روابط عمومی

معرفی رشته روابط عمومی

روابط عمومی مسئول آگاهی دادن به سازمان و افراد جامعه است و وظیفه حرفه ای آن ایجاب می کند که زمینه وفاق و سازگاری بین مصالح فردی و منافع عمومی را فراهم سازد. مطالعه افکار عمومی و جهت های رسانه ای ، امتناع و ترغیب افکار عمومی به پاسخگویی به ابهامات و پرسش های مخاطبین با استفاده از فنون و تکنیک های روابط عمومی جهت تحقق اهداف سازمانی از اساسی ترین فعالیت های روابط عمومی محسوب می شود. به عبارت دیگر روابط عمومی هنری است برخاسته از علم و تجربه و عشق که سازنده بسترگفتگو ، خدمت رسانی و همگرایی دریک موسسه یا سازمان پویاست و برای جلب رضایت و مشارکت مردم فعالیت می کند.
شیوه نـوین روابط عمومی در ایـران با ملی شدن صنعت نفت هـمزمان است. وزارتخــانه ها و سازمانـهای زیادی به منظور نشر اخـبار و ارائه عملـکرد انجـام شده و ارتباط مردمـی و تسلط برافکار عمومی و ایجاد ارتباط با رسانه های همگانی نیاز خود را در این زمینه احساس کرده و روابط عمومی را به شکل نخستین آن، به نام ادارات تبلیغات و انتشارات آغاز کردند. در سـال 1345 مسئولان شرکت ملی نفـت ایران ، موسسه مطبـوعاتی کیـهان ، دانشگاه تهران و وزارت اطلاعات و جهانگردی به فکر تاسیـس یک مرکز آموزش عالی برای رشته روابط عمومی افتادند .
این مرکز یک سال بعد افتتاح شد و بیش از صد نفر دانشجو را جهت تحصیل در دوره لیسانس روابط عمومی پذیرفت این مرکز درآغاز نام مؤسسه عالی مطبوعات و روابط عمومی را برای خود برگزید .این مؤسسه پس از چندی نام ( مؤسسه علوم ارتباطات اجتماعی ) را به خود گرفت و بعدها به ( دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی ) تغییرنام داد و تا سال 1358 به فعالیت مشغول بود . درطول 13 سال فعالیت این دانشکده نزدیک به هزار نفر موفق به اخذ مدرک لیسانس روابط عمومی از آن شدند . پس ازپـیروزی انقلاب اسـلامی چندان توجهی به فعالیتهای روابط عمومی نکردند ولی به تدریج کمبود فعالیتهای روابط عمومی در آنها احساس شد . رشته روابط عمومی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی از فهرست آموزش عالی حذف شده بود ، درسال 1368 با تلاش دلسوزانه ومجدانه دکتر معتمدنژاد و دکتر حمید نطقی و سایر اساتید این رشته در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی که نام جدید آن همان دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی بود ، بازگشوده شد .

هدف از رشته روابط عمومی موارد زیر می باشد:

  • تربیت نیروی متعهد متخصص به منظور نیازهای آموزشی، پژوهشی و خدماتی در سطح جامعه
  • پاسخ‌گویی به نیاز مبرم کشور برای تربیت متخصصان روابط عمومی، به منظور خدمت در دفاتر روابط عمومی ارتباطات سازمانی و بازاریابی بخش های دولتی، خصوصی و تعاونی و دفاتر فرهنگی و مطبوعاتی خارج از کشور در جهت پیشبرد برنامه‌های توسعه‌ای کشور
  • تربیت متخصص به منظور خدمت در جهت بهبود و پیشرفت نظام ارتباطات اجتماعی در داخل کشور و نیز پاسخ گویی به نیازهای ارتباطی، انتشاراتی و تبلیغاتی در سطح بین‌الملل
  • اقدامات ارتباطی کارشناسانه، طرح ریزی شده و مستمر جهت انتقال پیام مدیریت مؤسسه به گروه ها و افرادی که به نحوی برای مؤسسه اهمیت دارند
  • مراقبت، نظارت، بررسی و شناخت عقاید، نظرات، خواسته ها و گرایشهای افراد و گروه ها در مورد مسائل مربوط به سازمان و ارائه پیشنهادهای کارشناسانه به مدیریت در این زمینه ها
  • بررسی و کشف اثرات اجرای اقدامات مؤسسه بر روی گروهها و تجزیه و تحلیل پیش بینی واکنش مردم در هنگام اجرای سیاستها و اقدامات مؤسسه و آماده سازی بیشتر اقدامات سازمان
  • پیشنهاد جهت تصحیح آن بخش از خط مشی ها، سیاست ها و روش هایی که در تضاد و تقابل با منافع گروه ها و یا عموم مردم قرار دارد
  • کشف و شناخت آن دسته از اقدامات مؤسسه که در جهت منافع همگان است و تبلیغ این اقدامات و محور قرار دادن آنها در متون و پیامهای ارتباطی – تبلیغی
  • پیشنهاد برنامه ها و روش های تازه که هم در جهت منافع و علایق همگان و هم در جهت منافع مؤسسه اند
  • ایجاد تغییرات موردنظر در دانش، عقاید، گرایش ها و رفتار گروه های داخل و خارج سازمان
  • انجام امور مربوط به برگزاری جشن های محلی، اجرای برنامه های رادیویی و تلویزیونی و یا مصاحبه با مقامات مربوط
  • برقراری تماس با وزارتخانه ها و موسسات، ارگان های دولتی و سفارت خانه ها به منظور هماهنگی و تنظیم برنامه های انتشاراتی، امور مسافرت ها، پذیرایی ها و ملاقات ها، کنفرانس ها، سمینارها و نظایر آن
  • تهیه آمار و اطلاعات بیوگرافی از میهمانان خارجی و تهیه گزارش برای مقامات

شرکت ها و موسسه های مهم برای استخدام یک کارشناس روابط عمومی ، تنها به مدرک تحصیلی فرد اهمیت نمی دهند ، بلکه برای آنها مهم است که او توانایی و اعتماد به نفس کامل را برای انجام وظایف خود داشته باشد و از پسشان بر بیاید.

