معرفی رشته جغرافیا
جغرافیا ویژگیهای فیزیکی سطح زمین و جوامع انسانی ساکن در آن را بررسی میکند. علاوه بر این، روابط میان فرهنگ بشری و محیط پیرامون آنها را نیز مورد مطالعه قرار میدهد و دربارهی عوامل طبیعی که ممکن است بر جوامع تاثیر بگذارد، تحقیق میکند.
بیگمان جغرافیا یکى از کاربردیترین علوم در جهان امروز و در عین حال منزوى و تا حدى ناشناخته در کشور ما تلقى میشود. ذهنیت و شناخت اکثریت مردم نسبت به این علم در حد تعاریف و ماهیت صرفاً توصیفى مربوط به قرون 17 میلادى و پیش از آن است.
بسیارى از مردم حتى بدیهیترین و ابتداییترین تعریف جغرافیا را نمیدانند، این در حالى است که جغرافیا با زندگی مردم عجین است، عمرى به درازاى عمر بشر دارد و به تعبیرى (جغرافیا، دانش زندگى است).
تمامی کسانی که دغدغه توسعه کشور و محیط زندگی خود را دارند، برای ورود به این رشته مستعد هستند. به عنوان مثال، موضوعاتی که در قالب، شهرنشینی، زیستمحیطی، جنگ و تخریب، بحران آب، پدیده مهاجرت، حاشیهنشینی، ترافیک، تخلیه روستاها، فرسایش جنگلها و… مطرح است، مصادیق این دغدغهمندی است.
در واقع این پدیدهها چون مربوط به تمام کره زمین میشود باید به صورت معضلات جهانی مطرح گردد که جستجوی راهحل مناسب برای تقلیل مخاطرات و صدمات ناشی از آنها مستلزم وقوف کامل به شرایط ایجاد و کم و کیف آنها است که تنها در سایه تعالیم جغرافیا ممکن بوده و فراهم میگردد و این جغرافیدانان هستند که بهتر از دیگر اندیشمندان قادر به پیدا کردن راهحل منطقی و معقول برای مشکلات ناشی از عوامل فوق هستند.
هدف از این رشته کاوش در دنیای اطراف خود و درک روابط پیچیده بین محیط طبیعی، جوامع انسانی و زمین است.
افرادی که در رشته جغرافیا تحصیل کردهاند بر دلیل این که چرا یک مکان به وجود آمده است و در اثر گذشت زمان چه آثاری بر زندگی انسانها داشته است، تمرکز دارند.. رشته جغرافیا یک رشته بسیار جالب است و سالانه داوطلبان بسیاری به منظور قبولی در این رشته در کنکور سراسری شرکت میکنند.
مجموع عوامل فوق و دیگر مسائل محیطی چالشآفرین بر سر راه توسعه پایدار از جمله مسائلی هستند که موجب دلمشغولی جغرافیدانان گردیده و رسالت آنان را در تحکیم روابط انسان و محیط به منظور بهرهبرداری بهینه از فضاهای جغرافیایی و تعاملات منطقی بین انسان و طبیعت بیشازپیش گوشزد میکند.
بنابراین اگر دغدغههای محیط زیستی شما بر تمام عوامل دیگر میچربد رشته جغرافیا میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. ناگفته نماند که این رشته در خارج از ایران طرفداران زیادی دارد و به همین دلیل رشته مناسبی برای تحصیل و کار در خارج از کشور به شمار میرود.
در دوره دبیرستان دروس جغرافیا، جامعهشناسی، تاریخ، اقتصاد و زمینشناسی مطالب و اطلاعات بسیار مهمی در راستای ماهیت این علم، بهعنوان ایجاد ذهنیت برای ادامه تحصیل در رشته جغرافیا و گرایشهای مختلف آن ایجاد میکنند.
ویژگی های شخصیتی
برونگرا
علاقمند به طبیعت و زمین
علاقمند به تحقیق و پژوهش
MBTI
ENFJ – بسیاری از پروتاگونیست ها احساس می کنند که به عنوان مدیر و رهبر به ایفای نقش دعوت شده اند. افراد با این تیپ شخصیتی با کاریزمای خود، بینش و روش الهام بخش خود برای بیان خود، اغلب زمانی که فرصت رهبری یک تیم به آنها داده می شود، می درخشند – و مطمئن می شوند که تیمشان نیز می درخشد.
