مطالعات خانواده

معرفی رشته مطالعات خانواده

از دیدگاه اسلام، خانواده بنیادی‌ترین واحد اجتماع و منبع اصلی انتقال ارزش‌ها و سنت‌های اجتماعی و مذهبی است. مطالعه و بررسی علمی همه جانبه این واحد اجتماعی از دیدگاه مذهبی، روانی، تربیتی و اجتماعی و حقوقی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است؛ مطالعه‌ای که بر مبنای تفکر اسلامی و به شکل منظم و سیستماتیک انجام گرفته باشد و ساخت و کارکرد خانواده را در ابعاد وسیع فرهنگ اسلامی بررسی نماید و این رشته بر پایه همین نیاز تدوین شده است. بعضی از اجزاء مورد مطالعه در این رشته عبارت است از : پایه های عقلانی برای زندگی ،حق سالاری در برابر مرد یا زن سالاری ،مشارکت در خانواده ،همگرایی و تفاهم در مقابل دشمنی ، ویژگی های ارتباط با فرزند ، مناسبات همسر با شوهر و بالعکسرشته مطالعات خانواده در سال 1376 با پذیرش اولین دانشجویان این رشته در دانشگاه الزهرا دوره روزانه فعالیت آموزشی را آغاز کرده است.

هدف این رشته عبارت است از تربیت و تقویت افراد کارشناس جهت مشاوره و رسیدگی به مسائل خانواده در زمینه مسائل خانواده که زیربنای آن تفکرات و جهان بینی اسلامی است و آموزش کارشناسان به منظور ایجاد کانون های مشاور خانواده در کل جامعه و تقویت نیروی مورد نیاز سازمان بهزیستی جهت امداد و مددکاری می باشد.

مطالعات خانواده با هدف بررسی دقیق نظام خانواده ایجاد گردیده است ، این علم با بهره گیری از علوم روانشناسی ، جامعه شناسی ، حقوقی و فقهی و انجام فعالیت های پژوهشی و مطالعات گوناگون سعی می کند ساخت و کارکرد خانواده را در ابعاد وسیع مطالعه نماید.

دانشجویانی که در رشته مطالعات خانواده تحصیل می کنند ، لازم است آگاهی و دانش لازم را پیرامون آموزه های دین اسلام در رابطه با خانواده کسب نمایند. این افراد در آینده قرار است مشاوران خانواده و تعلیم دهندگان این عرصه شوند در نتیجه صبور بودن ، داشتن فن بیان قوی ، فن شنیداری قوی و اطلاع از تفاوت های خلقی گروه های مختلف اجتماعی می تواند برایشان بسیار مهم باشد.

به علاوه داشتن آگاهی از مسائل روز و خواندن جراید و روزنامه ها و کتب زیاد می تواند به آن ها در تقویت مهارت هایشان کمک زیادی بکند.

ویژگی های شخصیتی

برای موفقیت در این رشته داشتن مهارت های زیر توصیه میشود :

  • فرهنگ اسلامی را به خوبی بشناسد.
  • دارای مهارت خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن باشد.
  • توانایی تاثیر گذاری بر دیگران را داشته باشد و بتواند به خوبی دیگران را راهنمایی کند.
  • به مباحث اجتماعی و حقوقی تسلط داشته باشد.
  • اجتماعی / امدادگر
  • نوع دوست
  • صادق
  • قابل اعتماد
  • همراه و یاری گر

MBTI

ENFJ – به لطف هوش هیجانی و مهارت‌های اجتماعی، شخصیت‌های اصلی می‌توانند تقریباً در هر زمینه‌ای که مردم محور هستند، مانند منابع انسانی، مدیریت رویداد، استخدام، یا روابط عمومی، سرآمد باشند. گفته می شود، آنها تمایل دارند در موقعیت هایی که می توانند دیگران را برای یادگیری، رشد و مستقل شدن بیشتر راهنمایی کنند، انگیزه خاصی دارند. بسیاری از افراد با این تیپ شخصیتی به سمت مشاغلی با گرایش نوع دوستانه مانند مددکاری اجتماعی، تدریس، مشاوره، مربیگری، مراقبت های بهداشتی یا قانون منافع عمومی گرایش دارند.

