مدیریت امور گمرکی

معرفی رشته علوم گمرکی

اکثر افراد وقتی اسم رشته علوم گمرک به گوششون میخوره یاد کار کردن توی فرودگاه میوفتن اما واقعیت این رشته بسیار فراتر از این موضوع هست که در ادامه باهم مطالعه میکنیم

گمرک سازمانی دولتی و عرصه ای در خدمت تجارت بین المللی است که مسؤول اجرای قوانین گمرکی و اخذ حقوق و عوارض ورودی (واردات) و خروجی (صادرات) و همچنین مسئول اجرای سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات، ترانزیت و صادرات کالاها می‌باشد. لذا دانشجویان این رشته با فراگیری قوانین و مقررات گمرکی نظیر نحوه بررسی کالاهای وارداتی و صادراتی و نحوه تنظیم اظهارنامه‌ها و چگونگی ایجاد تعرفه‌های مالیاتی آموزش داده می‌شوند. همچنین دانشجویان می‌آموزند بر اساس سیاست اقتصادی کشور، کالاهای ممنوعه و غیر ممنوعه را شناسایی کنند آنان همچنین با سازمان‌ها و مجامع‌ گمرکی بین‌المللی و سایر سازمانهایی که بخشی از فعالیت‌های آنان منجر به وضع معیارهایی در سطح جهانی در زمینه مسایل گمرکی می‌گردد، آشنا می شوند.

به طور کلی دو نوع گمرک مسافری و تجاری وجود دارد. گمرک مسافری به ورود و خروج افراد و گمرک تجاری به ورود و خروج اموال و کالاها در کشور مربوط می شود. کارشناس گمرکی که در بخش گمرک مسافری کار می کند، از کلیه قوانین، آیین نامه ها و دستورالعمل های گمرکی، مقررات مسافری، محدودیت ها و ممنوعیت های مسافری و سایر اطلاعات مربوط به این بخش آگاه است. در بخش گمرک تجاری نیز کارشناس گمرک بر قوانین صادرات و واردات، ارزش گذاری کالاها، تعرفه و کدگذاری کالاها و سایر قوانین و آیین نامه های مرتبط تسلط کافی دارد.

 این شغل بسیار رسمی و اداری است و فرد علاوه برای داشتن یکسری مهارت ها مانند مهارت های ارتباطی و آشنایی با زبان انگلیسی به انجام کارهای خدماتی به مشتریان علاقه داشته باشد.

هدف از تحصیل در رشته مدیریت امور گمرکی نیروهای انسانی کارآمد و ورزیده ای تربیت می‌شوند تا بتوانند در بخش های دولتی یا خصوصی مشغول به کار شوند و وظایفی در ارتباط با اجرای قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرایی آن، مقررات صادرات و واردات و دیگر قوانین و مقررات مرتبط با گمرک را بر عهده گیرند.

ویژگی های شخصیتی

یک فرد شاغل در زمینه امور گمرکی باید مهارت هایی مثل :

  • دقت بالا و توجه به جزئیات
  • قدرت تصمیم گیری مناسب
  • داشتن رفتاری قاطع ولی محترمانه با مراجعان
  • آگاهی از کلیه قوانین و مقررات گمرکی
  • توانایی برقراری ارتباط مناسب
  • علاقه مند به عرصه تجارت و بازرگانی بین الملل
  • ریسک پذیر
  • پژوهشگر
  • جزئی نگر
  • متفکر و تحلیل گر

گرایش ها

رشته مدیریت امور گمرکی، یک رشته ۴ ساله است و تا مقطع کارشناسی ادامه دارد. در واقع بعد از دریافت لیسانس در این رشته، کار شما تمام خواهد شد.

اما بر اساس اطلاعات موجود در دفترچه کارشناسی ارشد ناپیوسته 1400 در سایت سازمان سنجش  این داوطلبان می توانند در مجموعه مدیریت با کد 1142 در رشته های ارشد مدیریت بازرگانی، ارشد مدیریت دولتی، ارشد مدریریت صنعتی، ارشد مدریت فناوری و اطلاعات، ارشد مدیریت تکنولوژی، ارشد مدیریت مالی، ارشد کارآفرینی، ارشد مدریریت  منابع انسانی، ارشد مدریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای، ارشد مالی، ارشد مدیریت بازرگانی دریایی، ارشد مدریت بحران، ارشد مدیریت اماکن متبرکه مذهبی، ارشد سیاستگذاری علم و فناوری، ارشد مربیگری کسب و کار شرکت کنند..

