معرفی رشته مدیریت صنعتی
مدیریت صنعتی یکی از شاخه های پر طرفدار مدیریت هست که متقاضیان زیادی برای این رشته به رقابت میپردازند.
هدف از تشکیل این دوره آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز صنایع تولیدی و خدماتی ، موسسات و شرکت های دولتی و خصوصی است ؛ همچنین تربیت نیروی متخصص به عنوان رابط بین مدیران و کارمندان اداری و فنی که بطور معمول مسئولیت اجرایی و سرپرستی واحدها را عهده دار خواهند شد می باشد. در این دوره دانشجویان با فراگیری نظریه های نوین مدیریت صنعتی قادر خواهند شد تا به عنوان محقق به پژوهش پرداخته و با تجزیه و تحلیل تخصصی مسائل مدیریتی به اداره موفقیت آمیز سازمان های صنعتی کمک نمایند.
همچنین برخی از وظایف یک کارشناس مدیریت صنعتی به موارد زیر تقسیم میشوند :
- مدیریت واحدهای صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ از جمله کارخانجات، کارگاهها، شرکتها و غیره
- مدیریت و کنترل پروژه
- مدیریت، برنامهریزی و کنترل موجودیها
- مدیریت و کارشناسی کنترل کیفیت
- کارآفرینی و موارد بازاریابی، استراتژی، منابع انسانی، مالی و غیره استارتاپها
- تحلیل مالی و اقتصادی قبل از پروژه، حین پروژه، تولید و غیره
- مدیریت، برنامهریزی و کنترل تولید
میتوان گفت که مدیران صنعتی مسئولیت مناسبترین و کارآمدترین تعاملهایی را برعهده دارند که به 4M معروف هستند:
نیروی انسانی (Man)
مواد صنعتی (Material)
ماشینهای صنعتی (Machines)
شیوه کاری (Method)
صنایع در کشور ما رو به رشد است و هر صنعتی نیاز به کارشناس مدیریت صنعتی دارد. پس می توان گفت این رشته بازار کار خوبی می تواند داشته باشد. اما همچنان این رشته در ایران جایگاه حقیقی خود را نیافته است و بسیاری از مدیران و یا بخش های مدیریتی صنایع هیچ اطلاعاتی از اصول مدیریت صنعتی ندارند.
رشته مدیریت صنعتی و مدیریت صنایع گرایش تولید تشابه بسیاری با یکدیگر دارند. دانش مرتبط با صنایع سه بعد اصلی فنی و تکنیکی، مالی، و رفتاری و اجتماعی است. رشته مدیریت صنعتی بیشتر ناظر بر بعد مالی و رفتاری و اجتماعی است و پیوند بسیاری با مباحث علوم انسانی دارد. در مقابل رشته مدیریت صنایع بیشتر به مباحث فنی و تکنیکی می پردازد.
ویژگی های شخصیتی
رشته مدیریت، به خصوص رشته مدیریت صنعتی برای افرادی مناسب است که ضمن علاقه به کار و ارتباط با منابع انسانی سازمان، علاقهمند به مباحثی همچون مدیریت و اداره کسب و کارها، مدیریت منابع مالی و اقتصادی، مدیریت و کنترل تولید و موجودیها، مدیریت و کنترل پروژههای کوچک و بزرگ، برنامهریزی و هدایت واحدهای صنعتی، تجاری و خدماتی و غیره هستند. لذا برخورداری از روابط عمومی قوی در این رشته بسیار اهمیت دارد.
MBTI
ISFP – ماجراجویان از نشستن بیکار در محیط های بی رنگ و بدون تغییر متنفرند. آنها روحهای آزاد هستند و به انعطافپذیری، فرصتهایی برای بداههپردازی، و کاری غوطهورانه نیاز دارند که هر حسی را درگیر کند. اگر آنها این نیازها را با ماهیت رقابتی خود ترکیب کنند، شخصیت های ماجراجو عالی را می سازند. ماجراجویان ترجیح میدهند در لحظه زندگی کنند
گرایش ها
گرایش های کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی عبارتند از:
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش تولید و عملیات
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش مدیریت زنجیره تامین
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش مدیریت عملکرد
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش مدیریت پروژه
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش مدیریت کیفیت و بهره وری
- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش تحقیق در عملیات
همچنین در مقطع دکتری 4 گرایش برای مدیریت صنعتی وجود دارد که شامل :
- تولید و عملیات
- تحقیق در عملیات
- مدیریت سیستم ها
- مالی
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه:
اصول حسابداری 1و2 ، ریاضیات پایه، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت، آمار و کاربرد آن در مدیریت1و2، کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، روش تحقیق در مدیریت، حقوق اساسی، مبانی مدیریت اسلامی و الگوهای آن، روانشناسی صنعتی
