فیزیک علم زندگی و حیات است و همیشه سوال های مختلفی در ذهن انسان است که علم فیزیک می تواند به خیلی از آنها پاسخ دهد.
آنچه در مقطع کارشناسی فیزیک مطالعه می شود بیشتر عمیق کردن مباحثی از فیزیک است که دانش آموزان در دبیرستان آموختهاند. فیزیک دانشگاهی بر پایه کتاب فیزیک هالیدی و برخی کتاب های دیگر که به زمینههای فیزیک مدرن میپردازد، قرار گرفته و اگر کسی این کتاب را بداند یعنی مدرک لیسانس را در دستانش دارد.
هدف از به وجود اومدن این رشته این بوده که افرادی قابل برای پیگیری ، انتقال و گسترش مرزهای علم فیزیک از طریق آموزش و پژوهش ، کارشناسان متخصص در زمینه آموزش فیزیک ، کمک پژوهشگر آموزش بدند
علاوه بر این دانش آموخته های این رشته میتونن در دوره های بالاتر ( ارشد و دکتری ) در کادر آموزشی ، پژوهشی دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی فعالیت کنند.
دانش عالی در ریاضیات و فیزیک
تفکر پژوهشگرانه و علاقه به فعالیت های تحقیقاتی
قدرت تفکر منطقی و مهارت در حل مسائل
عملکرد منظم به همراه دقت بالا
داشتن صبر و توجه فراوان به مسائل جزئی
مهارت گزارش نویسی
مهارت کار فردی و تیمی
توانایی استفاده از برنامه های کامپیوتری مورد نیاز
فیزیکدانان درباره پدیده ها فرضیه های جدید و . . . میپردازن و از طریق آزمون و خطا کسب تجربه میکنن
به همین دلیل باید شخصیتی صبور تا زمان حصول نتیجه داشته باشن .
همچنین استعداد یادگیری و آموزش پذیری از ویژگی های موردنیاز این رشته هست
- گرایش های مقطع کارشناسی ارشد :
فیزیک ماده چگال: این گرایش کاربردهای زیادی در صنعت داره و در آن درباره خواص اتمی برخی اجسام مانند رسانا، نیمهرسانا، ابررسانا و نارسانا بحث میشه
اپتیک و لیزر: این گرایش درباره خواص نور، عدسیها، آیینهها و همچنین انواع لیزر و کاربرد آنها بحث میکنه .
ذرات بنیادی و نظریه میدانها: این گرایش بیشتر نظری و درباره ذرات بنیادی مانند الکترون، پروتون و نوترون و حتی عناصر تشکیل دهنده آنها و روابط ریاضی حاکم بر واکنشهای آنها صحبت میکنه.
فیزیک آماری و سامانههای پیچیده: این گرایش بیشتر جنبه آماری دارد و بر روابط ریاضی حاکم بر فیزیک بصورت آماری ارائه میشه
فیزیک پلاسما: درباره سیستمهایی آموزش میده که از ذرات باردار مثبت و منفی تشکیل شدن به طوری که آزادانه میتوانند حرکت کنند.
فیزیک هستهای: این گرایش روابط حاکم بر اتمها و هستهها و انرژی ساطع شده از آنها رو بررسی میکنه و دارای کاربرد ویژهای در صنعت است.
گرانش و کیهانشناسی: این گرایش نیز بیشتر نظری است و درباره روابط ریاضی حاکم بر فیزیک کل کیهان و برخی اجزای آن مانند سیاه چالهها و همچنین انرژی تاریک و ماده تاریک نظریه هایی داره و بسیار گرایش جذابیه !!.
نجوم و اختر فیزیک: این گرایش درباره نحوه تحول ستاره از تولد تا مرگ، انواع ستارهها و همچنین برخی روابط ریاضی حاکم بر فیزیک تحول ستارهها بحث میکند که میتواند به دو صورت نظری و عملی باشه.
نانو فیزیک : نانو فیزیک یکی از گرایشهای جدید رشته فیزیک است که در سالهای اخیر به این رشته اضافه شده است. نانوفناوری یک دانش میان رشتهای است که در آن رشتههایی مانند فیزیک، شیمی و مهندسی مواد درگیر هستند..
برخی دانشگاه های ایران در این زمینه
دانشگاه شریف – شهید بهشتی – تهران – یزد و . . .