پس باید در کنار آموختن و خواندن درس های تخصصی ، مهارت و فن های کاربردی این رشته را برای گرفتن ارتباط و سخنرانی بیاموزد و با داشتن این توانایی و مهارت ها در کنار مدرک تحصیلی ، استخدام شرکت ها شود و در آن جا به ادامه کار خود مشغول شود.

ویژگی های شخصیتی

  • فن بیان قوی
  • توانمندی در برقراری ارتباط با دیگران
  • فصاحت، صراحت و نشاط
  • توانایی اهمیت دادن به افکار و عقاید دیگران
  • قدرت تفکر سریع
  • صبر و حوصله زیاد
  • ذوق و استعداد نویسندگی
  • تیزبینی و نکته سنجی
  • ریسک پذیر / کارآفرین
  • صادق
  • مبتکر
  • کوشا و پیگیر

MBTI

ESFP – با این حال، مشاغلی که ارتباط انسانی را از بین می‌برند و بر تصمیمات بی‌طرفانه و مبتنی بر داده تمرکز می‌کنند، برای سرگرم کنندگان عذاب‌آور هستند. برخی از شخصیت‌های سرگرم‌کننده پس از کار با دوستان خود به اندازه کافی خوب عمل می‌کنند، اما در بیشتر موارد، مشاغلی مانند نوشتن فنی یا تجزیه و تحلیل داده‌ها مناسب نیستند.

گرایش ها

رشته روابط عمومی فقط در دوره های کاردانی و کارشناسی ارائه می گردد ، فارغ التحصیلان این رشته برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری می توانند در رشته های دیگر مانند علوم ارتباطات اجتماعی اقدام نمایند.

دروس پایه وتخصصی

دروس پایه:

مبانی جامعه شناسی – کاربرد رایانه در علوم ارتباطات – اصول علم اقتصاد – آمار مقدماتی – اقتصاد ایران – کلیات حقوق – حقوق اساسی – اصول روابط و سازمان های بین المللی و …

دروس اصلی و تخصصی :

مبانی ارتباطات جمعی – ارتباطات بین المللی – ارتباطات سیاسی – تحلیل محتوای پیام های ارتباطی – ارتباطات تصویری – نظریه های ارتباطات اجتماعی – گرافیک و صفحه آرایی در مطبوعات – شیوه نگارش فارسی در مطبوعات – مبانی جامعه اطلاعاتی – افکار عمومی و وسایل ارتباط جمعی – تکنیک های روابط عمومی – اصول تبلیغات بازرگانی – مبانی آرشیو و اطلاع رسانی – کارآموزی و ….

بازار کار رشته روابط عمومی

در جهان امروزی داشتن سواد و دانش بالا در سخن گفتن و ارتباط عمومی بالا با سایر افراد نقش بسیار مهم و ویژه ای در توسعه موقعیت های خاص کاری دارد . مالکان و مسئولین شرکت ها و کارخانه ها به این نتیجه رسیده اند که برای پیشرفت کاری و ارتباط و دوستی و همچنین همکاری با سایر شرکت ها چه در  کشورمان و چه با کشورهای خارجه ، نیاز با افراد باسواد و با اطلاعات عمومی بالا دارند که راه و رسم این کار را بلد باشند و در نهایت موجب سود دهی بیشتر شرکت و پیشرفت و ارتفاع کاری آنها شود.

به همین دلیل چند سالی است که شرکت ها به سمت این دانشجو ها رفته اند و از آنها به عنوان کارشناس و متخصص روابط عمومی در حوزه های سیاسی ، فرهنگی ، ورزشی و اقتصادی و علمی استفاده می کنند . عمدتا در شرکت های دولتی و صنعتی و تجاری از یک یا چند کارشناس روابط عمومی کمک می گیرند .

مهاجرت

امکان ادامه تحصیل برای این رشته با همین نام به طور مستقیم در خارج از کشور وجود ندارد مگر گرایش رسانه و ارتباطات در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر. از معروف ترین دانشگاه ها در زمینه رسانه و ارتباطات می توان از دانشگاه هاروارد، دانشگاه استنفورد، دانشگاه یل و پنسیلوانیا امریکا نام برد. البته این رشته در سایر کشور ها نیز در سطح موسسه آموزشی ارائه می شود. (این موسسات شبیه دانشگاه های علمی کاربردی هستند طول دوره تحصیل کوتاهتر از دانشگاه و تخصص سطحی تر از دانشگاه است)

افراد موفق

-1پروفسور یحیی کمالی پور 2- ابوالقاسم حالت 3- دکتر حمید نطقی، پدر روابط عمومی نوین ایران 4- پروفسور كاظم معتمد نژاد

منبع: http://pr1391com.blogfa.com/