سلامت از مهم ترین موهبت های الهی و از اساسی ترین نیازها و شاخص های توسعه یافتگی جوامع بشری است. سلامت ، حق اساسی انسان هاست و تلاش برای تامین آن موجب گسترش رشته های مرتبط در علوم سلامت گردیده است. در این میان رشته پرستاری با سابقه طولانی خدمات مراقبتی به عنوان یکی از رشته های دانشگاهی ، همپای پیچیدگی نیازهای انسان و گسترش علم و فن آوری پیشرفت های زیادی نموده است. پرستاری وظیفه ی مراقبت از بیماران را به عهده دارد. پرستار وضعیت بیماران را کنترل کرده و مطابق با نظرات پزشکان از آنها مراقبت می کند. او به بیماران و همراهان شان اطلاعات لازم را داده و آنها را در مورد نحوه برخورد با بیماری و مراقبت از بیمار راهنمایی می کند.
پرستاری حرفه ای در ایران برگرفته از کشور های اروپایی است. اولین بار در سال ۱۲۹۴ در ارومیه مدرسه پرستاری دایر گردید.در سال ۱۳۳۷ طبق مصوبه صنف پرستاران پذیرش داوطلبان با مدرک دیپلم در دوره ی ۳ ساله ی پرستاری شروع شد و ارزش مدرک پرستاری معادل لیسانس در نظر گرفته شد. در سال ۱۳۵۴دوره ی لیسانس پرستاری در وزارت علوم تصویب گردید و طول این دوره به ۴ سال افزایش یافت. در سال ۱۳۶۵ با تشکیل دانشکده ی پرستاری این رشته ی دانشگاهی توسعه ی فراوان یافت. اولین زن پرستار ایرانی فاطمه توانایی و اولین پرستار مرد دارنده ی مدرک دانشگاهی پرستاری در ایران مرتضی حسن پور بود.
هدف:
هدف از رشته پرستاری تربیت افرادی است که قادر باشند به عنوان عضوی از تیم سلامت به ارائه خدمات مراقبتی و بهداشتی ، آموزشی ، پژوهشی ، مشاوره ای ، مدیریتی و حمایتی و توانبخشی جهت تامین ، حفظ و ارتقاء سلامت فرد ، خانواده و جامعه بپردازند.
بازه:
- مراقبت از بیماران در بیمارستان و انجام کار پانسمان و تزریقات
- مراقبت از بیماران در همه ی مراحل زندگی به منظور تصحیح عادات غذایی و دارویی و پیشگیری از بیماری ها
- ارتباط موثر سازمانی با واحدها و مراکزی که به نوعی در حل مشکل بیمار دخیل هستند.
- آماده سازی و تدارک شرایط اجرای اقدامات درمانی
- نقش هماهنگ کننده و ارتباط دهنده بیمار و پزشک
- ثبت دقیق داده های بالینی با رویکرد پژوهشی
- ارائه اطالاعات لازم و هدایت مددجویان برای تصمیم گیری بهتر
- انتقال خواست ها و نیاز های بیمار به خانواده بیمار
توانایی ها و ویژگی های شخصیتی
- سلامتی کامل جسمی و روانی
- عاشق خدمت به هم نوع
- صبر و علاقه ی لازم
- مهارت های حل مسئله
- یادگیری مادام العمر
- تعامل بین بخشی
- مهارت های ارتباطی
- تسلط لازم در زبان انگلیسی، شیمی و زیست
- اجتماعی / امدادگر
- صادق
- جزئی نگر
- همراه و یاری گر
- مقاوم
- پیگیر
MBTI
ISFJ – شخصیتهای مدافع، به ویژه محتاط، اغلب تا سرحد کمال دقیق هستند، و اگرچه گاهی تعلل میکنند، همیشه میتوان برای انجام به موقع کارها به آنها تکیه کرد. مدافعان مسئولیتهای خود را شخصاً عهدهدار میشوند، به طور مداوم فراتر میروند و هر کاری بتوانند انجام میدهند تا از انتظارات فراتر بروند و دیگران را در محل کار و در خانه شاد کنند.
