به منظور اعتبار بخشیدن به هنرواحیا سنن پوششی ایران وهمچنین طراحی نقوش پارچه مطابق باسلیقه ی بازارجهانی رشته طراحی پارچه فعالیت خودرا در دانشگاه ها آغازکرد. این رشته نیز دارای دو گرایش طراحی چاپ پارچه و طراحی بافت پارچه می باشد. دانشجویان این رشته تا ترم سه همکلاس دانشجویان طراحی لباس هستند. دروس تخصصی دانشجویان رشته ی طراحی پارچه، اکثراً چاپ پارچه به روش های مختلف است و ایشان ملزم هستند که طرح های خود را به صورت دستی و یا کامپیوتری به تایید استاد راهنما رسانده و سپس با چاپ بر روی پارچه اجرا نمایند. این رشته به جز در مواردی که نیاز به خرید رنگ و شابلون و یا پرینت آثار است، خرج بیشتری ندارند.
هدف:
یک دانشجوی طراحی پارچه و لباس باید هنرهای تجسمی را بشناسد و دارای خلاقیت و دید هنری باشد. داوطلبان باید بدانند که رشته طراحی پارچه و لباس، یک رشته کاربردی است؛ یعنی هدف این رشته طراحی اصولی پارچه و لباس با حفظ خلاقیت هنری است و در نهایت باید محصول هنرمند، به صورت تولید انبوه وارد بازار شود. به همین خاطر هنرمندانی که فقط برای حس خودشان طراحی میکنند، در این رشته موفق نمیشوند. امروزه صاحبان صنایع متوجه شدهاند که باید اصول علمی طراحی و رنگ بندی را رعایت کنند تا کارشان توان رقابت در بازار را داشته باشد. برای مثال شرکتهای خودروسازی به دنبال الگوساز و طراح بافت پارچه برای روکش صندلی خودرو هستند. بازار کار طراحی لباس نیز بسیار خوب است و حتی اگر فارغالتحصیل این گرایش جذب سازمانها و مراکز خصوصی و دولتی نشود، میتواند با سرمایهای اندک برای خود، کار کند. در صورت کار انفرادی و برگزاری نمایشگاه ها و شو توسط جمعی از دانشجویان ، این کار می تواند برایشان در آمد زا باشد، در غیر اینصورت می بایست سعی کنند جذب کارخانه جات ها و مزون های شخصی برای چاپ و اجرا کاری شوند.
توانایی:
- استعداد خلاق و توانایی هنری
- چشم خوب برای تشخیص رنگ ، بافت ، پارچه ها و الگوها
- علاقه به مد و پارچه ، و درک روند و مواد
- درک و تجربه استفاده از فرایندها و تکنیک های مختلف نساجی
- مهارت های طراحی و توانایی استفاده از نرم افزارهای گرافیکی
- مهارت های ارتباطی خوب و کار تیمی
- توانایی کار در مهلت و بودجه
- مهارت های بازاریابی ، اداری و تجاری در صورت خوداشتغالی
ویژگی های شخصیتی:
- خلاق
- توجه عالی به جزئیات
- تحلیلگر
- ظریف
- ایده پرداز
گرایش ها
داوطلبان علاقه مند به این رشته امکان ادامه تحصیل در مقطع ارشد در رشته طراحی پارچه و لباس را دارند. اما رشته ای با این عنوان در ایران برای مقطع دکترا وجود ندارند وداوطلبان علاقه مند به تحصیل در مقطع دکترا می توانند در دیگر گرایش های هنر شرکت در صورت مجاز بودن شرکت کنند.
دانشگاه های ایران در حوزه طراحی پارچه
- دانشگاه تهران
- دانشگاه سوره
- دانشگاه علم و فرهنگ
- دانشگاه الزهرا
- آموزشکده فنی و حرفه ایی دکتر شریعتی ( ویژه دختران)
- دانشگاه سمنان
دروس پایه و تخصصی
گرایش طراحی چاپ پارچه:
در طراحی چاپ پارچه، دانشجویان آموزش میبینند که چگونه برای پارچههای بافته شده طرح بدهند. در طراحی چاپ پارچه، از لحاظ رنگبندی، طراحی با راپورتبندی روبرو است. و منظور از راپورتبندی این است که طراح، طرح را بر روی پارچه به گونهای تکرار کند که این تکرار چشم آزار نباشد، یعنی طراح با توجه به نوع، تراکم تار و پود، رنگ و میزان پذیرش رنگ یا آبی که در پارچه وجود دارد و همچنین نوع چاپ پارچه که میتواند چاپ روتاری، سیلک، غلطکی یا چاپهای مدرن باشد؛ طرح خود را ارائه میدهد.
