ساخت پروتز های دندانی

کارشناسان ساخت پروتزهای دندان در اصل به عنوان کارشناس آموزش دیده اند؛ اما آموزش های بیشتری را گذرانده تا بتوانند به عنوان یک پیمانکار مستقل کار کنند. این افراد معمولاً خدمات تشخیصی، پیشگیرانه و ساخت را برای ایجاد و ترمیم دندان مصنوعی و ساخت محافظ دهان ارائه می دهند. به عبارتی یک کارشناس ساخت پروتزهای دندانی یکی از اعضای تیم دندانپزشکی است که با تجویز دندانپزشک، وسایل ترمیمی و دندانپزشکی را به صورت سفارشی می سازد

تکنسین های دندانپزشکی پروتزهای دندانپزشکی از جمله پل، تاج و پروتز دندان را تولید می کنند. آنها این اعضاء مصنوعی را بر اساس اصول دندانپزشکی می سازند. تکنسین های پروزتز دندانی معمولا هیچ ارتباط مستقیمی با خود بیماران ندارند. افراد زمانی که به تعویض دندان یا جراحی دندان نیاز داشته باشند، از یک متخصص پروتز کمک می گیرند.

یک متخصص پروتز به شما اطمینان می دهد که شما یک درمان با کیفیت بالا و کارآمد را انجام می دهید و نیازهای شما را برآورده می کند و راه حل های دائمی و زیبایی را برای لبخند شما ایجاد می کند. یک متخصص پروتزهای دندانی آموزش های زیادی را در دوران تحصیل می گذراند تا به تکنسین تبدیل شود. یک متخصص پروتز دندان  می تواند به ساخت انواع پروتزهای کامل، پروتزهای جزئی و محافظ دهان بپردازد.

هدف:

هدف از ساخت رشته پروتزهای دندانی برطرف کردن نیاز نیروی انسانی لابراتوارهای دندانپزشکی مراکز دولتی، خصوصی و مراکز آموزشی است. همچنین این تکنسین‌ها باید بتوانند عضو ثابت و عضو متحرک مصنوعی بسازند.

بزرگترین تفاوت بین پروتزیست و دندانپزشک عمومی در این است که یک متخصص پروتز در زمینه تعویض دندان ها و ترمیم سلامت دهان و دندان و عملکرد بهتر شما برای استفاده از دندان نقش دارد

بازه:

  1. اندازه‌گیری فک و دهان بیمار
  2. قالب‌گیری فک و دهان بیمار
  3. محاسبه شکل و اندازه پروتزهای دندانی بر طبق قوس صورت با استفاده از انواع ابزارهای دندانپزشکی و…
  4. طراحی پروتزهای دندانی و ساخت آنها
  5. جایگزینی دندان‌های از دست رفته با استفاده از سازه‌های کمکی مانند: پروتزهای کاشتنی، پل‌ها، طاق‌ها و لوازم قابل جابجایی
  6. سرپرستی تکنسین‌های دندانپزشکی و اپراتورهای آزمایشگاه
  7. ساخت و اصلاح پروتزهای متناسب با هر بیمار
  8. ساخت پروتزهای مصنوعی برای تمام دهان بیماران
  9. بازگردانی زیبایی و عملکرد درست دندان به بیماران دچار سوانح دردناک یا مشکلات مادرزادی
  • ساخت و تولید انواع پلاک‌های ارتودنسی، فک، دهان و صورت
  • ساخت و تولید روکش‌های مصنوعی
  • ساخت کامپوزیت و لمینت

 


توانایی:

  • تسلط بر علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی
  • تسلط بر زبان انگلیسی
  • توجه و دقت بالا در ساخت اعضای مصنوعی دندان
  • توانایی در پاسخ به نیازهای دندانپزشکی
  • داشتن دستانی توانمند و هنرمند برای انجام ریزکاری ها
  • توانایی در دید کافی به خصوص نزدیک بینی برای انجام بهتر کارها
  • مسئولیت پذیر بودن در برابر خواسته های بیماران
  • داشتن ارتباط قوی برای برقراری درست ارتباط با بیماران و درک بهتر خواسته های آنان
  • علاقه مند به تحقیق و پژوهش و تقویت مداوم سواد علمی پروتزهای دندان
  • توانایی در ارتباط با دندان پزشکان مختلف برای گسترده کردن کار خود

