حقوق

معرفی رشته حقوق

رشته حقوق یکی از محبوب ترین رشته های داوطلبان گروه علوم انسانی است ، دامنه ی گرایش های رشته ی حقوق گسترده و در تمام روابط زندگی امروز قابل ملاحظه است . تمام روابط اجتماعی که آثار حقوقی از آن ایجاد می شود ، موضوع علم حقوق قرار می گیرد . این روابط می تواند مربوط به روابط دولت و مردم باشد که به حقوق عمومی معروف است  که  حقوق عمومی شامل حقوق قوای سه گانه ی کشور ، حاکمیت و آن چه مربوط به اداره ی کشور است می شود؛ یا شامل روابط خصوصی مردم می شود که  مهم ترین آن ها روابط تجاری یا مسائل مربوط به حقوق مدنی است که حقوق خصوصی نامیده می شود .

در پیدایش قانون و علم حقوق می گویند: پیش از آنکه مورخان به نگارش تاریخ همت گمارند به حکم ضرورت ضوابطی بصورت عرف و عادت و اوامری از مظاهر زور و قدرت وجود داشته است و کم کم ضوابط و اوامر مزبور در قالب قانونی در آمده است.در مطالعه تاریخ حقوق، اهمیت حقوق کیفری که بیانگر تلاش نوع بشر برای ایجادجامعه ای سالم بر پایه عدل و عدالت و مبارزه با ظلم و فساد و زورگویی است و توفیق در آن بر کس پوشیده نیست.

در جوامع اولیه حقوق کیفری اهمیت بسیار داشته، زیرا انسان در جوامع ابتدائی نسبت به قوانینی طبیعی بیگانه بوده و علل بوجود آمدن پدیده ها را نمی دانسته است.

فارغ التحصیلان رشته حقوق بایستی مهارت بالایی در استنباط و استدلال مسائل، جسارت، خلاقیت و از همه مهمتر فن بیان خوبی برخوردار بوده تا بتوانند به عنوان یک حقوقدان پرونده ها و مسئولیت های حقوقی که به آن ها، محول شده را در چارچوب قانون حل نمایند. یک حقوقدان علاوه بر توانایی استنباط بر پایه ریاضیات بایستی بر زبان و ادبیات فارسی نیز مسلط بوده تا بتواند با بیان روان و قابل فهم، نکات و موارد لازمه را به مخاطبین خود منتقل کند.

ممکن است اخذ مدرک کارشناسی رشته حقوق کار سختی نباشد اما حقوقدان شدن دشواری های زیادی دارد و برای تحقق این هدف، باید به علوم دیگری مانند جامعه شناسی، راونشناسی و علوم فلسفه نیز آشنایی داشت.

در هدف ایجاد این رشته آمده است :

از اهداف این رشته تربیت وکلایی به منظور هدایت افراد ، سازمان ها و موسسات محق با شیوه های صحیح و قانونی جهت دستیابی به حقوقشان است.

اموراتی که در حیطه وظایف یک کارشناس حقوق میباشد :

  • مشاوره حقوقی ( عمومی و یا خصوصی )
  • وکالت دعاوی دادگستری
  • مشاور حقوقی بانک ها ، شهرداری ها  شرکت ها و وزارتخانه ها
  • سردفتری اسناد رسمی
  • حضور در کانون وکلا

حقوق تجارت، حقوق مالکیت فکری و حقوق خانواده از دیگر شاخه‌های پر اهمیت علم حقوق خصوصی هستند. البته در تقسیم بندی‌های جدید، شاخه‌های دیگری از جمله حقوق بیمار، حقوق معادن و حقوق فلزات نیز ایجاد شده‌اند.

تقسیم بندی دیگری که در علم حقوق وجود دارد، تقسیم بندی علم حقوق از نظر قلمرو اجرایی است. علم حقوق از نظر قلمرو اجرایی، به دو بخش حقوق داخلی و حقوق بین‌الملل تقسیم می‌شود که حقوق داخلی مربوط به روابطی است که در آن هیچ عامل خارجی وجود نداشته و نقشی ندارد؛ مثلا چنانچه معامله ای در ایران بین دو ایرانی بر سر دارایی در ایران انجام شود، بر معامله شکل گرفته حقوق داخلی ایران حاکم است. حقوق بین‌الملل نیز مجموعه قواعد و اصولی است که دولت‌ها در روابط با یکدیگر مورد استفاده قرار می‌دهند.

