پیروی از یک الگوی صحیح تغذیه ای بر بهبود عملکرد تمام ارگان های بدن تاثیر به سزایی دارد. با نزدیک شدن به زمان امتحانات به ویژه کنکور، عملکرد سیستم مغزی و تقویت حافظه از یک سو و کاهش اضطراب از سوی دیگر، اهمیت مضاعفی می یابد. در این مقاله تمامی خوراکی های مفید در جهت افزایش حافظه، تمرکز،انرژی زاها، آرامبخش و کاهش اضطراب را معرفی می کنیم.
مواد غذایی مناسب برای تقویت حافظه و تمرکز حواس
عنصر روی
عنصر روی نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی دارد. تعادل این عنصر در بدن در پیشگیری از اضطراب و بی قراری های ناشی از نزدیک شدن به کنکور موثر است.هم چنین عنصر روی بعنوان یک ماده مغذی مهم، افزایش توان یادگیری، تقویت حافظه و تمرکز را سبب می شود.گوشت، مرغ، ماهی، شیر و فراورده های آن، جیگر، غلات کامل، لوبیا منابع تامین روی هستند.
منابع غذایی لسیتین
لسیتین در عدس، ذرت، شیر، زرده تخم مرغ، تخم آفتابگردان، جوانه گندم، بادام زمینی، آرد جو و سر، کبد (جگر) گوساله و… وجود دارد ولی از همه بیشتر در لوبیای سویا یافت می شود. مقدار لسیتین موجود در لوبیای سویا بسیار بالاتر از لسیتین سایر مواد ذکر شده می باشد و به همین علت در سازمان بهداشت جهانی(WHO) سویا را، سلطان لسیتین معرفی کرده اند. به عبارتی کیفیت لسیتین گرفته شده از سویا از سایر ترکیبات بهتر و بالاتر می باشد.مصرف این ماده در تقویت حافظه توصیه می شود.
ویتامین E
این ویتامین در پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر و تقویت حافظه نقش دارد.این ویتامین در بادام، تخمه آفتاب گردان و کدو، برگ چغندر، اسفناج، جوانه گندم، زرده تخم مرغ موجود است.
مصرف روزانه 2 واحد مرکبات
ویتامین C موجود در مرکبات می توانند سطح هورمون ایجاد کننده استرس را پایین آورد. این ویتامین در افزایش قوای مغز، هوشیاری، رفع اختلالات خواب و کاهش اضطراب موثر است.
آب
در هنگام خستگی، عدم تمرکز و اضطراب های شدید آب میل کنید.در کنار میز مطالعه خود همیشه آب خنک بگذارید و در هنگام خستگی و عدم تمرکز چند جرعه بنویشید.
شکلات تلخ
اگر استرس دارید شکلات تلخ بخورید.شکلات تلخ، بهترین ماده برای از بین بردن استرس هاست. ترکیبات موجود در این نوع شکلات ها، هورمون های مولد استرس را در بدن شما تنظیم می کنند.
آجیل
مغزها و دانه ها در واقع مغز شما را در بلندمدت در برابر کاهش توان ذهنی محافظت می کند.خوردن روزانه مقداری پسته باعث کنترل میزان هورمون استرس می شود هم چنین ویتامین موجود در بادام باعث تقویت بدن در مقابله با شرایط استرس زا می شود.
انجیر
بدلیل دارا بودن ویتامین های A، B ،C، آهن و گوگرد مناسب سلول های مغزی است هم چنین در پیشگیری از آلزایمر و تقویت حافظه موثر است.
کندر
مصرف روزانه کندر نقش مهمی در تقویت حافظه دارد.
سیب
آب سیب، استیل کولین را که یک انتقال دهنده عصبی در مغز است افزایش می دهد و از این راه باعث بهبود عملکرد حافظه می شود
انگور قرمز
انگور قرمز حاوی رسوراترول است. رسوراترول ترکیبی است که باعث بهبود حافظه میشود. آزمایشهایی که بر موشها انجام شد نشان میدهند موشهایی که از انگور قرمز تغذیه میکنند، عملکرد بهتری نسبت به سایر موشها دارند.
