-
دانشجویان و دانش آموختگان این رشته، وظیفه حفاظت سلامت و بهداشت را در کل جامعه بر عهده دارند؛ به عبارتی رشته بهداشت عمومی بیانگر مجموعه اقداماتی است که برای ارتقا وضعیت سلامت جامعه انجام می گیرد و کسانی که در این رشته به تحصیل می پردازند، سلامت افراد جامعه را تضمین می نمایند و متعهد می شوند از بروز هر گونه اتفاقی که منجر به تهدید سلامت آن ها یا خدشه وارد کردن به بهداشت جمعی می شود، پیشگیری به عمل آورند.
برخلاف متخصصان بالینی مانند پزشکان و پرستاران، که در درجه اول تمرکز آنها بر روی درمان افراد پس از بیمار شدن یا آسیب دیدگی است، متخصصان بهداشت عمومی با اجرای برنامههای آموزشی، اجرای خدمات و انجام تحقیقات و پژوهش های مرتبط از بروز مشکلات مکرر جلوگیری می کنند. و همچنین تلاش خود را به کار می گیرند تا حدالامکان برابری های دسترسی به امکانات بهداشتی را میسر کنند و باعث ارتقاء حقوق، کیفیت و دسترسی به خدمات بهداشتی شوند.
اهمیت این رشته آنجا مشخص میشود که فقدان آن، باعث بروز انواع بیماریها، مسائل پزشکی و مشکلات عمومی در جامعه میگردد؛ تا جایی که امروزه رشته بهداشت عمومی را می توان پایه اصلی رشته هایی آموزش بهداشت، مدیریت بهداشتی، تغذیه، اقتصاد بهداشت و … دانست.
داشتن مهارت آموزش دستور العمل ها، مهارت انجام کار گروهی، مهارت تحلیل اطلاعات و به کارگیری ابزارهای آمار و اطلاعات و نرم افزارها، مهارت کنترل و ارائه راه حل های مناسب و مهارت تحقیق و پژوهش، برای فعالیت در این رشته از اهمیت به سزایی برخوردارند.
هدف:
آموزش و تربيت نيروهايي كه:
1) با آگاهي و عملكرد همسو با نيازهاي محيط، جامعه، خانواده و فرد و با ارزيابي و ارزشيابي عوامل خطر و مداخله و تغيير در سطح بهداشت محيط، جامعه، خانواده و فرد آشنا باشد.
2) از چگونگي اثر گذاري عوامل انساني، محيطي، اقتصادي و اجتماعي بر چگونگي تأمين، حفظ و ارتقاء سلامتي در سطوح مختلف آشنا باشند.
3) از چگونگي مداخله از طريق نيازسنجيها، آموزش بهداشت، كنترل اپيدميها، مراقبت از چگونگي تغذيه و تغيير در شاخصهاي سلامتي در سطح سلامت جامعه آگاهي داشته باشد.
بازه :
- شناسایی و ارزیابی مشکلات بهداشتی در جامعه
- برنامهریزی و اجرای طرحهایی برای ارتقاء سلامت و بهداشت عمومی
- آموزش بهداشت به افراد جامعه؛ مثلا آموزش و مشاوره پیش از ازدواج، مراقبت قبل و بعد از زایمان مادران، مراقبت کودکان در دوران نوزادی، شیرخوارگی و قبل از مدرسه و در صورتی لزوم بعد از مدرسه
- نظارت بر خدمات بهداشتی ارائه شده برای عموم
- انجام تحقیقات در حوزه بهداشت
ویژگی های شخصیتی
دانشجویان رشته بهداشت عمومی می بایست از لحاظ آموزشی، در دروس پایه مثل ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست شناسی توانمند بوده و برای داشتن موقعیت خوب در ایران رشته باید هم در علوم ریاضی و هم در علوم تجربی، پایه قوی داشته باشند. اما مهارت های لازم برای تحصیل در این رشته، تنها به توانایی های آموزشی ختم نمی شود. در این راستا، احراز مواردی چون:
- مهارت های ارتباطی مناسب
- آشنایی کامل با دانش، قوانین و مباحث بهداشتی
- مسئولیت پذیری
- دقت و توجه به جزئیات
- توان تصمیم گیری درست و به موقع
- توانایی خوب در حل مساله و مشکلات
- توان و استقامت بدنی مناسب
- توان آموزش موارد بهداشتی به افراد
- روحیه قوی در هنگام برخورد با مشکلات
- حس کمک به همنوع و انسان دوستی فراوان
MBTI
ENFP – کمپینها به دنبال تنوع هستند و دوست دارند سؤال بپرسند. برای حفظ انگیزه، آنها باید احساس کنند که در حال جابجایی مرزها و کشف ایده های جدید هستند. هر شغلی که از آنها انتظار دارد ساکت بمانند و از پروتکل پیروی کنند، در واقع دو نقطه قوت کمپینها را به بدهی تبدیل میکند.