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

اصول حسابداری 1و2 ، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت 1و2، آمار و کاربرد آن در مدیریت، مالیه عمومی و خط مشی مالی دولتها ، فراگرد و اصول تنظیم بودجه دولتی ، تاثیر فناوری اطلاعات در سازمان ، مبانی سازمان و مدیریت ، کلیات حقوق ، پژوهش عملیاتی 1و2 ، مبانی مدیریت اسلامی و الگوهای آن ، مدیریت استراتژیک، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، روش های تحقیق و ماخذشناسی، حقوق و مقررات مدنی و …

دروس تخصصی:

مسائل بانکی و اعتبارات اسنادی ، سازمان و وظایف گمرک ایران ، تحلیل قوانین و حقوق گمرکی ایران ، اصول طبقه بندی کالا ، مقررات عمومی صادرات و واردات ، سازمانها و کنوانسیونهای بین المللی گمرکی ، زبان انگلیسی (متون تخصصی گمرکی 1و2) ، تجارت بین الملل ، امور مالی بین الملل ، آشنائی با صنعت حمل و نقل ، حقوق تجارت بین الملل ، سیاست تجارت خارجی جمهوری اسلامی ایران ، شناخت علمی کالاها و …

دروس اختیاری : اصول بیمه

سیاست بازرگانی

سازمان های پولی و مالی بین المللی

سیستم های خرید و انبار و توزیع

مکاتبات بازرگانی

بازاریابی بین المللی

بازار کار رشته علوم گمرکی

بهترین موقعیت های شغلی برای این فارغ التحصیلان سازمان گمرک جمهوری سلامی ایران، سازمان های بازرگانی و صنعتی دولتی است. به دلیل افزایش ارتباطات کشورها در سطح بین الملل، افرادی که در سازمان های دولتی مشغول به کار شوند، می توانند مسیر و آینده شغلی خوبی را برای خود رقم بزنند.اما فارغ التحصیلان مشغول در سازمان های بازرگانی وصنعتی خصوصی هم میتوانند با کسب تجربه و سابقه کاری درخشان، سمت شغلی خود را ارتقا دهند و شغلی مناسبی داشته باشند.

همچنین وظایف یک فارغ التحصیل رشته امور گمرک شامل موارد زیر میشه :

  • مدیریت هر دو آداب و رسوم و انطباق تجارت را در سراسر شرکت و اطمینان از تمام مقررات جهانی
  • مسئول تعیین طبقه بندی گمرک و الزامات نظارتی (مجوزها، گواهینامه ها و غیره)
  • تضمین بالاترین سطح انطباق را برای کلیه نیازهای گمرکی و آژانس های دولتی در بین کلیه کارمندان و تیم ها
  • نظارت بر نتایج حسابرسی و گزارش نتایج حسابرسی و توصیه هایی برای بهبود
  • اطمینان از درک نحوه خط مشی ها، رویه ها، فرایندها و برنامه های شرکت توسط تیم
  • اطمینان از تکمیل و عمل همه ممیزی های داخلی مطابق با نیاز مشتری تکمیل و عمل
  • حضور در سیمنار و کنفرانس ها برای یادگیری مداوم برای همگام سازی با تغییر سیاست های انطباق تجارت.
  • بررسی های لازم را در مورد مشتریان جدید
  • اطمینان از معتبر و به روز بودن همه مجوزهای مشتری

در کشور های خارجی به عنوان مثال سنگاپور حیطه وظایف یک کارشناس گمرک شامل موارد زیر میشود :
– مدیریت فرآیندها و فعالیت های واردات/صادرات برای اطمینان از انطباق با قوانین و مقررات گمرکی سنگاپور. توسعه، اجرا و حفظ رویه های انطباق تجاری استاندارد برای تجارت ورودی و خروجی در سنگاپور و آسیای جنوب شرقی.
– تعیین و اخذ مجوزها و مجوزهای لازم در رابطه با واردات تجهیزات، قطعات، قطعات یدکی مخابراتی با مراجع مختلف دولتی مجاز و مدیریت فرآیند.
– هماهنگی با ذینفعان داخلی و مقامات دولتی برای حل مسائل مختلف واردات و صادرات، ارزیابی ریسک تطابق تجاری و مدیریت.
– ایجاد و حفظ روابط خوب با گمرکات محلی

در کشور های خارجی این رشته تحت عنوان ” Customs Affairs Management ” در دانشگاه ها تدریس میشود که فارغ التحصیلان حقوقی معادل 65 هزار دلار سالانه دریافت میکنند

دانشگاه های ایران در حوزه علوم گمرک

دانشگاه علوم اقتصادی

دانشگاه هرمزگان

دانشگاه علامه طباطبایی

دانشگاه خوارزمی

موسسه غیر انتفاعی زند شیراز

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

دانشگاه پیام نور استان مازندران-مرکز بهشهر

افراد موفق در این رشته:

سیدعباس حیدری

سهیل سرمدسعیدی

بهروز قاسمی

منبع:

https://ctb.iau.ir/