مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

معرفی رشته  مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

تحولات جدید در حوزه فناوری های اطلاعات و ارتباطات که تأثیر چشمگیری بر تمامی عرصه های حیات اجتماعی نهاده است و ضرورت آماده شدن کشور برای حضور فعالانه در جامعه جهانی اطلاعاتی و کار با رسانه های جدید تأسیس شده ، رشته جدید مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را ضروری می سازد. جهان در آستانه تحولی ژرف و در کار پا نهادن به عصری تازه است و نقش محوری وسایل ارتباط جمعی در این تحول مداوم و روز افزون انکار ناپذیر است. برقراری ارتباط با عامه مردم و گردآوری و تدوین اطلاعات درست و انتقال صحیح این اطلاعات به مردم از مهمترین وظایف وسایل ارتباط جمعی است.
دانش ارتباطات در زمانی به وجود آمد که دانشجوی ویلبر شرام، بنیان‌گذار مؤسسه تحقیقات ارتباطات در دانشگاه ایلینوی، یعنی دیوید برلو، به دانشگاه ایالتی میشیگان آمد و اولین بخش از هنر ارتباطات عمومی را در اوایل دهه ۱۹۵۰ تأسیس کرد.

در تعریف هدف این رشته میتوان گفت که مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات و تربیت نیروی متخصص برای کار در حوزه های مختلف ارتباطی و رسانه ای ، آشنایی با فناوری های ارتباطی و طرز کار با ابزارهای مختلف تکنولوژیکی و پاسخگویی به نیازهای مبرم و روزافزون کشور به شرایط جهانی جدید ناشی از انقلاب ارتباطات و شکل گیری جامعه اطلاعاتی است.

امروزه فناوري‌هاي ارتباطي در روابط اجتماعي داخلي و بين‌المللي نقش روز افزون و بسيار مهمي دارد در اين ميان فارغ‌التحصيلان مطالعات ارتباطي و فناوري اطلاعات ، به دليل آشنايي با مخاطب و علايق آن، تركيب مخاطبان، فنون نشر، فرآيند توليد وب، فناوري‌هاي جديد چاپ الكتروني و چگونگي استفاده از نرم‌افزارهاي رايانه‌اي نشر مي‌توانند در رسانه‌هاي الكتروني مشغول به كار شوند.

همچنین لیستی از اموراتی که یک کارشناس فناوری اطلاعات میتواند انجام دهد را در ادامه گردآوری کرده ایم:

  • کارشناسی رسانه های الکترونی
  • شناخت حوزه های مختلف ارتباطی به ویژه فناوری های نوین
  • فرآیند تولید وب
  • آشنایی با مخاطب و علایق آن و ترکیب مخاطبان

ویژگی های شخصیتی

با توجه به ماهيت ميان رشته‌اي مطالعات ارتباطي و فناوري اطلاعات، دانشجوي اين رشته بايد به مباحث بسياري از جمله علوم اجتماعي، علوم سياسي، حقوق ، علوم اقتصادي، ادبيات و كامپيوتر علاقه‌مند باشد و قدرت تجزيه و تحليل خوبي داشته باشد. همچنين بايد همچون يك روزنامه‌نگار از ذوق نويسندگي، كنجكاوي، صبر و حوصله زياد برخوردار باشد.

همچنین موارد زیر از مهمترین ویژگی های علاقمندان این رشته میباشد:

  • علاقه مند به علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حقوق، علوم اقتصادی، ادبیات و کامپیوتر
  • قدرت تجزیه و تحلیل خوب
  • ذوق نویسندگی و کنجکاوی
  • صبر و حوصله زیاد

MBTI

INFJ   – بسیاری از مدافعان ارتباطات پرشور هستند. این توضیح می دهد که چرا آنها اغلب به سمت حرفه های نویسندگی کشیده می شوند، بسیاری از کتاب ها، وبلاگ ها، داستان ها، بازی های ویدیویی و فیلمنامه ها را خلق می کنند. برای افراد با این تیپ شخصیتی، فرصتی برای گفتن داستان برای امرار معاش نمی تواند چیزی جز یک رویا باشد. حتی ممکن است موسیقی، عکاسی، طراحی، تصویرسازی یا هنرهای زیبا را دنبال کنند. حتی اگر این فعالیت‌های هنری کار اصلی آن‌ها نباشد، بسیاری از مدافعان متوجه می‌شوند که تلاش‌های جانبی خلاقانه یک خروجی بسیار مورد نیاز برای مضامین و ایده‌هایی است که تخیل آنها را به خود مشغول می‌کند.