گرایش ها
دانشجویان کارشناسان بهداشت عمومی می توانند دوره تحصیلات تکمیلی خودشون رو در رشته های مختلف ادامه بدهند .
1. آموزش بهداشت 2. آمار زیستی 3. اپیدمیولوژی 4. اقتصاد بهداشت(گرایش توسعه بهداشت و درمان –سیاستگذاری و برنامه ریزی بهداشت و درمان) 5. اکولوژی انسانی 6. انفورماتیک پزشکی 7. ارزیابی فناوری سلامت 8. بهداشت و ایمنی مواد غذایی 9. تاریخ علوم پزشکی 10. حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین 11. رفاه اجتماعی 12. زیست فن آوری پزشکی 13. سم شناسی 14. سلامت سالمندی 15. علوم تغذیه 16. علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه 17. علوم بهداشتی در تغذیه 18. فیزیولوژی 19. کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی 20. فناوری اطلاعات سلامت 21. مدیریت خدمات بهداشتی درمانی 22. مهندسی بهداشت محیط 23. مدیریت توانبخشی 24. نانوتکنولوژی پزشکی.دانشگاه های ایران در حوزه بهداشت عمومی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از برترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران است.
دروس پایه و تخصصی
دروس عمومی
مبانی نظری اسلام – اخلاق کاربردی (آیین زندگی) – انقلاب اسلامی – تاریخ و تمدن اسلامی – آشنایی با منابع اسلامی – فارسی عمومی – زبان خارجه – تربیت بدنی (1 و 2) – اندیشه اسلامی (1 و 2)
دروس اصلی و پایه
بیوفیزیک – بیوشیمی – تشریح و فیزیولوژی – اصول و مبانی جامعه شناسی – آمار حیاتی (1 و 2) – اصول و کلیات اپیدمیولوژی – اکولوژی انسانی و بهداشت بین الملل – توانبخشی و رفاه اجتماعی – کلیات پزشکی و بهداشت – اصول تغذیه – فارماکولوژی – مصون سازی فعال و انفعالی – اصول و کلیات خدمات بهداشتی – میکروب شناسی 1 (قارچ شناسی و انگل شناسی) – میکروب شناسی 2 (باکتری شناسی و ویروس شناسی)
دروس اختصاصی
روانشناسی و بهداشت روان – بهداشت دهان و دندان – اقتصاد بهداشت – بهداشت دانش آموزان و مدارس – کاربرد کامپیوتر در تجزیه و تحلیل های داده های بهداشتی – نظام های سلامتی در ایران و جهان – بهداشت سالمندان – مدیریت و نظارت در مراکز بهداشتی درمانی – تکنولوژی آموزشی – اپیدمیولوژی بیماری های شایع در ایران – حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین سموم آفت کش ها و کاربرد آن ها – برنامه های ملی مبارزه با بیماری های واگیر – بیماری های شایع کودکان و طرق پیشگیری از آن – برنامه ملی مبارزه با بیماری های غیر واگیر و اپیدمیولوژی آن ها – بهداشت محیط 1 (آب) – بهداشت محیط 2 (فاضلاب و زباله) – بهداشت محیط 3 (مواد غذایی، مسکن، هوا و پرتوها) – بهداشت حرفه ای – اصول مدیریت در خدمات بهداشتی – بهداشت روانی و اعتیاد – تغذیه کاربردی – بهداشت مادران و کودکان – بهداشت باروری – اصول برنامه ریزی بهداشتی – آموزش بهداشت و ارتباطات – بیماری های ارثی و مشاوره ژنتیکی – پاتولوژی جغرافیایی ایران (معرفی بیماری های شایع) – روش تحقیق در علوم بهداشتی – زبان تخصصی – بهداشت مواد غذایی – اقدامات بهداشتی و کمک های اولیه در شرایط اضطراری
بازار کار رشته بهداشت عمومی
رشته بهداشت عمومی از جمله زیرشاخه های علوم پزشکی است. فارغ التحصیلان این رشته مانند رشته هوشبری ، رشته شنوایی شناسی، رشته دندانپزشکی، رشته مدیریت بازرگانی، رشته رادیولوژی و … دارای حقوق ها خوبی هستند. میزان حقوق این افراد با توجه به افزایش ساعت کاری و چند شغله بودن میتواند افزایش پیدا کند. میزان دریافتی ماهانه این افراد با ساعات کاری متوسط را میتوان مبلغی بین 000/000/5 تا 000/000/10 تومان در نظر گرفت
مهاجرت
با توجه به گسترش ویروس کرونا در سرتاسر جهان، افراد باید نحوه زندگی خود را تغییر داده و در این مسیر از کارشناسان بهداشت عمومی که در نقش های مراقبت های بهداشتی هستند، مشاوره بگیرند. این شغل به دلیل شرایط فعلی در دنیا برای مدیریت ویروس COVID-19 در حال رشد است و بیشتر کشورها در حال آموزش به این افراد برای آمادگی در برابر بحران ها و شرایط اضطراری هستند. این حرفه دارای مشاغل پردرآمدی است.