ویژگی های شخصیتی

  • قدرت تحلیل شرایط مختلف و بالا بودن خلاقیت ذهنی
  • آشنایی با اطلاعات به روز روانشناسی ، جامعه شناسی ، علوم فلسفی
  • جسارت  و اعتماد به نفس بالا
  • قدرت فن بیان
  • تسلط بالا بر منطق اقنایی و خطابی جهت بکار گیری در جلسات حقوقی
  • متقاعد سازی و مذاکره
  • مدیریت زمان
  • صادق
  • متفکر و تحلیلگر
  • جزئی نگر
  • مسلط بر خود
  • قابل اعتماد
  • مقاوم
  • کوشا و پیگیر

MBTI

INTJ – افراد با این تیپ شخصیتی در مشاغلی که به آنها امکان می دهد نوآوری و آزمایش در راه های کوچک و بزرگ داشته باشند، شادترین هستند. بنابراین جای تعجب نیست که مشاغل مهندسی، تحقیقات، علم و فناوری انتخاب های رایج برای معماران هستند. اما زمینه‌های خلاقانه، از معماری گرفته تا آهنگسازی تا طراحی بازی‌های ویدیویی، می‌توانند از نوآوری‌های آنها لذت ببرند. و تمایل بی‌وقفه معماران برای دستیابی به انتها می‌تواند آنها را به سمت شغلی به عنوان حسابرس، متخصص امنیت سایبری یا تحلیل‌گر تجاری سوق دهد.

گرایش ها

پس از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی حقوق، انتخاب‌های مختلفی پیش روی علاقه‌مندان حقوق می‌باشد که به تناسب علاقه‌مندی و استعداد خود، می‌توانند به هر یک از این زمینه‌ها ورود کنند. فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی حقوق می‌توانند در آزمون‌های مختلف حقوقی از قبیل کنکور کارشناسی ارشد حقوق، آزمون وکالت، آزمون قضاوت، آزمون مرکز وکلا و آزمون سردفتری اسناد رسمی شرکت کنند که در اکثر این آزمون‌ها داشتن مدرک کارشناسی حقوق شرط الزامی برای ورود به آزمون است.

گرایش های کارشناسی ارشد :
حقوق ارتباطات، حقوق خصوصی ، حقوق اقتصادی ، حقوق حمل و نقل تجاری ، حقوق شرکت های تجاری ، حقوق ثبت اسناد و املاک ، حقوق بین الملل ، حقوق اسناد و قراردادهای تجاری ، حقوق تجارت بین الملل ، حقوق خانواده ، حقوق بشر ، حقوق دادرسی اداری ،حقوق جزا و جرم شناسی ، حقوق کیفری اطفال و نوجوانان ، حقوق عمومی ، حقوق مالی – اقتصادی و ….

گرایش های دکتری :

حقوق عمومی ، حقوق جزا و جرم شناسی ، فقه و حقوق جزا ،حقوق بین الملل عمومی ،حقوق خصوصی ، فقه و حقوق خصوصی ، حقوق نفت و گاز ، حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی.

 

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

مقدمه علم حقوق -حقوق جزای عمومی 1 -حقوق اساسی 1 – حقوق مدنی1 – اشخاص و حمایت از محجورین – مبانی علم اقتصاد – عربی – مالیه عمومی – مبانی جامعه شناسی

دروس تخصصی :

حقوق اساسی – اموال و مالکیت – حقوق مدنی – آئین دادرسی مدنی – حقوق جزای عمومی – جرم شناسی – فلسفه حقوق حقوق بشر در اسلام – مالکیت معنویت – کیفرشناسی – بزهکاری های اطفال – حقوق بین الملل عمومی -آئین داد رسی کیفری و….

بازار کار رشته حقوق

در رابطه با بازار کار رشته حقوق لازم است به اطلاعتان برسانیم که فارغ التحصیلان این رشته با توجه به میزان توانمندی هایشان و دیگر مواردی که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم می توانند در شغل هایی از جمله مثل وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانک ها، شهرداری ها، شرکت ها و وزارتخانه ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی جذب بازار کار شوند و کسب درآمد کنند. میزان درآمد این دسته از افراد کاملا به میزان دانش و مهارت شخص در حل و فصل پرونده ها و موضوعات محوله می باشد.