از جمله دانشگاه هایی هستن که این رشته رو در دوزه روزانه ارائه میدن
ریاضی عمومی 1و2 ، فیزیک پایه 1،2،3،4، آزمایشگاه فیزیک پایه 1،2،3،4 ، معادلات دیفرانسیل، شیمی عمومی ، آزمایشگاه شیمی عمومی ، برنامه نویسی کامپیوتر ، کارگاه ماشین افزار ، کارگاه الکتروتکنیک
- دروس اصلی و تخصصی و اختیاری :
دروس اصلی : ریاضی فیزیک 1و2 ، ترمودینامیک و مکانیک آماری 1و2 ، مکانیک تحلیلی 1و2 ، الکترومغناطیس 1، الکترومغناطیس 2،مکانیک کوانتومی 1و2 ، فیزیک حالت جامد 1 ، آزمایشگاه فیزیک حالت جامد 1 ، اپتیک ، آزمایشگاه اپتیک ، نجوم و اختر فیزیک ، فیزیک هسته ای و ذرات بنیادی
دروس اختیاری : فیزیک اتمی و مولکولی ، فیزیک لیزر ، آزمایشگاه لیزر ، بلورشناسی ، فیزیک لایه های نازک ، مبانی نانو فیزیک ، فیزیک هسته ای 1و2 ، فیزیک راکتورهای هسته ای 1و2 ، فیزیک بهداشت و حفاظت در برابر پرتوها ، نظریه نسبیت ، ذرات بنیادی ، هواشناسی عمومی ، اقلیم شناسی ، الکترونیک 1و2 ، آلودگی هوا ، تکنیک خلاء ، انرژی های نو ، زلزله شناسی عمومی ، زبان تخصصی ، پروژه فیزیک ، فیزیک موسیقی
- مراکز محل فعالیت غیر مستقل:
- آموزش و پرورش در مقطع کارشناسی و بالاتر (تدریس در مدارس)
- سازمان فضایی در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر
- کارخانجات جهت کنترل کیفیت محصول در مقطع کارشناسی و بالاتر
- سازمان اتمی در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر
- دانشگاهها و مراکز پژوهشی در مقطع دکتری
در خصوص میزان دقیق درآمد فارغ التحصیلان از رشته فیزیک ، در ایران آمار دقیقی وجود ندارد. اما می توان گفت که هر چه افراد ، دانش و تخصص خود را در این زمینه تقویت کنند امکان بیشتری جهت پیشرفت اشتغال و افزایش درآمد برایشان فراهم خواهد بود. شاغلین در مراکز دولتی ، حقوقی ماهیانه ، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری دریافت خواهند کرد و آن هایی که در مراکز خصوصی مشغول به کارند بسته به میزان دانش و مهارت ، به کسب درآمد می پردازند.
دلیل توسعه فراوانی که در بازار کاری کانادا وجود دارد، فرصتهای شغلی زیادی پیش پای کسانی قرار میگیره که در رشته ی فیزیک از یکی از دانشگاه های کانادا فارغ التحصیل می شوند. گستردگی صنایع کانادا به صورتی است که فیزیکدانان می توانند به طراحی چیپهای دقیق کامپیوتری بپردازند و در حوزهی تکنولوژی مشغول شوند، می توانند در صنایع مرتبط با سلامت به کار بپردازند و یا از دانش فیزیک خود برای کمک رساندن به صنایع هوافضا و جوی کانادا بهره بگیرند
- دانشگاه های مطرح دنیا در این رشته :
تورنتو، بریتیش کلمبیا ، کالیفرنیا، هاروارد، پرینستون ، دانشگاههای آکسفورد، کمبریج
کامران وفا:
کامران وفا، زادۀ ۱۳۳۹ در تهران، استاد ایرانی-آمریکایی فیزیک در دانشگاه هاروارد است. او از فیزیکدانان برجسته در زمینه نظریه ریسمان میباشد. وی در سال ۲۰۰۸ میلادی موفق به دریافت مدال دیراک شد. او به همراه جوزف پلچینسکی و اندرو استرومینگر، به پاس پیشبرد دانش درنظریه ریسمان، گرانش کوانتومی و نظریه میدانهای کوانتومی، برنده جایزه فیزیک بنیادی در سال ۲۰۱۷ در ایالت کالیفرنیا شدند.
مایکل فارادی را به خاطر کارش بر روی مغناطیس و الکتریسیته می شناسند. در سال ۱۸۳۱، او القای مغناطیسی را کشف کرد و در سال ۱۸۳۹، او بیان کرد که بین الکتریسیته و مغناطیس رابطه ای بنیادین وجود دارد.
- منابع
- کتاب هنرانتخاب
- سایت “ای-استخدام”
- سایت “مسیر ایرانی”
- سایت “3گام”
- کتاب معرفی رشته های سازمان سنجش
- سایت ویکی پدیا فارسی و انگلیسی
- سایت خبرنامه دانشجویان ایران
- سایت گزینه 2