فلسفه

معرفی رشته فلسفه

فلسفه رشته ای علمی – دانشی که از طریق مواجهه تاریخی – مفهومی با متفکران کلیدی و پرسش ها و مقولات بنیادین فلسفی به دانشجویان ، مهارت های طرح پرسش ، اندیشیدن ، استدلال ورزی و تامل بنیادین در باب هستی (وجود) ، معرفت ، ارزش ها و مسائل انضمامی را به دانشجویان منتقل می کند. در حقیقت فلسفه به مطالعه مسائل اساسی و جامع در مورد موضوعاتی که مربوط به هستی و آگاهی انسان است می پردازد.در فلسفه از خدا گرفته تا انسان، از عالم طبیعت تا ماوراء طبیعت و از روح انسان و موجودات غیرمادی گرفته تا اجسام، مورد بحث و گفتگو قرار می‌گیرند. فلسفه‌ کلیه‌ پرسش‌های‌ بنیادی‌ انسان‌ را نسبت‌ به‌ مسائل‌ وجود، هستی‌، جهان‌ پیرامون‌ انسان‌ و حقیقت‌ انسان‌ بررسی‌ می‌کند. پرسش‌هایی‌ که‌ زمانی‌ به‌ ارزش‌های‌ دینی‌ و معنوی‌ برمی‌گردد که‌ همان‌ فلسفه‌ دینی‌ است‌ و زمانی‌ مربوط‌ به‌ ارزش‌های‌ اخلاقی‌ و مبانی‌ ارزش‌های‌ اخلاقی‌ است‌ که‌ به‌ عنوان‌ فلسفه‌ اخلاق‌ آن‌ را می‌شناسیم‌ و گاه‌ مبانی‌ نظام‌ حکومتی‌ را در برمی‌گیرد که‌ همان‌ فلسفه‌ سیاسی‌ است‌ و گاهی‌ نیز شامل‌ مبانی‌ هنر و زیباشناسی‌ و موضوعاتی‌ از این‌ دست‌ می‌شود.
پیشینه تاریخی علم فلسفه به یونان قدیم باز می گردد – چرا که خود جهان به تنهایی از عشق به دانش در یونان مشتق شده است. ماهیت این علم در گرایش علوم انسانی به این معناست که قابلیت انزوال این علم نسبت به سایر علوم کمتر می باشد، لذا به منظور مطالعه علم فلسفه، شما مسئول تسلسل تفکرات و پایگاه داده ها در گذشته و حال خواهید بود.
قبل از تأسیس دانشگاه تهران قسمت ادبی دارالمعلمین مرکزی و دارالمعلمین عالی هم مشتمل بر دو رشته «فلسفه و ادبیات» و «تاریخ و جغرافیا» بوده است. در سال تحصیلی 12-1311 رشته های تحصیلی فلسفه و ادبیات به دو رشته مستقل «ادبیات فارسی» و «فلسفه و علوم تربیتی» تفکیک می شود. از همان تأسیس دانشگاه تهران و بلکه قبل از آن در دارالمعلمین فلسفه جدید غربی در کنار فلسفه قدیم (اسلامی) حضور داشته و از همان مقطع تا به امروز رشد قابل ملاحظه ای کمی و حتی کیفی داشته به گونه ای که امروز 22 گرایش تخصصی دکتری فلسفه داریم.

در تعریف هدف از ایجاد این رشته از زیرگروه رشته های انسانی میتوان گفت که :

هدف از رشته فلسفه آموزش و تربیت اساتید و پژوهشگران فلسفه برای دانشگاه ها و موسسات پژوهشی ، آشنایی دانشجویان با مکاتب و آراء فلسفی غرب و زمینه سازی برای طرح مباحث مقایسه ای در فلسفه اسلامی و غرب و گفتگوی میان فرهنگی ، تعمیق مباحث علوم انسانی ایران معاصر از طریق توجه به بنیادهای فلسفی آن و توجه منطقی و متناسب به میراث فلسفی اروپایی و اسلامی است.

آن چه که دانشجویان این رشته می خوانند سیر کاملی از فلسفه غرب می باشد. در واقع دانشجویان رشته ی فلسفه به طور کامل درباره ی فلسفه ی غرب می خوانند، زیرا اولین بارقه های فلسفه از یونان باستان آغاز شده است.

سیر تکاملی فلسفه از یونان باستان تا به حال حاضر به طور کلی برای معنای عام رشته ی فلسفه به کار می رود اگر علاقه به فلسفه و حکمت اسلامی علاقه دارید باید در رشته ی الهیات گرایش فلسفه ی اسلامی را انتخاب کنید.

