اقتصاد

معرفی رشته اقتصاد

سرنوشت یک کشور در زمینه‌های مختلف اجتماعی، علمی، تکنولوژی و صنعتی و نیز رفاه آحاد جامعه در گرو چگونگی وضعیت اقتصاد آن کشور است . علم اقتصاد، علم مطالعه و بررسی و چگونگی تخصیص بهینه منابع مالی است؛ منابعی که کم یا محدودند.این رشته ارتباطی تنگاتنگ با علومی چون روان شناسی ، جامعه شناسی, علوم سیاسی ، آمار و … دارد.ضرورت وجود علم اقتصاد شاید از زمان پیدایش آن و استفاده بشر از وجوه پرداختی برای دستیابی به کالای مورد نظر خود مورد توجه بیشتر قرار گرفته است که پس از گذشت زمان دچار تغییرات اساسی در شیوه پرداخت ها و نوع آن شده است. این تغییرات پس از قرن ها و به وسیله روش ها و تکنولوژی های نوین به شکل اقتصاد کنونی در آمده است و به دلیل اینکه اقتصاد، بخشی از علوم اجتماعی است، دانشجویان و فعالان رشته اقتصاد باید به مباحث اجتماعی نیز، علاقه داشته و با کلیات جامعه شناسی، علوم سیاسی و روانشناسی، آشنا باشد.

از اهداف این رشته تربیت متخصصین به منظور هدایت صحیح سرمایه ها و به عبارتی بهینه سازی میباشد.اینکه بتوان تعیین کرد چه مقدار از منابعی را که در اختیار داریم در چه زمینه ای سرمایه گذاری کنیم تا به سود بیشتر دست یابیم.

لیستی از فعالیت های یک کارشناس اقتصاد معرفی شده است:

  • امور بانکی
  • حسابداری
  • امور تحلیلی ، تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه امور اقتصادی
  • تجزیه و تحلیل و پردازش اطلاعات اقتصادی و مالی
  • دریافت و جمع آوری اطلاعات اقتصادی و مالی
  • مراکز پژوهشی و علمی
  • افرادی که در رشته اقتصاد تحصیل می کنند، باید به مباحث مربوط به اقتصاد و پول علاقمند باشند. این افراد باید باید اهل تحقیق و جستجو باشند و با کنجکاوی مسائل مالی و اقتصادی را تشخیص داده و راه حل های خوبی ارائه دهند.
  • این افراد باید شمّ اقتصادی داشته باشد؛ با هوش و استعداد خود بتوانند مسائل مالی و اوضاع اقتصادی را به خوبی تحلیل کرده و سود و زیان را به خوبی تشخیص دهند. همچنین ریسک پذیر بودن نیز از الزامات اساسی این رشته می باشد.
  • قسمت زیادی از فعالیت های اقتصاد دانان مربوط به گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آنان با کامپیوتر است؛ بنابراین علاوه بر قدرت ذهنی لازم برای تجزیه و تحلیل، باید تسلط کافی به کامپیوتر و نرم افزارهای آماری داشته باشند.
  • خلاقیت و ایده پردازی از مهمترین شروط موفقیت در این رشته است؛ افرادی که این توانایی را دارند در محیط کار زودتر پیشرفت می کنند.
  • فردی که به عنوان فارغ التحصیل رشته اقتصاد از دانشگاه خارج می شود می بایست توانایی تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی را داشته و رابطه خوبی با آن ها داشته باشند. توانایی باید به نحوی باشد که اگر مشکلی در این زمینه به وجود آمد ، فرد توانایی برطرف نمودن آن را به بهترین نحو داشته باشد.
  • یک اقتصاددان باید همواره اطلاعات و دانش اقتصادی خود را به روز نگه دارد چرا که مسائل اقتصادی تمام جوامع ، روز به روز در حال تغییر است. هم چنین صرفا داشتن اطلاعات کافی نیست ؛ توانایی استفاده از آن ها نیز حائز اهمیت است. این که فرد بداند در هر مسئله از چه راهکاری باید استفاده کند یا برای برطرف ساختن آن نیاز به یادگیری چه دانشی می باشد ، یکی دیگر از مواردی است که جهت اشتغال الزامی است.
  • ویژگی های شخصیتی
  • آشنایی،تسلط و علاقه کافی به ریاضیات، آمار و احتمالات
  • آشنایی و تسلط بر موضوعات روانشناسی و اجتماعی
  • مهارت حل مسئله
  • قدرت تحلیل و ارزیابی سیستم ها
  • متفکر و تحلیلگر
  • جزئی نگر
  • تلاشگر
  • مبتکر
  • کوشا و پیگیر
  • مستقل
  • پژوهشگر/علمی

