تکنولوژی پرتو شناسی

عمل تصویر برداری از اندام های مختلف بدن را که توسط اشعه ایکس انجام می شود رادیوگرافی میگویند که از دو کلمه رادیو به معنی اشعه وکلمه گرافی به معنی ثبت کردن می باشد. با تولید این تکنولوژی،بشر از پوست و گوشت گذشت و به اعماق شگفت انگیز بدن انسان راه یافت و توانست اجزای بدن را بیشتر در معرض دید و بررسی قرار دهد.سخن از دانش رادیولوژی تشخیصی است که در سال های اخیر به سرعت پیشرفت کرده و امکانات تشخیص پزشکی را به طور غیر قابل تصوری به پیش رانده است.

هدف:

هدف از رشته رادیولوژی تربیت کارشناسانی است که با دستگاه های تصویربرداری پزشکی نظیر سیستمهای دیجیتال ، MRI  آشنا شده و بتوانند تصویربرداری های اختصاصی و نسبتا دشوار نظیر سیستم گوارش، عروق و ادرار را انجام دهند و امکان همکاری در پژوهش های مربوط به تشخیص پزشکی را داشته باشند.در این دوره دانشجویان تجارب نظری و بالینی در زمینه های مختلف تصویربرداری از روش های ساده و روتین رادیوگرافی تا تکنیک های پیشرفته تصویربرداری از جمله توموگرافی کامپیوتری,تصویربرداری با تشدید مغناطیسی هسته اتم( MRI)،فراصوت و…را بدست آورد.

از جمله اموری که یک تکنسین رادیولوژی یا رادیولوژیست باید انجام دهد، می توان به عکس برداری از نقاط بدن بیمار، تنظیم و نگه داری تجهیزات رادیوگرافی، مراقبت از بیماران در برابر اشعه در هنگام تصویربرداری، آماده کردن دستگاه‌های تصویربرداری، رادیوگرافی و تهیه گزارش تصویر برداری برای پزشک مرتبط اشاره کرد.

بازه:

  • تنظیم و نگهداری از تجهیزات و دستگاه های رادیوگرافی
  • عکسبرداری دقیق از نقاط بدن مطابق با دستورات پزشک بیمار
  • توضیح به بیماران در مورد نحوه درمان آنها
  • قرار دادن محافظ بر روی بخش هایی از بدن بیمار که نباید معرض اشعه قرار گیرد.
  • بررسی کیفیت عکس ها برای تعیین اینکه آیا نیاز به عکسبرداری مجدد است یا خیر
  • قرادادن نتایج عکس برداری بیماران در مراحل مختلف

توانایی ها:

محیطی که رادیولوژیست باید در آن کار کند شامل بیمارستان ها و مراکز رادیولوژی و پرتودرمانی است. بخاطر محیط کار این افراد باید شخصی که این رشته را مطالعه می کنند شخصیتی داشته باشد که بتواند با بیماران ارتباط برقرار کند. همینطور باید دروسی را که به صورت تئوری در دانشگاه یاد می گیرد بتواند در کار عملی به کار گیرد و همچنین در درس زیست شناسی ریاضی و فیزیک قدرت داشته باشد. اهمیت درس ریاضی فیزیک در این رشته به قدری است که مسئولان معتقدند که باید از رشته ریاضی فیزیک افراد وارد رشته رادیولوژی شوند. در صورت ضعیف بودن افراد در رشته ریاضی و فیزیک ممکن است در انجام تصویربرداری اشتباهات فاحش انجام دهند که خطرات جبران ناپذیر را به بار بیاورد.

 

ویژگی های شخصیتی

  • داشتن علاقه و دانش در زمینه های بیولوژی، آناتومی، پزشکی و فیزیک
  • دقت زیاد و توجه به جزئیات
  • به روز بودن و آگاهی از جدید ترین روش ها و تکنولوژی ها
  • توانایی استفاده درست از تجهیزات و دستگاه های رادیوگرافی
  • مهارت های ارتباطی خوب به خصوص در رابطه با بیماران مختلف
  • داشتن حس مهربانی و همدلی نسبت به بیماران
  • جزئی نگر
  • نوع دوست
  • پژوهشگر / علمی
  • قابل اعتماد
  • متفکر و تحلیل گر
  • مسلط بر خود

MBTI

INTP – منطق‌دانان با روحیه‌های کنجکاو خود می‌توانند زیبایی را در مفاهیمی بیابند که ممکن است چشمان تیپ‌های شخصیتی دیگر را خیره کند. منطق دانان به خوبی در میان ریاضیدانان، تحلیلگران، محققان و دانشمندان، به ویژه در زمینه های انتزاعی تر مانند فیزیک، حضور دارند. مشاغل در مهندسی و فناوری نیز می‌توانند با هم تطابق داشته باشند، به خصوص اگر فضایی برای خلاقیت ایجاد کنند – منطق‌دانان ترجیح می‌دهند رویکردهای جدید را پیشگام کنند تا اینکه روز خود را صرف اجرای کار دیگران کنند.