گرایش ها

این رشته با نام مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات تنها در دوران کارشناسی ارائه می گردد ؛ فارغ التحصیلان برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر می توانند در گرایش های مختلف علوم ارتباطات اجتماعی مانند مدیریت رسانه ، مطالعات فرهنگی و رسانه و … اقدام نمایند.

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

مبانی جامعه‌شناسی ،کاربرد رایانه در علوم ارتباطات ، اصول علم اقتصاد ، مبانی تاریخ اجتماعی ایران ، آمار مقدماتی ، آمار در علوم اجتماعی ،زبان تخصصی ، اقتصاد ایران ،روانشناسی اجتماعی ،اصول علم سیاست ، کلیات حقوقی ، حقوق اساسی ، روش‌های تحقیق در علوم اجتماعی (علمی و نظری) ، اصول روابط و سازمان‌های بین‌المللی ، نظریه‌های جامعه‌شناسی ، اصول سازمان و مدیریت ، اندیشه‌های سیاسی در قرن بیستم.

دروس تخصصی:

مبانی مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات ،تاریخ ارتباطات در ایران ،اصول اقتصاد در ارتباطات ،سازمان‌های بین‌المللی ارتباطات ،اصول مدیریت ارتباطات ،مبانی سیاستگذاری و برنامه‌ریزی ارتباطی ،شناخت مخاطبان ،اصول نشر و آموزش الکترونی ،سنجش افکار عمومی ، آشنایی با روش‌های کیفی پژوهش‌های ارتباطی ، مطالعات موردی ،مبانی ارتباطات جمعی ، ارتباطات سیاسی ، ارتباطات تصویری ، تحلیل محتواهای پیام های ارتباطی ، گرافیک و صفحه آرایی در مطبوعات ، ارتباطات بین المللی ، تکنولوژی های ارتباطی و …

بازار کار رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

امروزه فناوری های ارتباطی در روابط اجتماعی داخلی و بین المللی نقش روز افزون و بسیار مهمی دارد در این میان فارغ التحصیلان مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات به دلیل آشنایی با مخاطب و علایق آن، ترکیب مخاطبان، فنون نشر، فرآیند تولید وب، فناوری های جدید چاپ الکترونی و چگونگی استفاده از نرم افزار های رایانه ای نشر می توانند در رسانه های الکترونی مشغول به کار شوند. 

علاوه بر موارد بالا مراکز فعالیت مستقل و غیر مسنقل برای این رشته هم در ادامه آورده شده است :

مراکز محل فعالیت غیر مستقل :

  • رسانه های الکترونی
  • انتشارات
  • رادیو و تلویزیون
  • سازمان های دولتی و غیردولتی به عنوان کارشناس ارتباطات و فناوری اطلاعات

مراکز محل فعالیت مستقل:

  • راه اندازی نشریه الکترونیکی

مهاجرت

با تحصیل در گرایش رسانه و ارتباطات، امکان آشنایی با آخرین فناوری ها، شرکت در مذاکرات و مباحثه ها برای شما وجود خواهد داشت.با تحصیل در این گرایش دانشجویان قادر به تجزیه و تحلیل منطقی تمام فعالیت هایی که بر رسانه ها تاثیر می گذارد و انعکاس آن در جهان فعلی خواهند بود و در بسیاری از کشورهای دنیا نظیر آمریکا ، انگلستان و سایر کشورها می توان در این رشته تحصیل نمود.

دانشگاه های مطرح دنیا در این زمینه :

  • Harvard University
  • (The London School of Economics and Political Science (LSE
  • Stanford University
  • University of Oxford
  • (Massachusetts of Technology(MIT
  • University of Cambridge
  • (University of California,Berkeley (UBC

 

افراد موفق در این رشته:

دکتر سید جمال الدین اکبرزاده جهرمی

دکتر علیرضا حسینی پاکدهی

دکتر زرین زردار

 

منبع:

https://fcs.atu.ac.ir/