معرفی رشته معارف اسلامی
دین اسلام با برخورداری از محتوای غنی در تمامی شئون مادی و معنوی انسان و خصوصا توجه به رشد مصالح فطری انسان ، قلوب انسان های آزاده را در اقصی نقاط جهان به خود جذب کرده است و روز به روز به علاقمندان آشنایی با معارف اسلامی در پهنه گیتی به خصوص پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران افزوده می شود. در این دوره دانشجویان با فراگیری علوم و معارف اسلامی با مبانی و ساختار فرهنگ اسلامی آشنا شده و می توانند به تحکیم اعتقادات دینی خود با استفاده از منابع معتبر اسلامی بپردازند . ضمن آنکه برای پاسخگویی به شبهاتی که با انگیزه های گوناگون مطرح می گردد ، با روش عقلی پاسخ مناسب را ارائه نمایند.
با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) احکام و ارزش های نورانی اسلامی در سراسر جهان مخاطبین جدیدی یافت و از آنجا که در تعالیم روح بخش اسلامی تاکید بسیاری در زمینه گسترش مرزهای دانش و کسب معرفت و شناخت در جهت قدم گذاشتن در مسیر قرب الهی شده است ؛ ضرورت قدم برداشتن در مسیر نشر و گسترش معارف اسلامی و ارائه آن به حقیقت جویان جهان را بیش از پیش روشن می سازد. بر اساس چنین درکی از واقعیات ایران اسلامی و جهان اسلام و چشم انداز روشن پیش رو ، برنامه آموزشی دوره کارشناسی معارف اسلامی (آموزش مجازی و نیمه حضوری) موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) ارائه می گردد.
هدف از رشته معارف اسلامی آشنا نمودن اقشار مختلف مردم با معارف اسلامی و تعمیق آن با استفاده از ابزارهای آموزش مجازی ، ایجاد آمادگی برای ترویج ، تبیین و دفاع از تعالیم و حقایق دینی در میان آحاد جامعه ، تقویت اطلاعات دینی فراگیران در مقابل تهاجم اعتقادی و فرهنگی و زمینه سازی برای توسعه کمی و کیفی معارف اسلامی می باشد.
از وظایف کارشناسان این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاسخگویی به هجمه های علمی و شبهات دینی
- تدریس در مراکز آموزشی و فرهنگی در سطوح مختلف
- انتقال و ترویج معارف و آموزه های اسلامی برای عموم مردم و علاقه مندان
- انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه مسائل معارف اسلامی
- نیروهای متخصص در زمینه علوم انسانی – اسلامی جهت استفاده در نظام جمهوری اسلامی ایران
رشته معارف اسلامی شامل 5 گرایش است: علوم و قران و حدیث، تاریخ و تمدن اسلامی، ادیان و عرفان تطبیقی، فلسفه و حکمت اسلامی و فقه و مبانی حقوق. پس از فارغالتحصیلی در این رشتههای بیان شده، امکان استخدام در برخی مراکز دولتی مانند مانند وزارت امور خارج، وزارت ارشاد و وزارت آموزش و پرورش وجود دارد.
فارغالتحصیلان گرایش علوم قرآن و حدیث، میتوانند در مراکز پژوهشی مثل دائرهالمعارفها، موسسههای تحقیقاتی و پژوهشگاه علوم انسانی یا مراکز آموزشی فعالیت کنند.
فارغالتحصیلان گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی میتوانند به عنوان وکیل دادگستری، مشاور حقوقی و کارشناس حقوقی فعالیت کنند یا دفترخانهی اسناد رسمی و دفتر ازدواج و طلاق دایر کنند.
فارغالتحصیلان گرایش تاریخ و تمدن اسلامی، اگر فعال و کوشا باشند و مهارتهای خود را افزایش دهند، میتوانند در وزارت امور خارجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار شوند. فعالیتهای پژوهشی، تدریس و نگارش کتابهای تاریخی از دیگر فعالیتهای شغلی مربوط به این گرایش است.
فارغالتحصیلان گرایش ادیان و عرفان، قاعدتاً باید در وزارت امور خارجه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمانهای مشابه فعالیت کنند؛ البته استخدام شدن در این مراکز دولتی کار آسانی نیست و به مسائل زیادی بستگی دارد. بسیاری از فارغالتحصیلان این گرایش به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی روی میآورند. برخی از مراکز پژوهشی غیردولتی مانند «مؤسسهی گفتوگوی ادیان» نیز زمینهی مناسبی برای فعالیت این فارغالتحصیلان فراهم میکنند.
ویژگی های شخصیتی
- هر دانشجوی رشته معارف اسلامی باید با نیتی خیرخواهانه و الهی و به دور از تعصب، با بهره گیری از شیوه های علمی، بررسی و تحلیل دقیق و استدلال قوی بر روی موضوعات متعدد مسلط گردد.
- علاوه بر تسلط به فنون سخنوری جهت انجام مباحثات در حین تحصیل و پس از آن، تسلط به زبان و ادبیّات عرب و انگلیسی به منظور مطالعه تاریخ و تمدن کشورهای مسلمان و کتب عرفانی آشنایی با زبان عربی و بسط و گسترش نتایج مطالعات اسلامی در اقصی نقاط دنیا نیز یک اصل اجتناب ناپذیر است .