همانطور که می دانید مهمترین زمینه شغلی این رشته، وکالت بوده که لازمه آن دریافت پروانه وکالت است. برای اخذ این پروانه لازم است که فارغ التحصیلان پس از دریافت مدرک کارشناسی در آزمون وکالت شرکت کرده که در ادامه جزییات مربوط به آن تشریح می شود. همچنین توجه داشته باشید که فارغ التحصیلان مقطع دکتری که در دانشگاه های معتبر تحصیل کرده اند، می توانند به تدریس در مراکز علمی بپردازند.

مهاجرت

سه شرط اصلی مورد نیاز برای پذیرش در دانشگاه‌های خارجی مدرک زبان با نمره‌ی بالا، نمرات دانشگاهی خوب و رزومه‌ی تحصیلی پربار است. اپلای رشته حقوق نیز از این قاعده مستثنی نیست.

  • اولین مرحله: برای اپلای، یافتن دانشگاه‌های مناسب با توجه به محدودیت‌ها و علایق دانشجو است. سایت دانشگاه‌ها همیشه مطالب خوبی برای هدایت دانشجویان خارجی دارند. بعد از مشخص شدن دانشگاه مد نظرتان به عنوان هدف اصلی،  وقت آن است که به دنبال یک بورسیه مناسب باشید. این بورسیه‌ها یا از طریق دانشگاه یا از طرف دولت معمولا به دانشجوها داده می‌شود.
  • مرحله بعدی، آزمون زبان و کسب نمره قبولی در آن‌ها است. بسته به کشور و دانشگاهی که انتخاب می‌کنید، حداقل نمره‌ای وجود دارد که شما باید موفق به کسب آن شوید. پیدا کردن اساتید و  مکاتبه با آن‌ها و صحبت در باره‌ی زمینه‌ای که در آن تخصص دارید و متقاعد کردن آن‌ها برای دریافت فاند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا اهمیت بالایی دارد.
  • ارسال رزومه‌ی تحصیلی، انگیزه‌نامه و تکمیل اپلیکیشن آنلاین در سایت دانشگاه‌های مورد نظر اقدام‌های بعدی‌ست. مرحله‌ی آخر ارسال مدارک به صورت پستی برای دانشگاه مقصد و پیگیری ارسال توصیه‌نامه‌ها از طرف دانشگاه فعلی شماست.  در صورت تحقق همه‌ی موارد بالا تنها کافی‌ست منتظر ایمیل رد یا قبولی دانشگاه مورد نظر خود بمانید. در برخی از کشورها برای اپلای در رشته‌ی حقوق ممکن است آزمون‌های خاصی وجود داشته باشد که در ادامه بررسی بعضی از آن‌ها می‌پردازیم.

برای اپلای رشته حقوق و قبولی در اکثر دانشگاه‌های آمریکای شمالی علاوه بر شرایط کلی که ذکر شد، باید آزمون Law School Admission Test یا به اختصار LSAT را بگذرانید.  این آزمون چهاربار در سال برگزار می‌شود. آزمون LSAT بخش جدایی ناپذیر از پذیرش در دانشگاه‌های حقوق ایالات متحده‌ آمریکا و کاناداست. این آزمون توانایی خواندن، نوشتن و درک مطلب داوطلبان را می‌سنجد. هدف از برگزاری این آزمون سنجش توانایی داوطلبان برای مطالب سال اول رشته‌ی حقوق است.

دانشگاه های مطرح دنیا در این زمینه :

  1. Harvard University
  2. University of Oxford
  3. University of Cambridge
  4. Yale University
  5. Stanford University
  6. New York University
  7. University of California, Berkeley
  8. Columbia University

 

دانشگاه های ایران در حوزه حقوق

 

  • دانشگاه علامه طباطبایی
  • دانشگاه شهید بهشتی – تهران
  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران)
  • دانشگاه شاهد – تهران
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه شیراز
  • دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین

افراد موفق

دکتر سید حسین صفایی،استاد غلامرضا شهری،دکتر مهدی شهیدی و دکتر بهشید ارفع نیا

منبع: https://shamslawyers.com/