گرایش ها
از جمله گرایش های مقطع کارشناسی ارشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-روان پرستاری
-پرستاری ویژه
-بهداشت
-مدیریت
-داخلی جراحی
-اطفال
و همچنین گرایش های مقطع دکترا موارد زیر را شامل می شود:
-آناتومی
-بافت شناسی
-اپیدمیولوژی
دانشگاه های ایران در حوزه پرستاری
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه شاهد – تهران
- دانشگاه علوم پزشکی البرز – کرج
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه
- تشریح
- میکروبیولوژی
- فیزیولوژی
- انگل شناسی
- ژنتیک و ایمونولوژی
- آمار حیاتی مقدماتی
- بیوشیمی
- تحقیق در پرستاری
- فناوری اطلاعات در پرستاری
دروس تخصصی
- تغذیه و تغذیه درمانی
- اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماری های شایع در ایران
- روانشناسی فردی و اجتماعی
- داروشناسی
- زبان تخصصی
- فرآیند آموزش بیمار
- اخلاق پرستاری و ارتباط حرفه ای
- پرستاری سلامت فرد و خانواده
- پرستاری سلامت جامعه
- پرستاری و بهداشت محیط
- اصول و مهارت های پرستاری
- پرستاری وضعیت سلامت
- پرستاری بهداشت مادر و نوزاد
- مفاهیم پایه پرستاری
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان ۱
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان ۲
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان ۳
- مراقبت های پرستاری در منزل
- مراقبت های جامع پرستاری در بخش های ویژه
- پرستاری اورژانس در بحران ها و حوادث غیرمترقبه
- پرستاری کودک
- پرستاری بیماری های کودکان
- پرستاری بهداشت و روان
- پرستاری بیماری های روان
- اصول و مدیریت خدمات پرستاری
دروس کارآموزی
- اصول و مهارت های پرستاری
- پرستاری بهداشت مادران و نوزاد
- پرستاری سلامت جامعه – فرد و خانواده – محیط
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان۱
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان۲
- پرستاری بزرگسالان – سالمندان ۳
- پرستاری در مشکلات شایع ایران
- پرستاری کودک سالم و پرستاری بیماری های کودکان
- پرستاری بهداشت روان و پرستاری بیماری های روانی
- فارماکولوژی بالینی
- پرستاری مراقبت های ویژه
بازار کار رشته پرستاری
از جمله مراکزی که یک کارشناس پرستاری میتواند مشغول به کار شود :
- بیمارستان ها
- کلینیک ها
- پاراکلینیک ها
- ادارات و سازمان های پرستاری
- به عنوان مربی در دانشکده ها
- یک پرستار میتواند به صورت مستقل کار پرستاری را در منزل اشخاص بیمار ادامه دهد
متاسفانه بر خلاف سختی زیاد این کار، درآمد مناسبی ندارد و اکثرا اعلام نارضایتی از حقوق دریافتی را دارند، به خصوص در مراکز خصوصی که با حداکثر کار و شیفت های اجباری حداقل دریافتی به پرستاران می رسد.
سطح درآمد:
حقوق پرستاری برای یک فارغالتحصیل مقطع کارشناسی رشته پرستاری ممکن است در شهرهای مختلف و همچنین مراکز درمانی متفاوت مثلا بیمارستانهای دولتی و خصوصی، فرق داشته باشد. اضافه کاری بر اساس حق شیفت محاسبه میشود و بر همین اساس حقوق رشته پرستاری نیز قابل افزایش است. بسیاری از پرستاران ممکن است به کار خصوصی مانند پرستاری از کودکان، سالمندان، بیماران با شرایط خاص اقدام کنند یا در مراکز ویژه به درمان و مشاوره مشکلات به خصوصی مانند درمان زخمهای دیابتی بپردازند.
