معرفی رشته علوم سیاسی
آنچه مردم به نام سیاست و مسائل سیاسی میشناسند با سیاست به مفهومی که در رشته علوم سیاسی مطرح است، تفاوت بسیار دارد. دانشجویان موفق این رشته باید بدانند که در نهایت نه یک سیاستمدار بلکه یک سیاستشناس خواهند شد . در واقع علومسیاسی به بررسی اندیشهها و نظریههای سیاسی و کارکرد آنها در عرصه جامعه میپردازد و رشته علومسیاسی ارائه یکسری نظریهها یا یکسری ابزارها و راهکارهایی است که بر اساس آنها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا برمیدارد و برای حرکتها و اقدامات بعدی ـ ترسیم فضا برای مسیر آینده ـ برنامهریزی میکند همچنین از تجارب و دستاوردهای بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره میبرد.
علم سیاست به عنوان یک رشته ی جداگانه در زمانی نه چندان دور به عنوان یکی از زیر شاخههای علوم اجتماعی تأسیس شد. با این وجود، اصطلاح علم سیاست همیشه اصطلاحی متمایز از فلسفه ی سیاسی نبود، و این رشته ی مدرن دستهای مشخص از روشهایی قدیمی را در خود جای دادهاست از جمله؛ فلسفه اخلاق، اقتصاد سیاسی، الهیات سیاسی، تاریخ و دیگر رشتههایی که با این امر سر و کار دارند که چگونه میتوان یک دولت ایدهآل را برای یک کشور ایجاد کرد و ویژگیهای آن را شناخت.
هدف رشته علوم سیاسی تربیت سیاست شناسائی است که بتوانند راهکارهای مناسبی ارائه بدهند تا منافع متضاد یک جمع که در چارچوبی به نام کشور زندگی می کنند، با یکدیگر تلفیق داده شده و در نتیجه چرخ مملکت بخوبی به گردش درآید .
رشته علوم سیاسی مجموعه ای از نظریه های علوم سیاسی و ابزار ها و راهکارهایی برای حل مسائل پیچیده سیاسی است تا بتواند در جهان امروز و در بازی سیاست پایه های یک کشور را استوار نگه دارد. همچنین در رشته علوم سیاسی نظریه ها، اندیشه ها، و تئوری های مهم در زمینه علوم سیاسی مورد بررسی قرار می گیرد و به دانشجویان آموخته می شود در چه مواردی از آن ها بهره بگیرند.
سیاست در علوم سیاسی با آن چه شما به عنوان مسائل سیاسی می شناسید بسیار تفاوت دارد. در واقع علوم سیاسی به ارائه برخی نظریه ها و روش های حل مشکلات در جامعه می پردازد که با توجه به آن می توان مشکلات را به حداقل رساند و برای اقدامات آینده یک جامعه برنامه ریزی کرد. برای این حرکت می توان از تجربه بشر در طول تاریخ نیز استفاده کرد. برخلاف تصور عموم دانشجویان این رشته یک سیاستمدار نه ، بلکه یک سیاست شناس خواهند شد که می توانند در وزارت خانه ها و سازمان های مرتبط مشغول به کار شوند.
از مراکزی که یک کارشناس رشته علوم سیاسی میتواند فعالیت کند:
- وزرات کشور
- وزرات خارجه
- صداوسیما
- مرکز بررسیهای ریاستجمهوری
- مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص
- موسسات خصوصی پژوهشی
- مطبوعات و خبرگزاریها
ویژگی های شخصیتی
- داشتن شم سیاسی و علاقه به مسائل سیاسی
- علاقه به کتب تاریخی بخصوص تاریخ سیاسی
- برخورداری از دیدی عمیق و وسیع
- قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیع
- توانایی برقراری ارتباط با تمامی اقشار جامعه
- قدرت شناسایی و تشخیص ریشه مشکلات اجتماعی
- متفکر و تحلیل گر
- رهبر و مدیر
- مسلط بر خود
- مقاوم
- نوآور
- جزئی نگر
- مستقل
- پژوهشگر
گرایش ها
این رشته امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری را دارد.
