رشته عکاسی از جمله رشته های پرطرفدار رشته هنر به حساب می آید. برخی از دانش آموزان که از همان ابتدای انتخاب رشته هدف تحصیل در رشته های هنر را دارند وارد هنرستان می شوند و به صورت تخصصی در آن رشته تحصیل می کنند. ورود به رشته های هنر برای همه داوطلبان کنکور مشکلی ندارد، حتی برخی از دانش آموزان گروه ریاضی، تجربی و انسانی بر حسب علاقه یا عوامل شخصی دیگر از رشته های برتر این رشته های مانند مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، بهداشت عمومی، داروسازی، پزشکی، رواشناسی، حقوق، هتلداری، حسابداری و ….. صرف نظر می کنند و در کنکور هنر شرکت می کنند.
افرادی که وارد هنرستان می شوند، بعد گذشت چند مدت از سال تحصیلی برای انجام برخی تکالیف درسی باید حداقل یک دوربین با کیفیت متوسط داشته باشند، که با توجه به شرایط اقتصادی جامعه برای اغلب خانواده ها کمی دشوار است. برای افرادی هم که قصد تحصیل دراین رشته در دانشگاه را دارند، این موضوع فرقی نمی کند و در واقع این رشته مانند رشته های نقشه برداری و معماری کمی هزینه بر است، بهتر است قبل از انتخاب این رشته تمام جوانب را بسنجید.
این رشته به چند دسته عکاسی چهره، عکاسی تبلیغات، عکاسی طبیعت، عکاسی سیاسی، عکاسی خبری و …تقسیم می شود. بهتر است از همان ابتدای کار نوع زمینه ای که قصد مشغول شدن در آن را دارید، معلوم کنید.
هدف:
تربیت افراد که با فنون مختلف در این زمینه آشنا شوند و مهارتهای لازم برای شاخههای مختلف عکسبرداری مانند عکاسی خبری، تبلیغاتی، علمی، طبیعت و پرتره را کسب کنند. اما چرا میگوییم عکاسی نیاز به دانش دارد؟ امروزه دوربینها تکنولوژیهای خاص و گرفتن تصاویر منحصر به فرد، نیاز به تکنیکهای تخصصی دارند. از طرفی کسب نگاه و دید لازم برای ثبت تصاویر به شناخت فرهنگ، جامعه، تاریخ و هنر نیز وابسته است.
بازه:
- صحبت و توافق با مشتریان درباره کار مورد نظر آنها
- انتخاب و آمادهسازی محل عکسبرداریها
- تنظیم نور و تهیه ملزومات
- گرفتن عکسها
- بررسی کیفیت عکسها
- رتوش عکسها (دستی یا با نرمافزارهای کامپیوتری)
- چاپ عکسها
- بازاریابی (اگر به صورت مستقل کار کند)
- همکاری با مدیر هنری و مشتری برای اطمینان از برآورده شدن نیاز آنها در پروژه
- پورتفولیوی قابل توجه از نمونه کارهای قبلی
- داشتن مهارتهای تخصصی در کار با دوربینها و همگام بودن با تغییرات تکنولوژی
توانایی:
- خلاقیت و دید هنری در تعیین زاویه مناسب عکسبرداری
- مهارتهای فنی و عملی در عکاسی
- مهارتهای ارتباطی خوب برای ارتباط با مشتریان و همکاران
- داشتن سرعت عمل کافی در عکسبرداری
- آشنایی با آخرین پیشرفتها و فناوریهای در حوزه عکسبرداری
- مهارتهای کامپیوتری و توان به کارگیری نرمافزارهای مرتبط
ویژگی های شخصیتی
- داشتن ذوق هنری
- استعداد و علاقه شخصی
- علاقه به تکنولوژی
- مهارت های نرم
- مهارت های جانبی
- دقت و توجه به جزئیات
- صبر و تمرکز
گرایش ها
دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در رشته عکاسی در مقاطع بالاتر مانند دکترا را دارند، باید بدانند که در مقطع دکترا رشته های با عنوان عکاسی وجود ندارد ولی می توانند در دیگر رشته های هنر که در دفترچه دکترا سایت سازمان سنجش اعلام می شود و از تمام رشته های هنر پذیرش دارند، شرکت کنند.
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه:
مبانی هنرهای تجسمی، کارگاه طراحی پایه، کارگاه عکاسی پایه، هندسه مناظر و مرایا، هنر و تمدن اسلامی، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با هنرهای سنتی ایران، آشنایی با رشتههای هنری، کارگاه عکاسی رنگی…
دروس اصلی:
شیمی عمومی و شیمی عکاسی، فیزیک و ابزارشناسی، تاریخچه عکاسی، آشنایی با فیلمبرداری، نورپردازی، فنون عرضه و نمایش عکس، تجزیه و تحلیل و نقد عکس، کارگاه تخصصی عکاسی، فنون بازسازی عکس…
دروس تخصصی:
کارگاه عکاسی، طرح و رساله نهایی
دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه نیشابور
- دانشگاه هنر اصفهان
- موسسه غیرانتفاعی ارم ، شیراز
- موسسه غیرانتفاعی حکیم ناصرخسرو ،ساوه
بازار کار رشته عکاسی
با وجود تلفن های هوشمند به میزان قابل توجهی تقاضا برای دوربین های مصرفی کاهش می یابد، اما هنوز هم برخی از مدل های عکاسی هستند که فرد برای عکاسی کردن درآن لحظه ها نیازمند داشتن دوربین های خاص و تجهیزات متنوعی است. در گذشته حرفه عکاسی یه عنوان یک حرفه برای سرگرمی بوده است، اما امروزه این صنعت جایگاه خودش را در جامعه پیدا کرده است.
