سینما هنری است مبتنی بر ضبط تصویری حوادث و ترکیب خاص و عرضه آنها توام با صدا که با طرح مفاهیم گوناگون به صورت بیانی ویژه در عرضه هنرها تجلی میکند. نوع و کیفیت ارتباط این رشته با سایر رشتههای هنری به گونهای است که میتواند از همه آنها استفاده کند. سینما با طرح مجموعهای ترکیبی از تصاویر و اصوات و با در نظر داشتن اصول حاکم بر این هنرها، به بیانی دست مییابد که خاص هنر سینما است. هنر سینما از نظر محتوا مبتنی بر زمینههای گوناگون علوم انسانی، علوم ارتباطات، ادبیات و رشتههای مختلف هنری بوده و از نظر تکنیکی از مباحث فیزیک صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک استفاده میکند.
هدف:
کارشناسی سینما یکی از دورههای آموزش عالی است که هدف آن تأمین افراد متعهد و متخصص دراین رشته است تا نیازهای روزافزون جامعه را در زمینههای مختلف هنر سینما پاسخگو باشد. فارغ التحصیلان رشته سینما به عنوان گروهی از هنرمندان می توانند نقش بسیار مهمی را در انتقال مفاهیم اجتماعی ، هنری و فرهنگی یک جامعه ایفا کنند. علاقه مندان به رشته سینما می بایست علاوه بر خلاقیت از قدرت تصویرسازی ذهنی نیز برخوردار باشند و داشتن اطلاعات عمومی لازم در زمینه های دانش عمومی هنر ، ادبیات ، عکاسی و… می تواند با توجه به حوزه کاری آن ها اهمیت ویژه ای داشته باشد.
رشته سینما دارای چهار گرایش فیلمنامه نویسی ، تدوین ، فیلمبرداری و کارگرانی می باشد و در هر یک از آن ها فاکتورهایی مانند علاقه ، مهارت ، تخصص و تجربه می توانند تاثیر بسزایی در موفقیت شغلی افراد و درآمد آن ها داشته باشند. فارغ التحصیلان رشته سینما می توانند در هر یک از گرایش های فوق فعالیت داشته باشند و یا در مراکز آموزشی و هنری استخدام شوند. فعالیت به عنوان دستیار کارگردان ، دستیار تدوین و یا نورپردازی ، نویسنده فیلمنامه نیز از دیگر زمینه های کاری رشته سینما محسوب می شوند. درآمد فارغ التحصیلان رشته مذکور با توجه به حوزه کاری آنان متغیر است و علاوه بر آن ، میزان مهارت و تجربه افراد نیز در درآمد آن ها موثر می باشد.
توانایی:
- ذوق و علاقه و شم هنری
- قدرت بیان خوب
- توانایی کار تیمی
- تسلط بر زبان و ادبیات فارسی
- داشتن اطلاعات عمومی
- مهارت برقراری ارتباط و شبکه سازی
ویژگی های شخصیتی:
- تیزبینی و توجه به جزئیات
- ذهن تحلیلگر
- انعطاف پذیر
- خلاق
- اعتماد به نفس و خودباوری
گرایش ها
در این رشته ۴ گرایش به شرح زیر وجود دارد:
گرایش تدوین
فیلمنامه نویسی
فیلمبرداری
هنر سینما برای انتقال مفهوم به مخاطب ابتدا تصویر را ضبط و سپس آن را با صدا ترکیب می کند. این هنر به هنر هفتم معروف شده است و ارتباط زیادی با سایر رشتههای هنری دارد و از آنها استفاده میکند.
اگر بخواهیم این رشته را از نظر محتوا مورد بررسی قرار دهیم، هنر سینما از زمینه های مختلف علوم انسانی، علوم ارتباطات، ادبیات و رشته های مختلف هنری استفاده می کند و از نظر تکنیکی مبتنی بر مباحث فیزیک، صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک است.
دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران:
- دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه تهران
- دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر تهران
- دانشگاه غیرانتفاعی سوره- تهران
- مؤسسه غیرانتفاعی معماری و هنر پارس- تهران
- دانشگاه دامغان
- مؤسسه غیرانتفاعی سپهر دانش معاصر- اصفهان
- مؤسسه غیرانتفاعی روزبهان- ساری
دروس پایه و تخصصی
دروس مشترک در گرایشهای مختلف سینما:
فرهنگ عامه، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان، آشنایی با ادبیات معاصر ایران و جهان، آشنایی با هنرهای تجسمی، تاریخ فلسفه، جامعهشناسی، موسیقی، اصول و مبانی ارتباطات، طراحی مقدماتی، تمثیل شناسی، روانشناسی، تاریخ اجتماعی ایران، تاریخ اجتماعی جهان، شناخت رنگ، معماری، ریتم در هنرها، تاریخ سینما، عکاسی، گزارشنویسی، مبانی هنرهای نمایشی، اصول فیلمنامه نویسی، اصول فیلمبرداری، مبانی تدوین، اصول کارگردانی…
دروس اصلی و تخصصی گرایش تدوین:
صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، مستندسازی، تولید برنامههای تلویزیونی، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، تدوین، موسیقی، تئوریهای تدوین، ترکیب بندی تصویر، شناخت تحلیلی تدوین،….
دروس اصلی و تخصصی گرایش فیلمنامه نویسی:
آشنایی با متون نمایشی فیلم، تحلیل فیلم، سبکهای ادبی جهان، شخصیتشناسی، تاریخ ادبیات نمایشی، داستاننویسی، فیلمنامه نویسی، آشنایی با شعر در ایران و جهان، قصه در ادیان، آشنایی با ادبیات کودکان، نمایشنامه نویسی، تحلیل فیلمنامه، تصویرنامه نویسی،…
دروس اصلی و تخصصی گرایش کارگردانی:
صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، آشنایی با متون نمایشی، مستندسازی، تحلیل فیلم، تولید برنامههای تلویزیونی،آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، جلوههای خاص، اصول بازیگری، کارگردانی، شیوههای رهبری بازیگر، مدیریت تولید، …
دروس اصلی و تخصصی گرایش فیلمبرداری:
صدا، لابراتوار فیلم، تحلیل فیلم، جلوههای خاص، فیزیک نور و عدسی، شناخت ابزار فیلمبرداری، فیلمبرداری در نقاشی متحرک، فیلمبرداری، شناخت مواد خام، پرسپکتیو رنگ و نور، نورپردازی، ترکیببندی تصویر، گریم، تصویربرداری،…
بازار کار رشته سینما
- ساخت فیلم با عوامل غیر حرفه ای و حرفه ای
- دستیار کارگردان
- دستیار فیلم بردار
- دستیار تدوین و نورپردازی
- طراحی و نقاشی صحنه
- کارگردان سینما
- تولید برنامه های سینما
- طراحی گریم و ماسک
- نویسنده فیلمنامه
سطح درآمد:
همانطور که به یک سری موارد در قسمت بازار کار اشاره کردیم، کسانی که در حوزه سینما فعالیت می کنند می توانند به کارهای مختلفی مشغول شوند. کسانی که در حیطه تدوین یا فیلم برداری و سایر گرایش کار می کنند و یا حتی بازیگران میزان دریافتی متفاوتی خواهند داشت. به طور مثال کسی که فیلمبرداری میکند با توجه به کار و قراردادی که در آن قرار دارد درآمد خاص خودش را دارد و یا اگر در آتلیه به صورت مستقل کار کند باز در آمد او متفاوت است.
کسانی که شغلشان بازیگری است اگر بازیگر نقش اول باشند یا به ترتیب بازیگر نقش های مکمل و بعدی باشند میزان حقوق متفاوتی دارند. ساداتیان که جزو افراد معروف در زمینه ی سینما است می گوید بازیگران نقش اول 20 تا 30 درصد از هزینه کل یک پروژه را دریافت میکنند.
مهاجرت:
با گسترش صنعت فیلم، رقابت بین فیلمسازان مشتاق برای پیوستن به صفوف فیلمسازان موفق بیشتر و شدیدتر شده است. بنابراین باید به دنبال کشوری باشید که با آرزوهای فیلمسازی و باورهای شخصی شما مطابقت داشته باشد. برخی از جنبههای مهم فیلمسازی، حمایت و بیان مسائل اجتماعی است. علاوه بر این، تجهیزات لازم و خلاقیت برای موفقیت در این حرفه ضروری است.