گرایش ها
علم جغرافیا به طور گسترده به دو شاخه اصلی جغرافیای انسانی و جغرافیای طبیعی تقسیم میشود که در سالهای اخیر جغرافیای سیاسی و سنجش از دور و GIS نیز به آن اضافه شده است. هر کدام از این گروهها در مقاطع بالاتر زیرساخههای مختلفی دارند
- جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
- -گرایش برنامه ریزی کالبدی-فضایی
- – گرایش مدیریت توسعه پایدار روستایی
- جغرافیا و برنامه ریزی شهری
- -گرایش آمایش شهری
- – گرایش برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی شهری
- آب و هواشناسی
- -گرایش سینوپتیک
- – گرایش تغییر اقلیم
- ژئومورفولوژی
- –گرایش ژئومورفولوژی و آمایش محیط
- جغرافیای سیاسی
- جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری
- – گرایش برنامه ریزی فضایی و مجتمع های گردشگری
- مدیریت امور شهری
- سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
- -گرایش سیستم اطلاعات جغرافیایی
گرایش های مقطع دکتری
- جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
- جغرافیا و برنامه ریزی شهری
- ژئومورفولوژی
- جغرافیای سیاسی
دروس پایه و تخصصی
مهمترین واحدهای دوره کارشناسی در رشته جغرافیا عبارتند از: مبانی علم جغرافیا، تاریخ علم جغرافیا، مبانی جغرافیای شهری، مبانی جغرافیای روستایی، جغرافیای زیستی، جغرافیای کوچنشینی، روش تحقیق، فلسفه جغرافیا، اصول و روشهای برنامهریزی ناحیهای، مبانی جغرافیای جمعیت، مبانی جغرافیای اقتصادی (کشاورزی)، مبانی جغرافیای اقتصادی (صنعت)، مبانی اقلیمشناسی، آبوهوای ایران، مبانی ژئومورفولوژی، ژئومورفولوژی ایران، منابع و مسائل آب ایران، حملونقل و انرژی، جغرافیای سیاسی، کارتوگرافی (نقشهکشی)، نقشهبرداری (نظری و عملی)، ریاضیات، آمار و احتمالات، منابع و مآخذ جغرافیای ایران، جغرافیای آبها، جغرافیای خاکها، نقشهخوانی، اصول سنجش از دور، کاربرد عکسهای هوایی و ماهوارهای در جغرافیا، کامپیوتر در جغرافیا، آبوهوای کره زمین.
بازارکار رشته جغرافیا
فارغالتحصیلان رشته جغرافیا با گرایش شهری و روستایی میتوانند در سازمان شهرداریها، مسکن و شهرسازی، وزارت کشور (استانداریها و فرمانداری ها)، وزارت جهاد کشاورزی، برنامه و بودجه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سازمان محیطزیست، وزارت دفاع و نفت مشغول به کار شوند.
فارغالتحصیلان جغرافیا با گرایش کارتوگرافی میتوانند در مراکزی مانند سازمان جغرافیای نیروهای مسلح، سازمان نقشهبرداری کشور، و وزارتخانه نیرو کار کنند.
فارغالتحصیلان جغرافیا با گرایش آب و هواشناسی میتوانند در سازمان هواشناسی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت از محیطزیست، وزارت نیرو، ستاد حوادث غیرمترقبه وزارت کشور و مراکز نظامی مشغول به کار شوند.
فارغالتحصیلان جغرافیا با گرایش ژئومورفولوژی نیز در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان زمینشناسی، شرکتهای تحقیقاتی خصوصی استخدام میشوند.
فارغالتحصیلان رشته جغرافیای نظامی میتوانند به استخدام سازمانهای نظامی و مراکز مطالعات جغرافیایی نیروهای مسلح و دفتر مطالعات منطقهای وزارت امور خارجه در آیند.
مهاجرت
رشته جغرافیا یکی از ضروریترین و کاربردیترین علوم در دوره مدرن هست. گرایشهای مختلف این علم در دانشگاههای خارجی بسیار متنوع است و بعضاً تا 30 گرایش از رشته جغرافیا منشعب میشود. بنابراین شما در خارج از کشور این امکان را دارید که در حوزههای مختلف این رشته و با استاندارهای آموزشی توان و تخصص خود را افزایش دهید. مدارک تحصیلی اخذ شده از این دانشگاهها در سراسر جهان دارای ارزش و اعتبار هستند. در همین راستا، رشته جغرافیا در کشورهای توسعهیافته به مراتب دقیقتر و علمیتر از ایران درک شده و از ظرفیتهای آن استفاده میشود. لذا آینده این رشته در کشورهای خارجی بسیار امیدوارکنندهتر از ایران است.
نشریه QS در سال ۲۰۲۱ اسامی برترین دانشگاه های جهان در رشته جغرافیا را اعلام کرد:
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه کالیفرنیا برکلی
- دانشگاه ملی سنگاپور
- دانشگاه کالیفرنیا لس آنجلس
- دانشگاه ملی استرالیا
دانشگاه های ایران در حوزه جغرافیا
دانشگاه تهران
دانشگاه علامه طباطبایی
دانشگاه آزاد تهران غرب
دانشگاه الزهرا ( ویژه خواهران )
افراد موفق در این رشته:
محمد حسن گنجی،دکتر احمد مستوفی،دکتر مفخم پایان و استاد عباس سحاب
منبع: http://geopolitic1404.blogfa.com/
https://ino.school/