گرایش ها

 امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد، فارغ التحصیلان کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی در رشته های زیر می توانند در مقطح کارشناسی ارشد به تحصیل بپردازند.

برخی از این گرایش ها در کارشناسی ارشد عبارتند از :

  1. رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی
  2. فیزیک پزشکی
  3. فناوری تصویربرداری پزشکی
  4. مهندسی پزشکی
  5. مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
  6. علوم تشریحی
  7. پدافند غیرعامل در نظام سلامت
  8. آمار زیستی
  9. اپیدمیولوژی

10.ژورنالیسم پزشکی

دانشگاه های ایران در حوزه تکنولوژی پرتو شناسی

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی بابل
  • دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
  • دانشگاه علوم پزشکی یزد
  • دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه:

فیزیک عمومی، تشریح، فیزیولوژی انسان، بهداشت عمومی

دروس اصلی:

کمک‌های اولیه و مراقبت از بیمار در بخش پرتوشناسی، تشریح استخوان و مفاصل، اصطلاحات پرتوشناسی و ترمینولوژی پزشکی

دروس تخصصی:

فیزیک عمومی، ریاضیات عمومی، زبان تخصصی، آناتومی 1 و 2 و 3، فیزیولوژی، ثبت و نمایش تصاویر در پزشکی، کاربرد رایانه در تصویر برداری پزشکی، مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی، تضمین و کنترل کیفی روش های تصویربرداری پزشکی، فیزیک پرتوشناسی تشخیصی، روش های پرتو نگاری 1 و 2 و 3، بیماری شناسی، زیست شناسی سلولی، روش های پرتونگاری اختصاصی.

آسیب شناسی عمومی، حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش های پرتو شناسی تشخیصی ، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، اصول فیزیکی سیستم های توموگرافی کامپیوتری، اصول فیزیکی سیستم های تصویربرداری MRI، رادیوبیولوژی ، سمینار 1 و 2 ، کارآموزی 1 و 2 و 3 و 4، بهداشت عمومی، آمار، زیست شناسی سلولی، آشنایی با فناوری نوین اطلاعات، اخلاق حرفه ای، اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی، فیزیک پرتو ها، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، آشنایی با ساختمان و ویژگی های مواد کنتراست زا در تصویربرداری پزشکی، ارزیابی تصاویر پزشکی 1، ارزیابی تصاویر پزشکی 2، تصویربرداری با امواج فراصوتی در پزشکی، آناتومی مقطعی، تکنیک ها و جنبه های بالینی توموگرافی کامپیوتری، ، تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاه های رادیولوژی .

 

بازار کار رشته پرتو شناسی

رادیولوژیست پزشکی است که در تشخیص و معالجه بیماری و آسیب دیدگی تخصص دارد، از تکنیک های تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس ، توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI)، پزشکی هسته ای، توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) و فیوژن استفاده می کند. از آنجا که برخی از این تکنیک های تصویربرداری شامل استفاده از اشعه هستند و برای درک ایمنی و حفاظت از اشعه نیاز به آموزش دارند.

دانشجویان رشته تکنولوژی پرتو شناسی خوشبختانه بعد از دریافت مدرک کارشناسی میتوانند جذب بیمارستان ها و یا کلینیک هایی شوند که دارای مرکز تصویر برداری هستند. هر چه سطح تحصیلات فرد بالاتر باشد سمت شغلی و نوع امور تصویر برداری که انجام می دهد تخصصی تر می شود. در ایران به دلیل وجود محدودیت های ساعت کاری مجاز در ماه برای کارشناسان رادیولوژی و نیاز به کارشناسان بیشتر برای رفع نیاز های جامعه، فرصت شغلی خوبی برای این رشته وجود دارد. کارشناسان رادیولوژی اجازه راه اندازی مرکز تصویر برداری را ندارند و تنها مجوز راه اندازی مرکز تصویر برداری به دکتر متخصص رادیولوژی داده می شود.