این فارغ التحصیلان می توانند به عکاسی خبری، چهره، طبیعت، سیاسی و خیلی از زمینه های دیگر به فعالیت بپردازند. داشتن دوربین عکاسی خوب و برخی تجهیزات دیگر، برای ورود به بازارکار در این رشته کافی است. اگر فردی این تجهیزات راداشته باشد، حتی در دوران تحصیل خود می تواند از طریق گرفتن عکس های تبلیغاتی، مناسبتی، چهره برای خود درآمد داشته باشد.
افرادی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند، اگر در سازمان های خبری و تبلیغات، آتلیه های خصوصی مشغول به کار شوند بیشترین موفقیت از لحاظ مالی و شغلی را به دست می آورند.
در حالت کلی نمی توان گفت بازارکار این رشته بد است، و نه اینکه کاملا خوب است. بازارکار این رشته به دلیل ماهیتی که دارد نه در ایران، بلکه در خارج از کشور هم خیلی داغ نیست.
عکاسان خبری ممکن است به صورت محلی یا بین المللی سفر کنند و باید آماده کار در محیط های ناخوشایند یا حتی خطرناک باشند. به عنوان مثال ، ممکن است یک عکاس خبری برای گرفتن عکس به یک منطقه جنگی اعزام شود . عکاسان خبری غالباً برنامه نامنظمی کار می کنند و باید با اطلاع کوتاه در دسترس باشند.عکاسان هوایی در هواپیما یا هلیکوپتر کار می کنند تا یک منظره، واقعه یا مکان را از منظر بالادستی ثبت کنند.
مهاجرت
این روزها ، عکاسی به سرعت به عنوان یک انتخاب شغلی محبوب در بین تمام گروه های سنی در حال ظهور است. عکاسی هم یک علم است و هم یک هنر. یک عکاس باید بتواند از هر سوژه ، قطعه ای از ماشین آلات ، زیبایی بدن انسان ، مناظر یا لبخند کودک ترکیب خوبی ایجاد کند.
شرایط کار برای عکاسان از نظر تخصص متفاوت است. عکاسان ممکن است در داخل یا خارج از منزل کار کنند. عکاسان پرتره ممکن است در استودیوها کار کنند، اما آنها همچنین برای گرفتن عکس در محل مشتری، مانند مدرسه یا خانه باید به آن محل بروند.
- بازار کار عکاسی در کانادا در سال ۲۰۲۳ رشد ۳.۷ درصدی خواهد داشت تعداد متقاضی برای این شغل ۴ درصد افزایش خواهد داشت.
- طبق آماری که ibisworld منتشر کرده است شغل عکاسی در ۲۰۲۴ انگلیس رشد و توسعه زیادی خواهد داشت که آمارها این رشد را ۴.۸ اعلام میکنند؛ بنابراین شغل عکاسی در انگلیس به دلیل اینکه نرخ بیکاری به نسبت پایینتری نسبت به دیگر مشاغل دارد انتخاب خوبی برای فعالیت است
- کشور آلمان شرایط خوبی که برای کار دارد که شامل حقوق، تعداد روزهای کاری و نرخ بیکاری پایین میشود؛ بنابراین میتوانید با خیالی آسوده در رشته عکاسی تحصیل و یا در این رشته کار کنید.
برترین دانشگاه های دنیا در عکاسی:
١- مدرسه و دانشگاه عکاسی Rhode Island
۲- مدرسه و دانشگاه عكاسى Parsons
٣- مدرسه و دانشگاه عکاسی New York
٤- مدرسه و دانشگاه عکاسی Chicago
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- ژوزف نیسهفور نیپس : Nicéphore Niépce او در سال 1825 اولین عکس در جهان را گرفت. بنابراین او در هر لیست رتبهبندی باید در رتبه 1 قرار گیرد، زیرا بدون نوآوری او، ما اکنون این حرفه را نداشتیم.
- عباس عطار: نام آشنای عرصه عکاسی است وی دانش آموخته رشته مطبوعات و ارتباطات از انگلستان است. عکسهای حرفه ای وی را میتوانید در نشریات معتبر جهان ببینید. عباس از سال ۱۹۸۱ به عضویت آژانس عکس مگنوم درآمده و پس از آن با حضور در جنگها و مناطق بحرانزده مختلف جهان، به عکاسی پرداخت.
- مارگارت بورک وایت: مارگارت بورک وایت ، خانمی که عکاس خبری و عکاس مجله LIFE و یکی از قهرمانان است. شما میتوانید فیلمی که درباره زندگی او (نقش او توسط فررا فاکت بازی شد) ساخته شده است را تماشا کنید! او به عنوان یک زن شجاع (و یا دیوانه) شناخته شده بود و او از آخرین لحظات عمر گاندی قبل از ترور عکس گرفته است