ویژگی های شخصیتی

این شغل به عنوان یک متخصص پروتزهای دندانی برای افرادی که دوست دارند با ابزار و تجهیزات کار کنند، بسیار مناسب است. این رشته به توجه و دقت زیادی به دلیل داشتن جزئیات نیاز دارد. برخی از خصوصیات برای موفق شدن در این رشته عبارت اند از:

  • قدرت جسمانی خوب:به عنوان یک تکنسین پروتز، شما باید با دستان خود کار کنید و آنها را برای مدت طولانی ثابت نگه دارید.
  • توجه به جزئیات:شما باید دقیقاً از نسخه های دندانپزشک و دستورالعمل های کاری آنها پیروی کنید.
  • مهارت مدیریت زمان:شما باید کار را به موقع تحویل دهید تا بیمار اذیت نشود.
  • مهارت تفکر انتقادی:وقتی با مشکلی روبرو می شوید، قبل از اینکه بتوانید آن را حل کنید، باید تمام راه حل های ممکن را بررسی کنید و بهترین را انتخاب کنید.
  • مهارت گوش دادن:توانایی درک آنچه دیگران به شما می گویند ضروری است. زیرا اگر شما خوب صحبت های بیمار را گوش دهید، متوجه نیازهای او می شوید.
  • درک نسخه پزشک:باید بتوانید مستندات کتبی و همچنین دستورالعملها و نسخه های مربوط به دندانپزشکان را درک کنید.
  • مهارت های بین فردی:برخی از پروژه ها نیاز به کار در تیم با تکنسین های دیگر دارند.

MBTI:

INTP – گفته می شود، منطق دانان نیازی به محدود کردن خود به زمینه های فنی ندارند. استعداد آنها برای تجزیه و تحلیل و تحقیق می تواند تقریباً در هر رشته کاری ارزشمند باشد – و منطق دانان این انعطاف پذیری را دارند که حتی در مشاغلی که ممکن است به نظر نمی رسد یک مسابقه واضح به نظر برسد، بدرخشند. هر شغلی که به این شخصیت‌ها اجازه می‌دهد تا فرآیندهای جدیدی را اختراع یا آزمایش کنند – از تدریس گرفته تا مدیریت و تجارت – می‌تواند رضایت بی‌پایانی را به آنها بدهد.

گرایش ها

این رشته قبلا به صورت کاردانی ارائه میشد، اما از سال 98 به صورت کارشناسی ارائه می شود. این رشته در مقطع کارشناسی فاقد گرایش است.

دانشجویان دارای مدرک کارشناسی این رشته، برای مقطع کارشناسی ارشد می توانند در رشته های دیگر ادامه تحصیل بدهند.

دانشگاه های ایران در حوزه پروتز های دندانی

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

 

دروس پایه وتخصصی

از جمله دروس این رشته می توان به بیوشیمی نظری، آناتومی دندان نظری و عملی، آناتومی عمومی نظری و عملی، آسیب‌شناسی، میکروب‌شناسی نظری و عملی، پروتز کامل نظری و عملی، بافت‌شناسی نظری و عملی، اوکلوژن نظری و عملی، بهداشت خانواده، فیزیک، پروتز پارسیل، پروتزهای اطفال و ارتودنسی نظری و عملی، ارتودنسی نظری و عملی، استاتیک نظری و عملی، لابراتوار اختصاصی اشاره کرد.

بازار کار رشته پروتز های دندانی

این رشته در جامعه بسیار مورنیاز است و نمیتوان جایگزینی برای آن پیدا کرد. همچنین بیشتر کشور های جهان علاقه مند به جذب فارغ التحصیلان این رشته هستند و جزء رشته های لوکس به حساب می آید. فارغ التحصیلان این رشته به دلیل کسب تجربه و مهارت های لازم برای بازار کار، معمولا با مشکل بیکاری روبرو نمی شوند. همچنین هر ارتودنتیست یا دندانپزشک عمومی برای ساخت قالب های ارتوندسی یا دندان های مصنوعی به این تکنسین های نیاز دارد. در حالت کلی آینده شغلی خوبی را برای این رشته می بینیم.