بسیاری از مدارس فیلمسازی در سراسر جهان وجود دارند که از اقصی نقاط دنیا دانشجو میپذیرند. یکی از گزینهها تحصیل در انگلستان است. چندین مدرسه سینمایی معتبر در بریتانیا وجود دارند که شامل مدرسه ملی فیلم و تلویزیون و مدرسه فیلم لندن هستند. شما میتوانید از برخی از بهترین فیلمسازان جهان در این مدارس یاد بگیرید و با دیگر هنرمندان مشتاق ارتباط برقرار کنید.
کره جنوبی یکی دیگر از گزینههای عالی برای دانشجویان بین المللی است که مایل به تحصیل در رشته تئاتر و فیلمسازی هستند. این کشور صنعت فیلم پر رونقی دارد و مدارس آن میتوانند دورههای تحصیلی عالی ارائه دهند. آکادمی هنرهای فیلم کره و دانشگاه چونگ آنگ دو مورد از محبوبترین موسسات علمی این کشور هستند.
چین گزینه دیگری است که باید در نظر گرفته شود. اگرچه چین به اندازه انگلستان یا کره جنوبی سابقه طولانی در فیلمسازی ندارد، اما تعداد فزایندهای از مدارس فیلمسازی خوب را دارد. آکادمی فیلم پکن و آکادمی تئاتر شانگهای دو نمونه از مؤسساتی هستند که دورههای تحصیلی باکیفیتی را ارائه میدهند؛ اما توصیه میکنیم تا به کیفیت دانشگاه توجه نکنید. شما باید هزینههای تحصیل، آب و هوا و شرایط اقامت بعد از تحصیل را نیز بررسی کنید.
هند همچنین گزینه خوبی برای کسانی است که مایل به تحصیل در رشته سینما هستند. بالیوود یکی از بزرگترین و محبوبترین صنایع فیلم در جهان است، بنابراین منابع و فرصتهای زیادی برای دانشجویان در این کشور وجود دارند. علاوه بر این، بسیاری از فیلمهای هندی اکنون در سطح بین المللی نمایش داده میشوند، بنابراین مطالعه فیلم در هند میتواند دیدگاه منحصربهفردی را در مورد این صنعت به شما ارائه دهد.
کشورهایی مانند کانادا و استرالیا با دلیل مهاچرپذیر بودند، شرایط لازم برای جذب نیروهای ماهر را فراهم کردهاند. شما میتوانید در بهترین دانشگاهها و کالجهای کانادا و استرالیا درس بخوانید. سپس بعد از فارغ التحصیلی کار مناسب پیدا کنید تا برای اقامت دائم درخواست دهید. صنعت فیلمسازی در کانادا و استرالیا بسیار پررونق است و از فارغ التحصیلان خلاق برای حضور در صنعت فیلم و سریال دعوت به عمل میآورند.
برترین دانشگاه های ارائه کننده این رشته در دنیا:
- بنیاد فیلم آمریکا AFI
- مؤسسه هنرهای کالیفرنیا
- دانشکده فیلم لسآنجلس
- مؤسسه فیلم و تلویزیون کانبار NYU
- دانشکده هنرهای سینمایی USC
- دانشگاه فیلم تورنتو
- دانشکده فیلم لندن
- دانشکده ملی فیلم و تلویزیون بریتانیا
- دانشگاه لا فمیس فرانسه
- دانشگاه فیلم لودز لهستان
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- فریدریش ویلهلم مورنائو: یکی از بهترین کارگردان های سینما و یکی از تاثیرگذارترین فیلمسازان عصر آثار صامت. مورنائو با اینکه در سال ۱۹۱۹ کار هنری خود را آغاز کرد، اما تا سال ۱۹۲۲ و همان فیلم سمفونی یک وحشت، به شهرت نرسید. با اینکه این فیلم موفقیت تجاری نداشت، اما در سینمای اکسپرسیونیسم آلمان یک شاهکار محسوب میشود و یکی از اولین آثار کالت است.
· فریتس لانگ: لانگ که یکی از بهترین کارگردان های سینما به شمار میرود، یکی از شناختهشدهترین مهاجران مکتب اکسپرسیونیسم آلمان هم است که توسط مؤسسه فیلم بریتانیا به او لقب «استاد تاریکی» داده شد. از او بهعنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلمسازان تمام دوران یاد میشود.