درادامه به بررسی میزان دریافتی این افراد در نقش های مختلف می پردازیم به طور میانگین این افراد 70،821 دلار حقوق دارند.
اپیدمیولوژیست
این افراد نقش حیاتی در زمینه بهداشت عمومی دارند. این کارشناسان به بررسی و تعیین دلایل بیماری و آسیب دیدگی ها در انسان ها هستند. هدف اصلی این افراد آموزش جامعه و سیاست های بهداشتی، کاهش خطر و فراوانی پیامدهای منفی سلامت از طریق تحقیق است. این شغل با نرخ 5% در سرتاسر ایالات متحده، در حال رشد است. اپیدمیولوژیست ها در ایالات متحده به طور متوسط سالانه69،660 دلار دریافت می کنند.
مربی بهداشت عمومی
مربیان بهداشت عمومی، وظیفه آموزش رفتارهایی برای تقویت سلامتی را بر عهده دارند. هدف اصلی این مربیان افزایش سلامتی افراد جامعه با ارئه راه حل های بهتر سلامتی است. این شغل با نرخ 11% در سرتاسر ایالات متحده در حال رشد است. مربیان در این نقش در ایالات متحده به طور متوسط سالانه59،010 دلار دریافت می کنند.
مدیر خدمات بهداشت عمومی
مدیران خدمات پزشکی و بهداشتی، که به عنوان مدیران بهداشت و درمان شناخته می شوند، وظایفی مانند هماهنگی، برنامه ریزی خدمات پزشکی و درمانی را به عهده دارند. افراد در این نقش در ایالات متحده به طور متوسط سالانه98.350 دلار دریافت می كنند . نرخ رشد این شغل تا سال 2028 را میتوانیم تا 18% پیش بینی کنیم.
از 4 دانشگاه برتر این رشته در دنیا در سال 2020 ، به ترتیب اولویت عبات اند از:
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه جانز هاپکینز
- دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن
- دانشگاه واشنگتن
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- ژول رنه گرین از ۱۸۳۲ فعالیتهای علمی خود را آغاز بیماری وبا را مورد بررسی قرار داد و به رشد علم ارتوپدی کمک بسیاری کرد. در ۱۸۳۷ ژول رنه گرین به واسطه کار در زمینه ناهنجاریهای سیستم اسکلتی موفق به دریافت ۱۰ هزار فرانک جایزه شد.
- رودولف لودویگ کارل ویرشو، متولد اکتبر ۱۸۲۱ و درگذشته سپتامبر ۱۹۰۲، پزشک، مردمشناس، آسیبشناس، تاریخدان، زیستشناس، نویسنده، ویراستار و سیاستمدار آلمانی بود که به دلیل پیشرفت در بهداشت عمومی شهرت دارد. ویرشو بهعنوان “پدر آسیبشناسی مدرن” شناخته میشود چرا که فعالیتهای وی در روی آوردن عموم مردم به علم پزشکی به جای به سخره گرفتن آن نقش بسزایی داشت. او همچنین بهعنوان بنیانگذار طب اجتماعی و آسیبشناسی دامپزشکی شناخته میشود و همکارانش او را “پاپ پزشکی” مینامند.