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در کلینیک های دندان پزشکی برای ساخت اعضای مصنوعی دندان به فعالیت بپردازند. برخی از دانش آموختگان این رشته به شرط داشتن تجربه و مهارت کافی و سرمایه مناسب هستند، به فکر راه اندازی لابراتور می افتند، که مسیر شغلی خوبی است.

سطح درآمد:

این رشته را میتوان یکی دیگر از رشته های پردرآمد رشته تجربی به حساب آورد. میزان درآمد این افراد با توجه به اینکه در چه محیطی و با چه شرایط کار کند بسیار متغیر است.

مهاجرت

تحصیل رشته پروتز دندان در آلمان برای دانشجویان بین المللی یکی از مهمترین اهداف در زمینه تحصیل در کشور آلمان می باشد به این صورت که افراد با تمرکز بر تحصیل در این رشته می توانند در آینده در سطح اجتماعی مناسبی قرار گیرند و هم در بازار کار پروتز دندان در آلمان جایگاه مناسب را کسب کنند. شرایط کلی شرکت در برنامه های دندانپزشکی  به صورت کلی در حدود ۱۰ ترم طول می کشد که این موضوع به اضافه یک دوره آموزش شش ماهه که به صورت بالینی در بیمارستان انجام می گیرد به اتمام می رسد. مراحل تحصیلی به این گونه است که افراد ابتدا یک مرحله پیش بالینی که به مدت پنج گرم طول میکشد که بر مواردی همچون علوم طبیعی پزشکی و مواد دندانپزشکی متمرکز است صورت می گیرد که دانشجو باید معاینه اولیه دندانپزشکی خود را با موفقیت به انجام برساند. در ادامه دانشجو می بایست پنج ترم را که در زمینه مطالعه بالینی شامل سخنرانی ها سمینارها و آموزش های عملی برای تکمیل علوم پزشکی و مهارت در زمینه دندانپزشکی صورت می پذیرد را طی کند. افراد مدرک دندانپزشکی خود را پس از اتمام موفقیت آمیز در دومین مرحله آزمون دندانپزشکی دولتی کسب می کنند. در صورتی که افراد قصد آموزش تخصصی بیشتر در زمینه جراحی دندان و دهان، ارتودنسی یا بهداشت عمومی و یا پروتز دندان را دارند می بایست یک دوره ۳ تا ۴ ساله در زمینه اخذ تخصص در مواردی که ذکر گردید بگذرانند. از دیگر ملزومات مهاجرت با رشته پروتز دندان به آلمان تسلط به زبان آلمانی در حد c1 می باشد که این موضوع برای علاقه مندان به تحصیل در این رشته در کشور آلمان یک امر بسیار مهم می باشد ولی در این رابطه افراد می توانند با استفاده از دوره های زبان در کشور آلمان به سطح مطلوب در زمینه زبان آلمانی خود را ارتقا دهند

 

برترین دانشگاه های رشته تکنسین پروتزهای دندانی در دنیا

  • دانشگاه میشیگان-آن آربر
  • دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل
  • کالج کینگ لندن
  • دانشگاه واشنگتن
  • دانشگاه هاروارد
  • دانشگاه پنسیلوانیا
  • دانشگاه کالیفرنیا
  • سانفرانسیسکو

افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:

دکتر پیر فوشار(Pierre Fauchard): جراح بسیار متبحری بود که به رغم محدودیت­های تکنولوژیک در آن زمان، توانسته بود جراحی­های بی­نظیری انجام دهد؛ جدای از جراحی دهان، دکتر فوشار یکی از پیشگامان رشته پروتز هم محسوب می­شود و روش­های بسیاری برای جایگزینی دندان­های از دست رفته ابداع کرد.