MBTI

INTJ – افراد با این تیپ شخصیتی در مشاغلی که به آنها امکان می دهد نوآوری و آزمایش در راه های کوچک و بزرگ داشته باشند، شادترین هستند. بنابراین جای تعجب نیست که مشاغل مهندسی، تحقیقات، علم و فناوری انتخاب های رایج برای معماران هستند. اما زمینه‌های خلاقانه، از معماری گرفته تا آهنگسازی تا طراحی بازی‌های ویدیویی، می‌توانند از نوآوری‌های آنها لذت ببرند. و تمایل بی‌وقفه معماران برای دستیابی به انتها می‌تواند آنها را به سمت شغلی به عنوان حسابرس، متخصص امنیت سایبری یا تحلیل‌گر تجاری سوق دهد.

گرایش ها

امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا وجود دارد .

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد نظری

گرایش اقتصاد نظری به جنبه های محض تئوریک و نظری رشته اقتصاد می پردازد و پایه ها و اصول و مبانی اصلی رشته اقتصاد را مطالعه می کند، مانند مباحث اقتصاد خرد و کلان. درواقع می توان گفت دانشجویان گرایش اقتصاد نظری با اصول اقتصاد و مقدمه آن آشنا می شوند و برای ورود به دنیای اقتصاد دانستن این اصول ضروری است.

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد بازرگانی

رشته اقتصاد بازرگانی به نظریه ها و مباحث و موضوعات اقتصاد در عرصه های بازرگانی و تجارت می پردازد و دانشجویان رشته اقتصاد بازرگانی با موضوعاتی مثل مدیریت تولید، مدیریت بازاریابی، قوانین و مقررات مالیاتی کشور، مدل های تصمیم گیری در اقتصاد، و … آشنا می شوند.

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد صنعتی

اقتصاد صنعتی به موضوعات و مباحث مربوط به اقتصاد در زمینه صنعت می پردازد و ناظر به تئوری ها و نظریه هایی است که مربوط به بخش صنعتی است و بیشتر با مباحث اقتصاد خرد در بخش صنعتی سروکار دارد. دانشجویان رشته اقتصاد صنعتی به مطالعه مسائلی مثل رقابتی یا انحصاری بودن بازار، روابط کار، مدیریت بنگاه های صنعتی، تحولات دنیای صنعت، و … می پردازند.

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد حمل و نقل

رشته اقتصاد حمل و نقل به مطالعه مباحث نظری و تئوری در زمینه های حمل و نقل می پردازد. دانشجویان رشته اقتصاد حمل و نقل با مباحث مربوط به حمل و نقل شامل روش های حمل و نقل، نحوه ارزیابی خدمات حمل و نقل، نظریه های اقتصادی مرتبط و … آشنا می شوند.

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد پول و بانکداری

گرایش اقتصاد پول و بانکداری یکی از شاخه های علوم اقتصادی است که به بررسی و مطالعه  مسائل و عملکرد بانک های داخلی و خارجی می پردازد. دانشجویان گرایش اقتصاد پول و بانکداری با مباحث مربوط به اسناد اعتباری ارزی، سیاست های پولی و مالی، تجزیه و تحلیل صورت حساب های مالی، و … آشنا می شوند.

گرایش های دوره کارشناسی رشته اقتصاد – اقتصاد کشاورزی

در بسیاری از کشورهای دنیا کشاورزی برای به حرکت درآوردن اقتصاد چرخ دنده های مهمی به شمار می رود. رشته اقتصاد کشاورزی به مطالعه مسائل و موضوعات اقتصادی در بخش های مختلف کشاورزی می پردازد تا بتواند با درک درست مسائل، راه حل هایی را برای بهبود کشاورزی و اقتصاد ارائه دهد. دانشجویان رشته اقتصاد کشاورزی با نباحثی چون توسعه کشاورزی، بازاریابی محصولات کشاورزی، مدیریت مزرعه، جامعه شناسی روستایی، و …. آشنا می شوند.