مواد آموزشی فلسفه غرب در کشور ما بیشتر بر اساس سیر تاریخی است اما سیستم آموزش فلسفه اسلامی بر اساس مکاتب فلسفی مثل فلسفه مشّاء، اشراق یا ملاصدرا می‌ باشد. گرچه که دانشجویان هر دوی این رشته ها واحد هایی از یکدیگر را برای آشنایی بیشتر باید بگذرانند.

گفته می شود برای موفق بودن در رشته ی فلسفه باید ریاضیات قوی نیز داشته باشید. ریاضیات قوی کمک می کند در رشته ی فلسفه و دانشگاهی مطلوب پذیرفته شوید. در ظاهر ریاضی و فلسفه بی ارتباط به نظر می رسند ولی هر دو همیشه به دنبال جواب منطقی و استدلال درست هستند.

به خاطر داشته باشید دانشجویانی که به گرایش فلسفه ی غرب علاقه دارند باید زبان انگلیسی خود را تقویت کنند. دانشجویانی که به فلسفه و حکمت اسلامی علاقه دارند باید زبان عربی خود را تقویت نمایند.

در ادامه مواردی  که یک پژوهشگر  فلسفه میتواند در آنها مشغول به کار شود گردآوری شده است :

  • استاد و پژوهشگر فلسفه در دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی
  • محقق و پژوهشگر در مراکز پژوهشگاهی علوم انسانی و دایره المعارف ها
  • تدریس فلسفه در مدارس و دانشگاه ها
  • مقایسه و بررسی مکاتب و آرای فلسفه غربی با فلسفه اسلامی
  • دستیار پژوهشگر در مراکز پژوهشی

ویژگی های شخصیتی

  • پایه قوی در درس ریاضی
  • قدرت ذهنی و خلاقیت مناسب
  • علاقه ذاتی به فلسفه و مفاهیم آن
  • جستجوگر و کنجکاو برای یافتن پاسخ سوالاتی مانند علت و معلول در جهان هستی
  • آشنایی با زبان انگلیسی و زبان عربی
  • اجتماعی
  • پژوهشگر
  • جزئی نگر
  • مستقل
  • متفکر و تحلیل گر
  • کوشا و پیگیر

MBTI

ISTJ –  اکثر این مشاغل دارای تدارکاتی هستند که به تنهایی کار می کنند، که معمولاً ترجیح آنهاست، اما زمانی که تیم ها ضروری هستند، آنها به بهترین وجه با نقش ها، مسئولیت ها و محیط های کاری به وضوح مشخص می شوند.

گرایش ها

در این بخش به معرفی گرایش های های ارشد و دکتری رشته فلسفه پرداخته ایم:

گرایش های ارشد فلسفه

  • فلسفه
  • فلسفه تطبیقی
  • منطق
  • فلسفه دین
  • منطق فهم دین
  • اخلاق (با 2 گرایش)

گرایش های مقطع دکتری :

فلسفه معاصر

فلسفه عصر جدید

فلسفه یونان و قرون وسطی

فلسفه دین

فلسفه هنر

فلسفه تطبیقی

فلسفه اخلاق

فلسفه حقوق

فلسفه منطق

منطق با رویکرد فلسفی

فلسفه علم و فناوری

فلسفه

فلسفه علم

فلسفه فیزیک

فلسفه علوم اجتماعی

فلسفه تعلیم و تربیت

 

 

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

روان شناسی 1- زبان 1و2- علم اصول 1- روان شناسی 2- جامعه شناسی 1- زبان عربی 1و2- علم و تمدن در اسلام

دروس تخصصی:

منطق قدیم 1و2- منطق جدید- منتخب متون کلامی و فلسفی- تاریخ فلسفه اسلامی 1و2-  علم کلام 1- فلسفه اسلامی 1و2- فلسفه اخلاق در تفکر غربی- اخلاق در تفکر اسلامی- عرفان نظری- تاریخ فلسفه یونان 1و2- تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس- تاریخ فلسفه از بیکن تا هیوم- تاریخ فلسفه از کانت تا نیمه دوم قرن نوزدهم- تاریخ فلسفه جدید و معاصر- فلسفه معاصر و مکاتب جدید قرن بیستم- متون فلسفی به زبان خارجی 1و2- متون فلسفی به زبان عربی 1و2- متافیزیک در غرب- فلسفه علوم 1و2

بازار کار رشته فلسفه

فردی که در رشته فلسفه درس خود را به اتمام می رساند می‌تواند برای بازار کار در کرسی استادی یا معلم فلسفه به کار خود ادامه دهد و یا اینکه در مراکز پژوهشی مانند پژوهشگاه علوم انسانی و یا دایرةالمعارف ها به فعالیت بپردازد. البته مراکز تخصصی بیشتر دنبال فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و دکترای فلسفه هستند. شخصی که دارای مدرک کارشناسی است میتواند به عنوان دستیار این رشته مشغول به کار شود. با توجه به اینکه این رشته رشته بسیار مهمی است اما بی توجهی مسئولین باعث کمرنگ شدن این رشته و بازار کار آن شده است و غالباً فارغ التحصیلان رشته فلسفه با مشکل در بازار کار و درآمد حقوق مواجه هستند.

