هنر اسلامی

 ويژگي‌هاي هنر و فرهنگ اسلامی ايران در ادوار اسلامي ، زاییده تلاش و فعاليت‌هاي هنرمنداني است كه در دامن فرهنگ اسلامی پرورش يافته‌اند. اعراب به ایران حمله کرده و دوران تاریکی و وحشت در حال گذر است. موسیقی و نقاشی و در کل هنر به غلط ممنوع اعلام شده است. دوران، دوران جنگ و وحشی گری ، ترس و خفقان ، بیسوادی و کشتار است. اما ریشه های هنر ایران آنقدر قوی و استوار هستند که با وجود تمامی این مشکلات همچنان پابرجا ماند.اما، اینبار در یک قالب جدید . قالبی مناسب شرایط حاکم و در راستای احترام و تقدس بخشیدین به اسلام. نقوش، گیاهی و هندسی شدند و رنگها به سمت یک هارمونی لطیف رفته و دنیای جدیدی در کمال زیبایی و تقدس خلق شد. عده ای می پندارند که هنر اسلامی ، دارای ملیت ایرانی نبوده و هویت ایرانی را ندارد در حالی که با کمی تامل در این امر متوجه میشویم هنر اسلامی در حقیقت زاییده هنر ایرانی است و دارای هویت هنر ایران نیز می باشد. تاریخ به ما می آموزد که این فرهنگ و هنر غنی و هویت ایرانی آنقدر قوی و محکم است که نه تنها از بین نمی رود بلکه هنر های بیگانه ای را که به سب تغیرات جغرافیایی و سیاسی و .. وارد ایران شده اند، به نوعی ایرانیزه می کند اما هرگز نمی میرد. در این میان  بقای هویت ایرانی را مدیون آن هنرمندانی هستیم که در زمانهای دشوار مانند زمان حمله اعراب یا حمله مغول به ایران و یا در زمان زندیه و قاجار این میراث را در حفظ کرده و باعث ادامه حیاط آن شدند. هنر اسلامی یا هنرهای مسلمانان به بخشی از هنر اطلاق می‌شود که در جامعه مسلمانان و نه لزوماً توسط مسلمانان رواج داشته است. هرچند ممکن است این هنرها در مواردی با تعالیم شریعت اسلام انطباق نداشته باشد ولی تاثیر فرهنگ اسلامی و منطقه‌ای در آن به‌خوبی نمایان است. هنر اسلامی یکی از دوران‌های شکوهمند تاریخ هنر و یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشری در عرصه هنری به‌شمار می‌آید و شامل انواع متنوعی از هنر همچون  معماری، خوشنویسی، نقاشی، سرامیک و مانند آن‌ها می‌شود. هنر اسلامی اغلب بر خلق زیبایی با نقوش انتزاعی و استفاده از حروف، متمرکز بوده است. فارغ التحصیلان رشته هنر اسلامی ضمن شناخت نسبت به مبانی نظری و عملی موجبات احیاء و تقویت و تحکیم هنر اسلامی را فراهم می­سازند و در بررسی، تحلیل و شناخت طرح­ها و نقوش اصیل و نسبت آنها با فرهنگ و تفکر اسلامی توانایی­های لازم را به دست می­آورند. برنامه درسی كارشناسي هنر اسلامی مبتني بر هنرهايي است كه ريشه در اعماق دين اسلام دارد. دوره آموزش كارشناسي هنر اسلامی يكي از دوره‌هاي آموزش عالی است كه هدف از برگزاری اين دوره ترتيب افراد متخصص، پژوهشگر و ژرف‌انديش است كه ضمن آگاهی به مبانی نظری و عملی هنر اسلامی، موجبات تقويت و تحكيم آن را فراهم آورند.

دروس گرایش چوب :

کارگاه طراحی پایه – آشنایی با فرهنگ و ادبیات ایران – بررسی هنرهای اسلامی در دوره معاصر – کارگاه ساز سازی – طراحی مقرنص – بررسی و تجزیه و تحلیل مکاتب مختلف نگارگری – …

دروس گرایش فلز:

کارگاه طراحی پایه – انسان،طبیعت،طراحی – بررسی هنرهای اسلامی در دوره معاصر – کارگاه قلمزنی – کارگاه میناکاری – کارگاه تخصصی فاز – تاریخ فرهنگ ئ تمدن اسلامی – کارگاه مدل و قالب – …

دروس گرایش سفال:

کارگاه سفال – تاریخ سفال در ایران – کارگاه لعاب و رنگ – کارگاه طراحی سنتی – هندسه نقوش در هنرهای سنتی ایران – …

 دانشگاه های پذیرنده رشته ی هنر اسلامی:

دانشگاه بیرجند – دانشگاه شهید باهنر – دانشگاه محقق اردبیلی – دانشگاه هنر اسلامی تبریز دانشگاه هنراصفهان – دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران – دانشگاه غیرانتفاعی سوره -…