گرایش ها

امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.

مطالعات خانواده در مقطع کارشناسی بدون گرایش می باشد.

درمقطع کارشناسی ارشد با نام مطالعات زنان در دو گرایش زن و خانواده ، حقوق زن در اسلام ارائه می گردد.

در مقطع دکتری مطالعات زنان در گرایش حقوق زن در اسلام ارائه می گردد.

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

روانشناسی عمومی، آسیب‌شناسی روانی، روانشناسی اجتماعی، مبانی جامعه‌شناسی مفاهیم اساسی،‌مبانی مددکاری اجتماعی، ریاضیات پایه، مبانی جمعیت‌شناسی،قواعد صرف عربی، قواعد نحو عربی، تجزیه و ترکیب، ترجمه و درک متون عربی، مأخذ شناسی اسلامی، اصول فقه، حقوق اساسی، آشنائی با کلیات علوم قرآنی و حدیث، تربیت در اسلام.

 

دروس تخصصی:

متون تخصصی فقه، فقه تطبیقی، قواعد فقه، تفسیر موضوعی قرآن در زمینه‌های حقوق متقابل افراد خانواده نسبت به هم، ارث، وصیت، طلاق، حدود، دیات، قصاص و شهادت، روانشناسی تربیتی، بهداشت روانی، مسائل نوجوانان و جوانان، خانواده درمانی، روانشناسی رشد کودکی، جامعه‌شناسی خانواده،‌ جامعه‌شناسی روستایی، جامعه‌شناسی تاریخی خانواده، آمار و احتمال،‌ روش تحقیق نظری، روش تحقیق عملی، زبان تخصصی، آسیب‌شناسی اجتماعی، حقوق مدنی،‌ کارورزی .

بازار کار رشته مطالعات خانواده

فارغ التحصیلان مطالعات خانواده می توانند به عنوان مشاوران خانواده در ارگان های اجتماعی و خدمات رسانی فعالیت داشته باشند از این ارگان ها می توان به آموزش و پرورش ، مدارس ، بهزیستی ، مراکز مشاوره خانواده خصوصی و دولتی اشاره نمود.

همچنین این افراد گاهی به صورت خصوصی به امر مشاوره خانواده می پردازند و با ادامه تحصیل می توانند به عنوان متخصصان امور اجتماعی و مشاوران ارشد در سازمان ها فعالیت نمایند و یا عضو هیات علمی دانشگاه شوند.از آنجایی که رشته مطالعات خانواده یک علم پژوهشی می باشد ، افرادی که در این زمینه تحصیل می کنند گاها کتب متفاوتی را تالیف می کنند و در مراکز پژوهشی علوم اجتماعی و مدنی نیز استخدام می گردند. در مجلات و نشریات نیز امکان دارد به عنوان نویسنده استخدام شده و فعالیت نمایند.

مهاجرت

تحصیل در رشته مطالعات خانواده، بینش بزرگی را در رابطه با روابط شخصی و درک پیچیدگی های جامعه چند فرهنگی کانادا، به دانشجویان ارائه می دهد. دانشجویان می توانند پس از دریافت مدرک Diploma و یا فوق دیپلم، به دانشگاه منتقل شوند. دانشجویان همچنین با ادامه تحصیل خود در دانشگاه می توانند موفق به دریافت مدرک لیسانس در رشته مطالعات خانواده و یا رشته های مرتبط شوند.

متوسط درآمد سالیانه فارغ التحصیلان رشته مطالعات خانواده: ۲۸۰۰۰ دلار

از مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از رشته مطالعات خانواده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ریزنمرات و مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی
  • حداقل سن مجاز برای پذیرش ۱۹ سال می باشد.
  • ارائه مدرک آیلتس ۶.۵

 

افراد موفق در این رشته:
دکترمحسن بدره

دکتر افسانه توسلی

دکتر مهرانگیز شعاع کاظمی

 

منبع:

https://www.alzahra.ac.ir/