علاوه بر موارد گفته شده مراکزی نظیر :

  • صدا و سیما
  • مراکز پژوهشی مثل دایره‌المعارف‌ها و پژوهشگاه علوم‌انسانی
  • تبلیغ معارف اسلامی در سطح عمومی
  • تدریس در مراکز آموزشی و فرهنگی

برای فعالیت پژوهشگران این رشته مناسب هستند.

مهاجرت

دانشگاه‌های آلمان دارای گروه‌های بسیار قوی در زمینه‌ی علوم انسانی هستند. این دانشگاه‌ها سختگیری‌های بسیاری را روی دانشجویان رشته‌های علوم انسانی اعمال می‌کنند و فارغ‌ التحصیلی از رشته‌های علوم انسانی دانشگاه‌های آلمانی کار ساده‌ای نیست. اگر قصد ادامه تحصیل در رشته فلسفه در دانشگاه‌های آلمان را دارید، باید خود را برای یک دوره‌ی تحصیلی جدی آماده کنید و زمان کافی را برای مطالعه در نظر بگیرید. در صورتی که دانشگاه مورد نظر شما دروس مربوط به رشته‌ی فلسفه را به زبان آلمانی ارائه دهد، باید مدرک زبان آلمانی که مورد قبول دانشگاه مربوطه باشد را داشته باشید.

یکی از بهترین دانشگاه‌های آلمان که به جذب دانشجو در رشته‌ی فلسفه می‌پردازد، دانشگاه بن( Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn) است. دانشگاه بن یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های دنیا در رشته‌ی فلسفه است. این دانشگاه در شهر بن آلمان  و در کرانه‌ی رود راین واقع شده است. سالانه دانشجویان بین المللی بسیاری برای ادامه تحصیل در رشته فلسفه در این دانشگاه اقدام به ارسال درخواست اخذ پذیرش می‌کنند.

فرانسه دارای دانشگاه‌هایی است که از لحاظ کیفیت آموزشی در فهرست رده بندی برترین دانشگاه‌های دنیا قرار دارند. کشور فرانسه دارای جذابیت‌های منحصر به فرد خود است و سالانه دانشجویان بین‌المللی بسیاری با هدف ادامه تحصیل در دانشگاه‌های این کشور به فرانسه مهاجرت می‌کنند. شهر پاریس، پایتخت کشور فرانسه، به عنوان یکی از بهترین شهرهای دانشجویی شناخته می‌شود. اگر قصد ادامه تحصیل در دانشگاه‌های کشور فرانسه را دارید، باید تسلط کافی به زبان فرانسوی داشته باشید. بیشتر دانشگاه‌های فرانسه واحدهای درسی خود را به زبان فرانسه ارائه می‌دهند. به همین دلیل تسلط به زبان فرانسوی و داشتن مدرک معتبر زبان فرانسوی یکی از شروط لازم برای ورود به بیشتر دانشگاه‌های این کشور است.

یکی از معروف‌ترین دانشگاه‌های کشور فرانسه که به جذب دانشجو در رشته‌ی تحصیلی فلسفه می‌پردازد، دانشگاه سوربون است. دوره‌ی تحصیلی کارشناسی رشته‌ی فلسفه در دانشگاه‌های فرانسه ۳ سال طول می‌کشد. دانشجویان تحصیلات تکمیلی دوره‌ی کارشناسی ارشد را در ۲ سال و دوره‌ی دکترا را در طول ۳ الی ۴ سال می‌گذرانند.

دانشگاه های ایران در حوزه فلسفه:

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه علامه طباطبایی – تهران
  • دانشگاه شهید بهشتی – تهران
  • دانشگاه تهران (محل تحصیل پردیس فارابی قم)
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین
  • دانشگاه شهید باهنر – کرمان

 

افراد موفق در این رشته:

ابن سینا، شهاب‌الدین سهروردی، فخر رازی طبرستانی و ملاصدرا شیرازی

منبع:

ویکی پدیا