سطح درآمد:

میزان حقوق رادیولوژیست های خوب است. بسته به اینکه در بیمارستان های خصوصی یا دولتی باشند، حقوق متفاوتی دریافت می کنند. حقوق این افراد با توجه به سطح تحصیلات، مهارت و سابقه کاری بین 5 میلیون تا 10 میلیون است. افرادی که خودشان مراکز تصویر برداری راه اندازی می کنند، درآمد خیلی بالاتری از افرادی که در این حرفه مشغول هستند، کسب می کنند.

مهاجرت

دانشگاه‌های معتبر بسیاری در دنیا  دانشجویان بین المللی را در رشته‌ی رادیولوژی و در مقاطع مختلف آموزش می‌دهند. اگر قصد ادامه تحصیل رادیولوژی در خارج از کشور را دارید، باید با دانشگاه‌هایی که دروس مربوط به این رشته را ارائه می‌دهند آشنایی داشته باشید. هر کدام از دانشگاه‌هایی که دارای رشته‌ی رادیولوژی هستند، سطح علمی متفاوتی دارند. علاوه براین، هر دانشگاه شرایط و استانداردهای مشخصی را برای قبولی درخواست پذیرش دانشجویان می‌طلبد. به منظور ادامه تحصیل رادیولوژی در خارج از کشور باید شرایط دانشگاه مورد نظر خود را شناسایی کرده و مدارک و پیش نیازهای لازم برای ورود به دانشگاه را آماده نمایید.
از جمله کشورهایی که دارای دانشکده‌های عالی پزشکی و گروه‌های برتر رادیولوژی هستند، می‌توان به آمریکا و کانادا اشاره کرد.

دانشگاه های مطرح دنیا در این زمینه:

  • Johns Hopkins University
  • Harvard University
  • University of California-San Francisco
  • (University of Pennsylvania (Perelman
  • Stanford University
  • Yale University

رشته رادیولوژی یک رشته پزشکی مدرن برای تشخیص و درمان بیماری ها به حساب می آید. این رشته در حال در همه دنیا در حال پیشرفت است و روز به روز نیازمند متخصصان بیشتری در این حرفه هستیم. این متخصصین می توانند در بیمارستان ها، آزمایشگاه های پزشکی و تشخیصی، مراکز مراقبت سرپایی مشغول به کار شوند. طبق پیش بینی BLS مشاغل رادیولوژی نرخ شغلی بالاتر از میانگین کشوری را دارند و بین سال های 2016 تا 2026، نرخ رشد 13 درصدی برای متخصصان رادیولوژی و MRI، و نرخ 10تا 23 درصدی برای سونوگرافیست های پزشکی تشخیصی را داریم.

کانادا تقریباً 2500 رادیولوژیست دارد که اکثری آنها در بخش دولتی کار می کنند، زیرا کلینیک های خصوصی مجاز به انجام CT یا MRI نیستند. در کبک ، متخصص رادیولوژی بهترین درآمد با متوسط ​​درآمد 700000 دلار کانادا است. در انتاریو، 154 متخصص برتر رادیولوژی تشخیصی وجود دارد که می توانند مبلغی بالغ بر 200 میلیون دلار کانادا سالانه درآمد داشته باشد.

رادیولوژیست در نروژ که در این حوزه و سطح مبتدی کار می کند ، حقوق اولیه 1.7 میلیون کرون استرالیا دریافت می کند و با رسیدن به سطح بالاتری، می تواند سالانه 3.7 میلیون کرون درآمد کسب کند. متوسط ​​حقوق این افراد در حدود 2.7 میلیون کرون است.

رادیولوژیست ها از پردرآمدترین متخصصان پزشکی در کشور آلمان هستند که درآمد ناخالص آن به طور متوسط ​​230،000 یورو در سال است.

حقوق اولیه برای یک کارورز در این حوزه در بریتانیا مبلغی بین 37200 – 47000 پوند است. درآمد این افراد در صورت داشتن 10 تا 19 سال تجربه ، سالانه به 105000 پوند می رسد.

افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:

  • ویلهلم رونتگن: با برداشته شدن اولین تصویر پرتونگارِ اشعه ایکس از بدن انسان توسط ویلهلم رونتگن در سال ۱۸۹۶، دانش فیزیک پزشکی نوین به صورت امروزی متولد گردید. در همان سال بود که برای نخستین بار در تاریخ از تجهیزات پرتونگاری در میدان جنگ و به‌طرز سیار استفاده گردید.طولی نکشید که پیشرفت‌های پیر و ماری کوری در کشف رادیوم و دیگر عناصر پرتوده زبان‌زد خاص‌وعام محافل علمی شد.