دروس اصلی:
مبانی سازمان و مدیریت، مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، تحقیق در عملیات 1و2 ،مدیریت تولید، حسابداری صنعتی1، مدیریت مالی، بازاریابی و مدیریت بازار
دروس تخصصی:
حسابداری صنعتی2و3، کنترل کیفیت آماری، سیستم های خرید انیارداری و توزیع، تحقیق در عملیات 3، زبان تخصصی 1و2و3و4، کنترل پروژه، طرح ریزی و تعمیرات و نگهداری، کارسنجی و روش سنجی، مدیریت کارخانه، حفاظت صنعتی، بررسی اقتصادی طرح های صنعتی، پروژه
بازار کار رشته مدیریت صنعتی
بازار کار رشته مدیریت صنعتی از آن جایی خوب است که با بسیاری از رشته های مدیریتی همپوشانی دارد و فارغ التحصیلان رشته مدیریت صنعتی فارغ از تخصص خود می توانند در هرجایی که به مدیر نیاز است، مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان رشته مدیریت صنعتی می توانند در بخش های مختلف سازمان ها نظیر مدیریت واحدهای صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ از جمله کارخانجات، کارگاهها، شرکتها و …، مدیریت و کنترل پروژه ، مدیریت، برنامهریزی و کنترل موجودیها ، مدیریت و کارشناسی کنترل کیفیت ، کارآفرینی و موارد بازاریابی، استراتژی، منابع انسانی، مالی و غیره استارتاپها ، تحلیل مالی و اقتصادی قبل از پروژه، حین پروژه، تولید و غیره ، مدیریت، برنامهریزی و کنترل تولید مشغول به کار شوند. همچنین آن ها می توانند در مشاغلی چون کارشناس بیمه ، کارشناس تحقیقات بازار ، کارشناس گمرک ، حسابدار، مدیر روابط عمومی ، کارمند بانک ، و کارشناس یا مدیر آموزش استخدام شوند.
سه عامل تجربه، دانش و سابقه در تعیین حقوق یک مدیر صنعتی نقش دارد. میزان دریافتی یک مدیر صنعتی با توجه به شغل، نوع صنعت، مسئولیت ها کاری و دیگر موارد بین بازه 2 میلیون تومان تا بالای 5 میلیون تومان متغیر است.
میزان حقوق این مدیران با توجه به سطح تحصیلات و سابقه کاری در کشورهای مختلف متغیر است. به طور میانگین حقوق سالانه مدیران صنعتی دارای مدرک لیسانس 89336 دلار در ایالات متحده است.
مهاجرت
بسیاری افراد جهت مهاجرت به خارج از کشور معمولاً از طریق مهاجرت از طریق رشته مدیریت اقدام می کنند. برای اخذ پذیرش در رشته مدیریت دانشجویان باید دارای رزومه تحصیلی قوی باشند. همچنین دانشجویانی که قصد دارند در رشته مدیریت یکی از دانشگاههای ایالت متحده آمریکا تحصیل کنند باید در آزمون SAT یا ACT شرکت کنند و در این آزمونها نمره بسیار خوبی را کسب کنند. دانشگاههای آمریکا برای پذیرش دانشجویان از نمره این آزمونها برای ارزیابی دانشجویان استفاده میکنند. ممکن است از دانشجویان برای شرکت در مصاحبه حضوری نیز دعوت شود. یکی دیگر از شرایط لازم برای اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر، داشتن مدرک زبان آیلتس یا تافل است.
برنامه های تحصیلی در مدیریت صنعتی در اقتصادهایی با ارزش بالای خروجی تولید مانند ایالات متحده و آلمان بسیار محبوب است. به خصوص دانشگاه های تحقیقاتی آلمان تعداد زیادی دوره پیشرفته مهندسی را در برنامه تحصیلات تکمیلی خود در مدیریت صنعتی گنجانده اند. برنامه های تحصیلی نیز تحت عنوان “اداره صنعتی” ارائه می شود
در کشور فنلاند دانشگاه متروپولیا امکان ادامه تحصیل برای رشته مدیریت صنعتی وجود دارد که بعد پایان تحصیل این مدرک شامل مطالعات حرفه ای و پروژه پایان نامه کارشناسی ارشد است. مطالعات شامل سخنرانی ها، کار عملی با ابزارهای انتخابی، کارگاه ها، تکالیف و پروژه ها و همچنین مطالعه مستقل است. این برنامه به دو زمینه تخصصی تقسیم می شود که دانشجویان آزادانه از بین آنها انتخاب می کنند: مدیریت خدمات صنعتی و تجارت مبتنی بر داده.
دانشگاه های ایران در زمینه مدیریت صنعتی
- دانشگاه تهران
- دانشگاه علامه طباطبایی – تهران
- دانشگاه شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه شاهد – تهران (پذیرش با شرایط خاص)
- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه مازندران – بابلسر
- دانشگاه زنجان
- دانشاه صنعتی شاهرود
- دانشگاه اصفهان
افراد موفق در این رشته:
مرحوم دکتر رضا نیازمند
جمشید قرچهداغی
محمد یگانه
اکبر اعتماد
منبع:
https://consulting.imi.i