هویج
مصرف آب هویج بهترین میان وعده برای افزایش تمرکز حواس است.
بلوبری
بلوبری به علت داشتن آنتیاکسیدان و ویتامین K و C باعث تقویت حافظه میشود.
کلم بروکلی
کلم بروکلی به دلیل داشتن ویتامین K و کولین حافظه را هوشیار نگه میدارد و شما میتوانید آن را به صورت خام و پخته مصرف کنید.
زیتون
زیتون به علت داشتن آنتیاکسیدان باعث تقویت حافظه میشود و از مغز در برابر بیماریهایی مانند آلزایمر محافظت میکند.
جعفری و آویشن
یک نوع فلاونوئید به نام آپی ژنین در این دو گیاه وجود دارد که موجب افزایش تولید نورون ها شده و ارتباطات بین سلولهای مغزی را قوت می بخشد. رژیم غذایی غنی از آپی ژنین، منجر به دفع آلزایمر، پارکینسون و افسردگی می گردد.
دمنوش رزماری
از گذشته های بسایر دور در کشورهای اروپایی مخصوصا یونان و روم باستان بعنوان یک گیاه دارویی در وعده های غذایی بعنوان افزایش عملکرد ذهن، افزایش حالت تمرکز و تقویت حافظه استفاده شده است.
دمنوش هل
هل، سیستم عصبی را آرام می کند و برای تقویت هوش مفید است.
دمنوش بهارنارنج
نوشیدن دمنوش بهارنارنج به همراه اسطوخودوس، سنبل الطیب و بادرنجبویه باعث ایجاد تقویت حافظه می شود و توانایی مغز را برای یادگیری و هم چنین ذخیره کردن اطلاعات بسیار بالا می برد.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل بعنوان یک تقویت کننده حافظه و ضد ضعف اعصاب به شمار می رود.
چای گلپر
مصرف این گیاه رطوبت دستگاه گوارش و رطوبت جمع شده در مغز و پیرامون آن را کم می کند و برای تقویت حافظه و درمان فراموشی بسیار موثر است.
مواد غذایی مناسب برای آرامش و کاهش استرس
لبنیات
روزی سه واحد لبینیات بخورید.
شیرولرم، تنش و گرفتگی عضلات را کاهش داده و استرس را تسکین می دهد و خستگی مفرط فیزیکی و روانی را رفع می کند.
دمنوش بابونه
انتخاب همیشگی برای مصرف کنندگان چای در اواخر شب، می تواند چای بابونه باشد چون از بین برنده قوی استرس است. بابونه نیز حاوی فلاونوئید اپی ژنین است و منجر به کاهش سطح اضطراب می شود.
دمنوش گل سرخ
این دم نوش بعنوان ضد افسردگی و آرام بخش اعصاب برای افراد تجویز می شود.
دمنوش زعفران
این دمنوش بعلت فرحبخش بودن خاصیت ضد اضطراب و افسردگی دارد همچنین باعث تقویت حافظه و سلول های مغزی نیز هست.
دمنوش بهارنارنج
دمنوش بهار نارنج از طریق اثرگذاری روی سیستم عصبی باعث کاهش اضطراب و استرس و نیز افزایش احساس آرامش می شود و از طرق این تاثیر مثبت احساس غم و افسردگی را رفع و خلق و خوی فرد مصرف کننده را بهتر می کند.
دمنوش زیره سیاه
این دمنوش می تواند در افرادی که استرس و اضطراب را به مقدار زیاد در خود احساس می کنند بسیار مفید باشد.
دمنوش مریم گلی
دمنوش مریم گلی برای رفع خستگی ذهن و برای افزایش قدرت تمرکز مفید است.
دمنوش گل گاوزبان
جوشانده و دم کرده این گیاه حواس پنجگانه را تقویت کرده و بسیار نشاط آور، کاهنده غم و اندوه، ضد وحشت و اضطراب است هم چنین می تواند حواس پرتی را رفع و تنگی نفس ناشی از آشفتگی ذهنی را بهبود بخشد.
دمنوش دارچین
از دارچین به عنوام محرک اعصاب،آرامبخش،ضد دلهره، نیروبخش و تقویت کننده حافظه استفاده کرد.