 

گرایش های کارشناسی ارشد :
توسعه اقتصادی و برنامه ریزی ، برنامه ریزی سیستم های اقتصادی ، اقتصاد انرژی ،بانکداری اسلامی ، اقتصاد و تجارت الکترونیک ، اقتصاد اسلامی ، اقتصاد نظری ، اقتصاد شهری ، اقتصاد محیط زیست ، اقتصاد فرهنگ و هنر ،اقتصاد مالی اسلامی ، اقتصاد آموزش

گرایش های دکتری :
اقتصاد بیمه ، اقتصاد سنجی ، اقتصاد پولی ، اقتصاد اسلامی ، اقتصاد بخش عمومی ،توسعه اقتصادی ، اقتصاد بین الملل ، اقتصاد مالی ، اقتصاد شهری و منطقه ای ، اقتصاد منابع ، اقتصاد ریاضی ،اقتصاد نهادگرا ، اقتصاد ایران ،اقتصاد سلامت ،بازارها و مالیه نفت و گاز

دروس پایه و تخصصی

دروس پایه این رشته به شرح زیر می باشد :

اصول سازمان و مدیریت-حقوق تجارت- مبانی جامعه شناسی-اصول حسابداری1و2 – ریاضیات1و2 – آمار 1و2 – اقتصاد توسعه – اقتصاد سنجی –تحلیل اقتصاد ایران – نظام اقتصادی اسلام- پول و بانکداری –تجارت بین الملل – زبان خارجه تخصصی – اقتصاد خرد و کلان

دروس اصلی این رشته به شرح زیر است:
حسابداری صنعتی – مدیریت تولید – سازمان و مدیریت صنعتی – بانکدلری لسلامی – اصول مدیریت ریسک – پژوهش عملیاتی – بازارهای مالی – اقتصاد انرژی – اقتصاد ریاضی –مدیریت مالی – اصول بیمه  – اصول بازاریابی

بازار کار رشته اقتصاد

رشته اقتصاد در حال حاضر نسبت به سایر رشته های علوم انسانی از بازار کار بهتری برخوردار می باشد.

به دلیل افزایش تعداد بنگاه های تجاری و سازمان های در حال رشد، فارغ التحصیلان رشته اقتصاد این امکان را دارند تا در کلیه بخش های اقتصادی و مالی سازمان و شرکت های دولتی و خصوصی مثل وزارتخانه ها، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، مرکز آمار و… مشغول به کار شوند.

از شاخص ترین فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته، می توان به مدیر مالی، مشاور و تحلیلگر مالی سازمان، متصدی و کارمند بانک، کارشناس امور مالیاتی، کارشناس گمرک، استاد دانشگاه، کارشناس یا مدیر بازار یابی، کارشناس یا مدیر فروش، کارشناس یا مدیر تدارکات و کارشناس تحقیقات بازار اشاره کرد.

مهاجرت

اگر تحصیل کرده اقتصاد هستید و قصد مهاجرت دارید باید دانید با مدرک لیسانس باید تلاش بیشتری برای کار بکنید.برای افراد دارای کارشناسی ارشد و دکتری اقتصاد در صورتی که از مهارت و تحلیل کافی برخوردار بوده و به نرم افزارهای آماری مسلط باشند اوضاع بهتر است.

اقتصاددانان به مدیران در تصمیم گیری های اقتصادی  کمک می کنند. متوسط حقوق و درآمد اقتصاددان در ایالت های مختلف آمریکا بین ۱۱۶ الی ۱۲۷ دلار است.

امکان ادامه تحصیل در این رشته در کشور هایی مانند المان ، امریکا ، سنگاپور، سوئد،  فراهم می باشد که پذیرش هر کدام شرایط ویژه خود را دارند .

افراد موفق در رشته ی اقتصاد:

موسی غنی نژاد

پرویز داوودی

فرهاد رهبر

منبع:

https://www.eghtesadonline.com/