دروس تخصصی گرایش چاپ پارچه:
پارچهشناسی تخصصی، تاریخ پارچه و نساجی، کارگاه رنگرزی، تحول صنایع دستی در دنیا، کارگاه طراحی چاپ، تحقیق (چاپ پارچه)،…
گرایش طراحی بافت پارچه:
گرایش بافت پارچه به طراحی و نفشبندی پارچه میپردازد. به عبارت دیگر دانشجویان این رشته با طراحی بافت پارچههایی که ساختمان آنها از تاروپود تشکیل شده، آشنا میشوند. دانشجوی طراحی بافت پارچه با تاروپود پارچه بازی میکند تا طرح جدیدی ارائه دهد و در این راستا لازم است که با انواع بافت پارچه آشنا باشد تا بتواند با توجه به نوع کاربرد، طرح مورد نظرش را ارائه دهد. برای مثال پارچهای که برای مبلمان اداری طراحی میشود، جنس، طرح و رنگش با پارچه مبلمان منزل متفاوت است.
دروس تخصصی گرایش بافت پارچه:
پارچهشناسی تخصصی، تاریخ پارچه و نساجی، کارگاه رنگرزی، تحول صنایع دستی در دنیا، کارگاه طراحی بافت، تحقیق (بافت پارچه)، …
بازار کار رشته طراحی پارچه
این فارغ التحصلان می توانند در دانشگاه ها هم تدریس داشته باشند. اگر میخواهید به زودی وارد بازار کار این حرفه شوید، به دلیل پیشرفت روزانه تکنولوژی و تنوع آنها، باید به طور مداوم اطلاعات خود را بروز کنید. به عنوان مثال برای به روز کردن اطلاعات خود باید در زمینه ویژگی های بومی و فرهنگی کشورها، نوآوری هایی که در کشورهای دیگر اتفاق می افتد، مطالعه داشته باشند و در کنار این موارد از خلاقیت فردی خود نیز استفاده کنند.
زمینه های فعالیت:
- تکنسین پوشاک و پارچه
- تکنسین رنگ
- استودیوهای طراحی و مشاوره
- شرکت های بزرگ مد و طراحی
- شرکت های طراحی تخصصی کوچک
- خدمات طراحی و دکوراسیون داخلی
- تصویرگری
- طراح داخلی و فضایی
- طراح مد
- مدرس هنری
- طراح گرافیک
- مدرس آموزش عالی
- چاپگر
- طراح محصول
- معلم دبیرستان
سطح درآمد:
همیشه درآمد و حقوق مخصوصا در رشته های هنری به میزان مهارت شما بستگی دارد و از آنجا که شغل های مختلفی برای یک طراح پارچه وجود دارد شما هرچقدر بیشتر مهارت کسب کنید درآمد بهتری هم برای خود رقم میزنید مثلا شخصی که کارآفرین است و تولیدی خودش را دارد حقوق و درآمد بهتری نسبت به کسی دارد که در یک تولیدی مشغول به کار است درواقع رشته طراحی پارچه نسبت به سایر رشته های هنری از درآمد و حقوق خوبی برخوردار است.
مهاجرت
طراحان پارچه ، پارچه ها و کالاهای شخصی و خانگی مانند مبلمان، فرش، ملافه تخت، حوله و لباس الگوها و چاپ هایی را ایجاد می کنند. طراحان معمولاً به عنوان بخشی از تیم طراحی کار می کنند که شامل طراحان فنی، بازرگانان و سایر فروشندگان است. طراحان می توانند انتخاب کنند که به صورت شخصی کار کنند و با وابسته به جایی باشند. پیشرفت در این شغل به فعال بودن ، برقراری ارتباط با صنعت و به روز بودن با پیشرفت های جدید بستگی دارد.
صنعت مد یک صنعت همه کاره و پرکاربرد است که نیازمند خلاقیت زیادی است. این صنعت یکی از صنایع پیشرو است که انتخاب شغل در این زمینه تصمیم است که اگر در هرجای دنیا هم که باشید، شما احساس پشیمانی نمی کنید. طراحان موفق ایرانی بسیاری در ایران و همچنین خارج از کشور در این حرفه مشغول به کار که با یک جستجو در اینترنت می توانید با زندگی نامه آنها و روش های موفقیت آنها آشنا شوید
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته: