معرفی رشته علوم ارتباطات اجتماعی
رشته علوم ارتباطات اجتماعی به منظور سر و سامان دادن به ابعاد مختلف ارتباطات جوامع و مظاهر وجودی آن به خدمت بشر درآمده تا وسایل ارتباطی و اطلاعرسانی گسترده و پیچیده مانند رادیو، تلویزیون، مطبوعات و بسیاری دیگر از مظاهر علم و فناوری را در خدمت اطلاعرسانی و ارتباط بین انسانها قرار دهد. موضوع این رشته، بررسی ابعاد مختلف ارتباطات جوامع و همچنین مطالعه و تحقیق در زمینه ارتباطات و انتقال اطلاعات و تلاش در جهت بهبود سیستمهای ارتباطی و اطلاعاتی موجود میباشد.
علوم ارتباطات اجتماعی یکی از شاخههای جوان علوم اجتماعی معاصر به شمار میآید که در ایران نیز بسیار جدید است. این مطالعات پس از جنگ جهانی دوم رو به رشد نهاد و از سایر رشتههای علمی همچون جامعه شناسی، روانشناسی، علوم سیاسی و حتی مهندسی کمک گرفت.
هدف این رشته تربیت افراد متخصص و متعهد در امر روزنامهنگاری و روابط عمومی میباشد برای ارتقاء کیفیت فعالیت ها و خدمات خبرگزاری ها و مطبوعات ، رادیو و تلویزیون و سایر موسسات و سازمان های ارتباطی و کمک به کاربرد بیشتر ارتباطات در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی مملکت است. دانشجویان این رشته اصول ارتباطی مورد نیاز را در مورد وسایل ارتباط جمعی عمده یعنی مطبوعات ، وسایل سمعی و بصری را فرا می گیرند.
از اموراتی که یک کارشناس ارتباطات اجتماعی میتواند انجام دهد :
- روزنامه نگاری
- خبرنگاری
- کارشناس روابط عمومی
- مدیر روابط عمومی
- مجری رادیو و تلویزیون
- سردبیری و نویسندگی
- ارائه مشورت های کارشناسانه به مدیران مؤسسات
می توان دیگر وظایف مهم یک کارشناس روابط عمومی را به صورت زیر دسته بندی کرد:
– آگاه کردن، خبر دادن و مطلع کردن مردم از مقاصد مدیریت سازمان
– ارائه مشورتهای کارشناسانه با مدیریت مؤسسه در مورد طرز تفکر مردم و گروه های مورد توجه آن حوزه
– تجزیه و تحلیل افکار عمومی و بررسی جامعه شناختی گرایش ها و طرز تفکرهای مردم
رشته علوم ارتباطات اجتماعی یکی از رشته های جذاب است که با تکنولوژی های جدید سر و کار دارد و دانشجویان این رشته با جدیدترین اطلاعات دنیا آشنا می شوند. همچنین این رشته به دلیل خاصیت میان رشته ای اش بازار کار بسیار گسترده ای دارد و بیشتر حوزه های کاری آن رسانه است.
یکی از معایب رشته علوم ارتباطات اجتماعی ناشناخته بودن این رشته است و بسیاری افراد درک درستی از این رشته ندارند و یا برحسب اتفاق آن را بر می گزینند. همچنین بسیاری از فارغ التحصیلان رشته علوم ارتباطات اجتماعی در مشاغل غیر مرتبط با آموخته هایشان مشغول به کار می شوند.