- گرایش های مقطع کارشناسی ارشد این رشته عبارتند از:
- مطالعات منطقهای
- روابط بینالملل
- علوم سیاسی
- اندیشه سیاسی در اسلام
- دیپلماسی و سازمان های بین المللی
- گرایش های مقطع دکتری این رشته عبارتند از:
- اندیشه های سیاسی
- جامعه شناسی سیاسی
- مسائل ایران
- سیاست گذاری عمومی
- مطالعات منطقهای
- روابط بینالملل
- مطالعات سیاسی انقلاب اسلامی
- مطالعات جهان
- مطالعات آمریکای شمالی
دروس پایه و تخصصی
دروس اصلی:
- مبانی علم سیاست، مبانی علم حقوق، مبانی علم اقتصاد، مبانی جامعهشناسی عمومی، روش تحقیق در علوم سیاسی، حقوق اساسی (کلیات)، حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، مبانی اندیشههای سیاسی در اسلام، حقوق بینالملل اسلام، نظام سیاسی و دولت در اسلام، اندیشههای سیاسی در اسلام و ایران، جنبشهای اسلامی معاصر، تحولات سیاسی و اجتماعی ایران ، انقلاب اسلامی ایران، تاریخ روابط خارجی ایران از قاجاریه تا دوران معاصر، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، مسائل اقتصادی و سیاسی نفت در ایران، حقوق اداری
دروس تخصصی:
- خلیجفارس و مسائل آن، مسائل سیاسی و اقتصادی جهان سوم، اصول روابط بینالملل، تاریخ روابط بینالملل از 1871 تا 1945 ، سازمانهای بینالمللی، تاریخ اندیشههای سیاسی در غرب از قبل از افلاطون تا قرن بیستم، اندیشههای سیاسی در قرن بیستم، دیپلماسی و رفتار سیاسی در اسلام، حقوق بینالملل عمومی، فن دیپلماسی و آداب کنسولی، حقوق بینالملل خصوصی، تئوریهای انقلاب، شناخت ماهیت و عملکرد امپریالیسم، سیر قدرت در دریاها، نوسازی و دگرگونی سیاسی، جامعهشناسی سیاسی، سیاست خارجی قدرتهای بزرگ، مسائل نظامی و استراتژیک معاصر، تاریخ تحول دولت در اسلام، متون سیاسی به زبان خارجی
بازار کار رشته علوم سیاسی
بازار کار رشته علوم سیاسی چندان خوب نیست و به نسبت فارغ التحصیلان بیکار رشته علوم سیاسی زیاد هستند یا در مشاغل غیر تخصصی خود فعالیت می کنند. با وجود این کارشناسان علوم سیاسی اگر در مقاطع بالاتر تحصیل کنند می توانند در حوزه های آموزشی و پژوهشی وارد شوند. در مقطع کارشناسی دانشجوی علوم سیااسی می توانند به مثابه پژوهشگر حوزه های سیاسی، روابط عمومی، روزنامه نگار و خبرنگار کار کنند یا وارد بخش های دولتی شوند و در دستگاه دیپلماسی کشور مثل وزارت امورخارجه، سفارتخانه ها، نهاد ریاست جمهوری، سازمان انرژی اتمی، صدا و سیما، و دیگر بخش ها مشغول به کار شوند.
مهاجرت
در اغلب موارد، فرصت های موجود برای دریافت بورسیه تحصیلی به کسانی که در رشته علوم سیاسی مشغول تحصیل هستند محدود می شوند. با اینحال، برخی از این بورس ها برای دانشجویانی که در حال تحصیل در رشته های مرتبط با علوم سیاسی هستند یا کسانی که تصمیم به تحصیل در رشته علوم سیاسی گرفته اند اما هنوز مشغول تحصیل در یک رشته دیگر هستند نیز در دسترس هستند. علاوه بر این، افرادی که در حال تحصیل در گرایش های مختلف علوم سیاسی هستند، واجد شرایط دریافت بورسیه ها تحصیلی مربوط به علوم اجتماعی نیز خواهند بود.
باید توجه داشت که سازمان یا دانشگاه ارائه دهنده بورسیه تعیین کننده افراد واجد شرایط برای دریافت بورسیه تحصیلی خواهد بود. این بدان معناست که دانشجویان علوم سیاسی همواره به دلیل تحصیل در این رشته بر سایر افراد برتری نخواهند داشت. البته که شرایط مورد نیاز برای دریافت بورسیه نیز از جایی به جای دیگر متفاوت خواهد بود.
علم آموزشی در زمینه ی این رشته، هر چه که به صورت تخصصی تر باشد می تواند دانشجو را به هدف خود که همان حضور در عرصه ی سیاسی کشورهاست، نزدیک تر کند. تحصیل در رشته ی علوم سیاسی در خارج از کشور مورد توجه سران قرار گرفته به طوری که امروزه بسیاری از دانشگاه ها در تمام دنیا دوره های آموزشی دانشگاهی را در گرایش های مختلف این رشته ارائه می دهند.تحصیل در رشته ی علوم سیاسی در خارج از کشور در دانشگاه های کشورهای آمریکا، مجارستان و انگلیس از آوازه ی بیشتری در سطح دنیا برخوردار می باشد. مراکز آموزش عالی کشورهای نام برده شده به صورت اختصاصی در رمینه ی این رشته، دارای رتبه های برتر در دنیا هستند.
دانشگاه های مطرح دنیا در این زمینه:
- Harvard University
- Columbia University
- University of California
- SOAS University of London
- University of California San Diego
- Dartmouth College
- Brown University
دانشگاه های ایران در حوزه علوم سیاسی
- دانشگاه تهران
- دانشگاه علامه طبابایی
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه خوارزمی – تهران (محل تحصیل تهران)
- دانشگاه اصفهان
- موسسه غیرانتفاعی مولوی – ایوانکی
افراد موفق این رشته:
ارش ابی زاده
احمد گل محمدی
فاطمه شایان
عباس منوچهری
یاسمین میظر
علیرضا طیب
منبع:
ویکی پدیا