مهاجرت
استرالیا از جمله کشورهایی است که در حوزه مهاجرت، به ویژه مهاجرت کاری بسیار محبوب است. متقاضیان مهاجرت به استرالیا میتوانند از طریق سابکلسهای ویزای موقت کاری و حتی اقامت دائم این کشور اقدام کنند. برای شرکت در برخی از سابکلسهای اقامت دائم، امتیاز متقاضیان پس از ثبت درخواست آنها توسط سیستم امتیازبندی ویزای استرالیا سنجیده میشود. یکی از مسائلی که شانس افراد را در اخذ اقامت دائم این کشور افزایش میدهد، قرار داشتن شغل آنها در لیست مشاغل مورد نیاز کشور استرالیا است. شغل پرستاری یکی از اصلیترین مشاغل مورد نیاز کشور استرالیا بوده که در انواع گرایشهای آن (پرستار متخصص، نگهداری از سالمندان، پرستار شخصی، مربی پرستاری و…) همواره در لیست مشاغل مورد نیاز بلندمدت و کوتاهمدت این کشور قرار دارد. در نتیجه پرستاران شانس بسیار بالایی برای اخذ اقامت دائم استرالیا خواهند داشت. البته توجه داشته باشید که برای استخدام در این حرفه، باید ابتدا دورهای تخصصی را طی کرده تا بتوانید به عنوان Registered Nurse مجوز کاری دریافت کنید.
پرستاران متقاضی کار در کشور کوچک و سرسبز ایرلند باید ابتدا در سازمان Nursing and Midwifery Board of Ireland (NMBI) رجیستر شوند. تنها پس از بررسی شرایط افراد و اخذ تصمیم نهایی است که آنها میتوانند نسبت به اخذ ویزا و مهاجرت به ایرلند اقدام کنند.
تَبِ مهاجرت پرستاران به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در دو-سه سال گذشته داغ شده است! کشورهایی مانند امارات، عمان و قطر، با پرداخت حقوقِ بالا و در نظر گرفتن تسهیلات متعدد، در حال جذبِ پرستاران خارجی خصوصاً ایرانیها هستند. تنها چند نمونه از مزایای مهاجرت پرستاران به کشورهای حاشیه خلیج فارس:
- معاف از مالیات! (مشاغل پزشکی در این کشورها مالیات پرداخت نمیکنند.)
- نزدیکی به ایران
- حقوق بالا
- عدم نیاز به مدرک زبان
بهترین دانشگاه های پرستاری دردنیا به ترتیب عبارت اند از:
- دانشگاهپنسیلوانیا
- کالج کینگ لندن
- جانز هاپکینزدانشگاه
- دانشگاهواشنگتن
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- فلورانس نایتینگل: در لیست بهترین پرستاران جهان اول از همه باید نام یک پرستار بزرگ را بیاوریم. این پرستار که تحول عظیمی در پرستاری جهان ایجاد کرد فلورانس نایتینگل نام دارد. شاید پیش آمده باشد که در مورد نظریه پرستاری فلورانس نایتینگل چیزهایی شنیده باشید. فلورانس یک اصلاحگر اجتماعی بود با تاسیس مدرسه پرستاری در بیمارستان سنت توماس لندن، پرستاری نوین را بنیان نهاد. این پرستار دلسوز به خاطر از خود گذشتگیهایی که در جنگ کریمه انجام داد بسیار شناخته شد.
- ادیت کاول: ادیت کاول یک پرستار انگلیسی بود که در جنگ جهانی اول به سربازان زیادی خدمت کرد. ادیت به بی طرف بودن در رسیدگی به سربازان معروف بود و فرقی نمیکرد شخصی که نیاز به خدمات پرستاری او داشت کدام طرف جنگ باشد. در آخر نیز به خاطر کمک و نجات ۲۰۰ سرباز به اعدام محکوم شد. در آن زمان سازمانهای زیادی تلاش کردند تا حکم اعدام ادیت کاول را بشکنند اما در نهایت این پرستار بزرگ توسط جوخهی اعدام آلمانها اعدام شد. امروزه از این پرستار فداکار به عنوان قدیس در کلیساهای مسیحیت یاد میشود.
- لیدی دیانا کوپرپرستار، هنرپیشه و چهره برجسته اجتماعی در لندن و پاریس، که بهطور گسترده به عنوان زیبایی قرن شناخته میشود.