های غذایی در بیمارستان، مدیریت منابع انسانی، رفتار سازمانی، موازین حقوقی در بیمارستان، روش تحقیق نظری و عملی، مکاتبات اداری، جامعه شناسی پزشکی و بهداشتی، اصول حسابداری، مدیریت مالی، اصول انبارداری و تدارکات، آشنایی با خدمات پرستاری، مبانی مددکاری اجتماعی
دروس تخصصی : زبان تخصصی، اصول نگهداری و ایمنی بیمارستان، اقتصاد پزشکی، سازمان و مدیریت بیمارستان، کلیات پزشکی، اپیدمیولوژی و عفونت های بیمارستانی، مدارک پزشکی، بیمه و تعرفه خدمات بهداشتی و درمانی، شناخت تهیه و توزیع دارو، آشنایی با اصول طراحی و تجهیز بیمارستان، برنامه ریزی خدمات بهداشتی و درمانی، واژه شناسی پزشکی، آشنایی با لوازم و تجهیزات پزشکی، استاندارد های بیمارستانی، پروژه، کارآموزی در عرصه.
بازار کار رشته مدیریت خدمات بهداشت درمانی
اکثر متقاضیانی که با کارشناسی رشته ای غیر پزشکی به این رشته در مقطع ارشد وارد می شوند ممکن است تصورشان از این رشته چیزی شبیه به پزشکی بوده و بر این باور باشند که فارغ التحصیلان رشته مدیریت خدمات به کارهای درمانی و یا ارائه خدمات به بیمار می پردازند، که باید بگوییم این تصور کانلی از این رشته نیست، در واقع باید گفت حیطه ی کاری فارغ التحصیلن این رشته در رابطه ارائه خدمات در چهار چوب اجرایی و مدیریتی در بخش های خدماتی ، بیمارستان ها و … می باشد. پس به طور کلی کسی که این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب می کند باید آگاهی کاملی نسبت به توانمندی های خود و شرایط شغلی که با انتخاب این رشته برایتان فراهم می شود توجه کنید. کسانی که قصد ادامه تحصیل در رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی را دارند باید توانمندی مدیریت، حل مشکلات وبحران های پیش آمده با استفاده از دانش های تجربی را داشته و با توجه به اینکه فارغ التحصیلان این رشته به عنوان مدیر بخش بهداشت و درمان بیشتر با بیماران یعنی با ضعیف ترین، نیازمند ترین، و ناشکیباترین انسان ها روبرو هستند و از سوی دیگر با کمبودها، نواقص، نارضایتی ها و برخوردهای متفاوت سروکار دارند، بنابراین باید از پختگی، تحمل و شکیبایی برخوردار باشند و با قدرت تصمیم گیری بالا در برخورد با چنین موقعیت ها و افرادی بهترین راهکار و عملکرد را ارائه دهند.
سطح درآمد:
تعیین کننده ی جایگاه شغلی و درآمد یک فارغ التحصیل این رشته ، معیارهایی همچون تجربه ، مهارت کاری و دانش تخصصی می باشد.
مهاجرت
در خارج از کشور وظایف متخصص اداره بهداشت ، مدیریت ، هماهنگی و نظارت بر خدمات مراقبت های بهداشتی ، بهبود کیفیت مراقبت ها است. مدیران بهداشتی بر کارمندان اداری نظارت می کنند ، با بیمه کار می کنند ، با کادر پزشکی مشورت می کنند ، به تلفن ها پاسخ می دهند ، مدارک کامل را می گیرند و امور مالی را اداره می کنند.
مدیران بهداشتی در بیمارستان ها ، کلینیک ها ، خانه های سالمندان ضروری هستند. پس از اتمام برنامه مدرک مدیریت بهداشت ، دانشجوی تحصیلات تکمیلی می تواند موقعیتی را به عنوان مدیر مراقبت های بهداشتی ، یک مدیر مراقبت های بهداشتی یا یک مدیر اطلاعات بهداشتی پیدا کند.
دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در دنیا :
- Northeastern University – Boston, Massachusetts
- Johns Hopkins University – Baltimore, Maryland
- Carnegie Mellon University – Pittsburg, Pennsylvania
- Brenau University – Gainesville, Georgia
- University of Michigan – Ann Arbor, Michigan
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- استاد حسین درگاهی :عضو هیئت علمی دانشگاه تهران