این رشته از گرایش های مهندسی راه آهن می باشد ؛ رشته مهندسی خط و سازه های ریلی شباهت زیادی به مهندسی عمران دارد زیرا در مورد سازه های مختلفی مثل راه آهن، خط و تأسیسات زیربنایی مطالعه میکنند. افرادی که در این رشته به تحصیل میپردازند درس های تخصصی رشته عمران و یکسری درس های تخصصی در رابطه با آشنایی تحلیل و طراحی خط و سازه های ریلی و اجزای آن یاد می گیرند و به بحت در مورد سازه های مختلف در راه آهن از قبیل پل، تونل، خط و تاسیسات زیر بنائی آن و ایستگاه می پردازد.
آغاز به کار قطار یا حمل و نقل ریلی به سده ۱۵۰۰ میلادی بازمیگردد در ابتدا ریل قطار از جنس چوب ساخته و واگنها توسط اسب ها روی ریل کشیده میشد. جرج استیونسن متولد نیوکاسل سال ۱۷۸۱ اهل انگلستان و مخترع حمل و نقل ریلی از نیروی بخار در حرکت لکوموتیو استفاده کرد و روش حمل و نقل ریلی را به وجود آورد.
پیشینه احداث و بهره برداری موفق اولین راهآهن در ایران به سال ۱۸۴۸ میلادی از رشت به بندر پیربازار و بندر انزلی باز میگردد و بقایای این مسیر هنوز در مسیر رشت به پیربازار و یک لوکوموتیو بخار در محوطه اداره کل بنادر استان گیلان وجود دارد.
هدف رشته مهندسی خط و سازه های ریلی تربیت مهندسانی است که بتوانند در زمینه طراحی، ساخت، اجرا، نگهداری و تعمیر خطوط و سازه ها و تاسیسات زیر بنائی از قبیل پل ها، تونل ها، ایستگاه های مورد نیاز راه آهن های شهری و بین شهری فعالیت نمایند. دانشجویان این رشته ویژگی های خاص سازه های مختلف ( از قبیل تونل، پل و … ) در شبکه های راه آهن شهری و بین شهری و مترو را آموزش می بینند.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند کارشناس سازه ای یا خطی یا ژئوتکنیکی یا نقشه برداری شوند و میتوانند بخوبی در طراحی، اجرا یا نظارت بر خط و سازه های ریلی و تعمیر و نگهداری خطوط و ابنیه فنی راه آهن نقش ایفا نمایند.
- پرتلاش و محکم
- از لحاظ جسمی و فکری توانایی کار در شرایط سخت را داشته باشد.
- سخت کوش و مقاوم
- توانایی و امکان حضور در جاده ها و بیابان ها را داشته باشد و مقاوم به این محیط ها باشد.
- توان برنامه ریزی مناسب
- توان مدیریت و سازماندهی
- قوی بودن در دروس ریاضی و فیزیک
- آشنایی با زبان انگلیسی
- واقع گرا / عملگرا
- جزئی نگر
- مقاوم
- مسلط بر خود
- گرایش های مقطع کارشناسی ارشد :
در مقطع کارشناسی ارشد در رشته ها و گرایش های روبرو می توان به ادامه تحصیل داد : مهندسی برق گرایش سامانه های برقی حمل و نقل و مهندسی راه آهن برقی و مهندسی کنترل و علائم برقی (زیرمجموعه مهندسی برق) ، مهندسی حمل و نقل ریلی (زیرمجموعه مهندسی صنایع) ، مهندسی خطوط راه آهن (زیرمجموعه عمران)
مهندسی راه آهن گرایش خط و سازه های ریلی
برخی دانشگاه های ایران در این زمینه
- دانشگاه علم و صنعت
- موسسه غیرانتفایی فرزانگان-اصفهان
- موسسه غیرانتفایی خاوران – مشهد
- موسسه غیرانتفایی جهاد دانشگاه کرمانشاه
- دانشگاه آزاد اصفهان – واحد نجف آباد
- دانشگاه آزاد آذربایجان شرقی – واحد شبستر
ریاضی عمومی- فیزیک عمومی- معادلات دیفرانسیل- محاسبات عددی- آمار و احتمالات مهندسی- برنامه سازی کامپیوتر
- دروس اصلی و تخصصی و اختیاری :
رسم فنی و نقشه کشی- مصالح ساختمانی و آزمایشگاه- استاتیک- تحلیل سازه ها- طراحی سازه های فولادی- هیدرولوژی مهندسی- دینامیک- اصول بهره برداری راه آهن- نقشه برداری و عملیات- تکنولوژی و بتن و آزمایشگاه – مقاومت مصالح- طراحی سازه های بتن مسلح- مکانیک خاک و آزمایشگاه- مترد و برآورد پروژه- مکانیک سنگ- مبانی ارتباطات و علام الکتریکی
زیرسازی مسیر و پروژه- پروژه تخصصی- روسازی راه آهن- ایستگاه راه آهن- نگهداری خطوط- طراحی مسیر- پی سازی و ابنیه مسیر- آزمایشگاه روسازی راه آهن- مبانی دینامیک قطار- ساخت و اجرای خطوط و کارگاه- پل های راه اهن- پروژه پل های راه آهن- تونل سازی- نگهداری و تعمیر سازه های ریلی
بازار کار مهندسی خط و سازههای ریلی مثل مهندسی ماشینهای ریلی است ولی وضع بهتری دارند زیرا فارغالتحصیل این رشته میتواند علاوه بر صنعت راهآهن، موقعیت شغلی مهندس عمران را نیز داشته باشد.
- مراکز محل فعالیت غیر مستقل:
- راه آهن جمهوری اسلامی ایران
- راه آهن های شهری(مترو)
- شرکت های وابسته به راهآهن
- شرکت های مشاوره مهندسی
- موسسات پژوهشی
- مدیریت و راهبری امور مربوطه راه آهن مجتمع فولاد مبارکه ، راه آهن ذوب آهن و..
فارغ التحصیل این رشته با توجه به خصوصی یا دولتی بودن سازمان و میزان سابقه کاری، از حقوق و مزایای متفاوتی بهره می برد.
حمل و نقل ریلی یک رنسانس جهانی را تجربه می کند. این نوع حمل ونقل مزایای اقتصادی ، بهره وری انرژی و مزایای زیست محیطی و ایمنی را به همراه دارد. این رشته در بسیاری کشورهای دنیا ارائه می گردد و در صورت داشتن رزومه تحصیلی قوی و مناسب می توان بورسیه تحصیلی از دانشگاه های معتبر جهان برای ادامه تحصیل کسب نمود
- دانشگاه های مطرح دنیا در این رشته :
Johnson County Community College
- International Air and Hospitality Academy
- Dakota County Technical College
- Technical Career Institutes
- University of Leeds
- University of Birmingham
- University of Birmingham
- KTH Royal Institute of Technology
- University of Nottingham
- Moscow State University of Railway Engineering
جرج استیونسن : یک مهندس مکانیک انگلیسی و مخترع خط آهن میباشد. او یک خط راه آهن بین لیورپول و منچستر ساخت و ار آن به بعد به سرعت راه آهنهای دیگر ساخته شد؛ بطوریکه به زودی کشیدن راه آهن، عالمگیر شد.
استاد مرتضی اسماعیلی : استاد برجسته رشته خط و سازه های ریلی در دانشگاه علم و صنعت در این رشته می باشند .
کتاب هنر انتخاب
سایت آی مشاوره
سایت دانشگاه علم و صنعت
سایت گزینه دو
ویکی پدیا فارسی وانگلیسی
سایت رشد
سایت پروفایل سنتر