ویژگی های شخصیتی
- داشتن ضریب هوشی بالا
- صبر و حوصلهی فراوان
- دقت، تیزبینی و کنجکاوی
- عشق به کار خبری و تعامل خوب با طبقات مختلف جامعه
- داشتن توانایی ارتباطی بالا
- داشتن حافظه ای بیش از حافظه متوسط جامعه
- همراه و یاری گر
- صادق
- مسلط بر خود
- مبتکر
- تلاشگر
- قابل اعتماد
MBTI
ESTP – این هوش اجتماعی، همراه با جسارت طبیعی کارآفرینان و مهارت بداهه نوازی، فروش، مذاکرات تجاری، بازاریابی، حتی بازیگری – هر محیط پرتنش و رقابتی – را به یک تناسب عالی تبدیل می کند. شخصیتهای کارآفرین به خود اعتماد دارند تا تماس درست را برقرار کنند. ریسکها، کوچک و بزرگ، بخشی از زندگی هستند و کارآفرینان منتظر نمیمانند تا رئیسی در بالا به آنها بگوید چه کار کنند. این می تواند کارآفرینان را به دردسر بیاندازد، اما اغلب به اندازه کافی دقیقاً همان چیزی است که مورد نیاز است و می تواند آنها را به همان اندازه در نردبان شغلی بالا ببرد.
گرایش ها
- گرایش های مقطع کارشناسی :
این رشته در مقطع کارشناسی در سه گرایش زیر ارائه می گردد و امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری را دارد.
- پژوهش در رسانه
- روابط عمومی
- روزنامه نگاری
- گرایش های مقطع کارشناسی ارشد این رشته عبارتند از:
- علوم ارتباطات اجتماعی
- مدیریت رسانه
- ارتباطات اجتماعی گرایش تبلیغات فرهنگی
- ارتباطات گرایش حج و زیارت
- روزنامه نگاری
- مطالعات فرهنگی و رسانه
- گرایش های مقطع دکتری این رشته عبارتند از:
- علوم ارتباطات
- فرهنگ و ارتباطات
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه:
ریاضیات پایه / آمار در علوم اجتماعی / مبانی جمعیت شناسی / مبانی مردم شناسی/تاریخ تکوین علوم اجتماعی / آمار مقدماتی / مبانی جامعه شناسی / مبانی روان شناسی/ روشهای تحقیق در علوم اجتماعی / نظریه های علوم اجتماعی / فلسفه علوم اجتماعی/ مبانی ارتباطات جمعی / روان شناسی اجتماعی / تاریخ اجتماعی ایران / اصول علم سیاست
دروس اصلی:
فنون و مهارتهای تحقیقاتی کاربردی / زبان تخصصی 1و2 / مبانی زبان شناسی / مسائل اجتماعی – جمعیتی ایران
دروس تخصصی:
روش شناسی تحلیل محتوا / روش های تحقیق کیفی رسانه ها / روش های بررسی مخاطب/جامعه شناسی اقناع و تبلیغ / موسیقی ، فرهنگ و جامعه / جامعه شناسی هنر و ادبیات/فلسفه رسانه های جمعی / نظریه های ارتباط جمعی 1و2 / ارتباطات انسانی / ارتباطات سیاسی/ ارتباطات بین المللی / ارتباطات تصویری / مطالعات رادیویی / مطالعات تلویزیونی / مطالعات سینمایی/ مطالعات مطبوعاتی / مطالعات فضای مجازی / حقوق ارتباط جمعی / تاریخ تحول ارتباطات در ایران/ جهانی شدن ارتباطات / رسانه ها و حوزه عمومی / ارتباطات و فرهنگ / دین و رسانه های جمعی/ آشنایی با تکنولوژیهای نوین ارتباطی / جامعه شناسی سازمانهای رسانه ای
بازار کار رشته علوم ارتباطات اجتماعی
رشته علوم ارتباطات اجتماعی به دلیل ماهیت بینا رشته ای که دارد، حوزه وسیعی از مشاغل را در بر می گیرد و بیشتر مشاغل این رشته مشاغل رسانه ای است. فارغ التحصیلان رشته علوم ارتباطات اجتماعی می توانند در شغل هایی نظیر روزنامه نگاری، خبرنگاری، کارشناس رسانه ای، کارشناس تولید محتوا و نویسندگی مشغول به کار شوند. همچنین آن ها می توانند در ارگان ها و سازمان های مختلف خصوصی و دولتی کشور در بخش روابط عمومی استخدام شوند. یکی دیگر از محیط های جذب فارغ التحصیلان رشته علوم ارتباطات اجتماعی خبرگزاری ها و صدا و سیما است. در صدا و سیما می توانند به عنوان نویسنده، سردبیر، مجری رادیو و تلویزیون و یا بخش های مختلف پشت صحنه مشغول به کار شوند.
همچنین فارغ التحصیلان رشته علوم ارتباطات اجتماعی به سبب آموخته هایشان می توانند در بعضی مشاغل نا مرتبط مثل مدیر فروش، بازاریابی، کارشناس آموزش، ویراستاری، و انتشارات مشغول به کار شوند.
مهاجرت
بسیاری از افراد جهت مهاجرت به خارج از کشور معمولا از طریق مهاجرت از راه کارشناسی ارشد رسانه و ارتباطات اقدام می کنند. با تحصیل در گرایش رسانه و ارتباطات، امکان آشنایی با آخرین فناوری ها، شرکت در مذاکرات و مباحثه ها برای شما وجود خواهد داشت.با تحصیل در این گرایش دانشجویان قادر به تجزیه و تحلیل منطقی تمام فعالیت هایی که بر رسانه ها تاثیر می گذارد و انعکاس آن در جهان فعلی خواهند بود و در بسیاری از کشورهای دنیا نظیر آمریکا ، انگلستان و سایر کشورها می توان در این رشته تحصیل نمود.
بسیاری از دانشگاه های ارائه دهنده رشته رسانه و ارتباطات پذیرای متقاضیان تحصیل در رشته رسانه و ارتباطات با هر نوع سابقه تحصیلی هستند، اما در این بین تعدادی از دانشگاه ها نیز شرایط ویژه ای برای پذیرش دانشجویان در نظر می گیرند و نمرات دوره تحصیلی پیشین و تجربه کافی در زمینه علوم رسانه و ارتباطات برای آنها ملاک محسوب می شود. علیرغم مواردی که گفته شد، شما باید برای اخذ پذیرش در دانشگاه های برتر در زمینه علوم رسانه و ارتباطات شرکت در مصاحبه، ارائه مقالات، انگیزه نامه و سوابق کاری مرتبط با رشته رسانه و ارتباطات را نیز به عنوان گزینه های احتمالی در نظر داشته باشید. داشتن مدرک زبان نیز جزء جدایی ناپذیری از فرایند اپلای رشته رسانه و ارتباطات در خارج از کشور خواهد بود.
معمولا دوره ها و دروس رشته رسانه و ارتباطات متنوع و متفاوت از یکدیگر می باشند و بخش بزرگی از زمان دانشجویان این رشته به فعالیت های عملی اختصاص خواهد یافت. دانشجویان در طول تحصیل در رشته رسانه و ارتباطات موظف خواهند بود تا جوانب مختلف رسانه و ارتباطات از جمله اخلاقیات، تاریخ و سیاست را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. علاوه بر موارد تئوری گفته شده، دانشجویان موظف خواهند بود تا مهارت های عملی از جمله ساخت فیلم، شناخت و کشف فرهنگ های مختلف، کپی رایتینگ، نزاع های سیاسی موجود در سطح جامعه و جهان و … را نیز فرا بگیرند.
دانشگاه های مطرح دنیا در این زمینه :
- Harvard University
- (The London School of Economics and Political Science (LSE
- Stanford University
- University of Oxford
- (Massachusetts of Technology(MIT
- University of Cambridge
- (University of California,Berkeley (UBC
دانشگاه های ایران در حوزه علوم ارتباطات اجتماعی:
- دانشگاه تهران
- دانشکده غیر انتفاعی رفاه(ویژه خواهران) – تهران
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
افراد موفق در این رشته:
سید حمید مولانا
کاظم معتمد نژاد
ابوالقاسم حالت
منابع:
https://www.irna.ir ›
ویکی پدیا