- آشنایی با مباحث یا وقایع تاریخی
- همچنین لازم است دانشجویان، در حد مقدماتی با “عرفان”نیز آشنا باشد؛ زیرا همه ی ادیان به نحوی تحتتاثیر جریان های شایع عرفانی در سرزمین خود بودهاند. برای مثال نمیتوان تاثیر افلاطون را در گسترش مبانی عرفان سامی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) نادیده گرفت و باید با اصلاحگران بزرگ ادیان مختلف آشنا باشد تا تحولات فکری ادیان مختلف نیز بررسی گردد.
- اجتماعی
- صادق
- قابل اعتماد
- متفکر و تحلیل گر
- کوشا و پیگیر
گرایش ها
امکان ادامه تحصیل در مجموعه الهیات و معارف اسلامی در گرایش های مختلف تا مقطع دکتری امکان پذیر می باشد .
گرایش های مقطع کارشناسی ارشد مجموعه الهیات و معارف اسلامی :
- علوم قرآن و حدیث
- فقه و حقوق
- فلسفه و کلام
- ادیان
- فقه شافعی (مخصوص اهل تسنن)
گرایش های مقطع دکتری :
- علوم قرآن و حدیث
- فقه و مبانی حقوق اسلامی
- ادیان و عرفان
- تاریخ و تمدن ملل اسلامی
- فلسفه و کلام اسلامی
- فقه شافعی (مخصوص اهل تسنن)
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه:
روش تحقیق ، زبان قرآن 1و2 (صرف) ، زبان قرآن 3 تا 7 (نحو) ، زبان قرآن 8 (مفردات قرآن کریم) ، درآمدی بر منطق ، آموزش فلسفه 1تا5
دروس تخصصی:
معارف قرآن 1 (قرآن شناسی) ، معارف قرآن 2 (خداشناسی در قرآن) ، معارف قرآن 3 (جهان شناسی در قرآن) ، معارف قرآن 4 (انسان شناسی در قرآن) ، معارف قرآن 5 (راه و راهنماشناسی در قرآن) ، معارف قرآن 6 (جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن) ، معارف قرآن 7 (حقوق و سیاست در قرآن) ، مبانی فقه و اصول ، فقه 1 تا 3 ، معارف شیعه ، سیره معصومان(ع) ، تاریخ تشیع ، آشنایی با احادیث 1 (کلیات) ، آشنایی با احادیث 2 (کاربردی)، معارف نهج البلاغه ف تاریخ قرآن ، تاریخ تحلیلی معاصر ، آسیب شناسی انقلاب اسلامی بر اساس وصیت نامه سیاسی و الهی امام (ره) ، معرفت شناسی و مبانی معرفت دینی و ….
بازار کار رشته معارف اسلامی
مراکز فعالیت مستقل و غیر مستقل مرتبط با این رشته در ادامه گفته شده است:
مراکز محل فعالیت غیر مستقل :
- وازرت خانه ها
- آموزش و پرورش
- وزارت ارشاد
- وزارت امور خارجه
- بنیاد پژوهش های اسلامی
- مراکز پژوهشی دایره المعارف ها
- پزوهشگاه های علوم انسانی یا مراکز آموزشی
مراکز محل فعالیت مستقل:
- تدریس دروسی مانند دین و زندگی و زبان عربی در منزل به شکل خصوصی، گروهی و یا نیمه گروهی یا آموزشگاه خصوصی
مهاجرت
دانشگاه اسلامی هلند که در «روتردام» پایتخت این کشور واقع شده است، در اوایل ماه مارس سال 2010 میلادی از طرف وزارت آموزش ملی این کشور به رسمیت شناخته شد. به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) دانشگاه اسلامی هلند در سال 1995 میلادی با هدف ارائه خدمات آموزشی در سطح آکادمیک به جوانان علاقه مند به معارف اسلامی افتتاح شد و پس از طی مراحل مختلف برای به رسمیت شناخته شدن این مرکز علمی از طرف وزارت آموزش ملی هلند، سرانجام بعد از پانزده سال تلاش بی وقفه مدیران این مرکز علمی، فعالیت خود را با کمک های دولتی به عنوان اولین دانشگاه اسلامی اروپا آغاز کرد. داشتن امتیاز کافی در امتحان زبان انگلیسی «تافل»، ارائه گواهی قبولی در امتحان مقدماتی معارف اسلامی در کشور محل زندگی، ارائه گواهی دیپلم دبیرستان، ارائه نامه پذیرش از اساتید دانشگاه روتردام و آشنایی نسبی با زبان هلندی، از شرایطی است که برای ورود به این دانشگاه اسلامی در نظر گرفته شده است و علاقه مندان از سراسر جهان می توانند با ارائه این مدارک به ادامه تحصیل در روتردام بپردازند. علاوه بر رشته های عمومی، رشته های علوم اسلامی در مقطع لیسانس، علوم معنوی در مقطع فوق لیسانس، فقه، تفسیر، تاریخ اسلام و جامعه شناسی دینی در این دانشگاه وجود دارد و دانشجویان می توانند در دانشکده های «ادیان و مذاهب»، «هنر اسلامی» و «آموزش امامان جماعت» ادامه تحصیل دهند.
افراد موفق در این رشته:
علی اکبر غفاری
محمد تقی فلسفی
شيخ محمد تقي آملي
سيد محمدحسن ميرجهاني
منبع:
http://mashahiriran.blogfa.com