رشته ادبیات نمایشی یکی از بخش های اصلی و پایه ای هنرهای نمایشی به شمار می رود. رشته ادبیات نمایشی ضمن پرداختن به سنت ها و تاریخ ادبیات نمایشی در ایران و جهان به اصول و قواعد فنی و شیوه های نگارش متون دراماتیک هم می پردازد .
هدف:
هدف رشته ادبیات نمایشی تربیت متخصصانی است که توانایی نگارش انواع متن های نمایشی در حوزه ی فرهنگ فارسی را داشته و در حوزه ی نقد، بررسی و پژوهش نیز توانمند می باشند .
با انتخاب رشته ادبیات نمایشی و تحصیل در این رشته شما باید به هنرمندی تبدیل شوید که در هنگام خلق یک اثر هنری مانند تئاتر یا فیلم یا سریال و . . . . . بتوانید خود را جای تک تک افراد نمایش گذاشته و شخصیت آن ها را در دنیای خیال به درستی خلق کنید و یا با ایجاد گروه های نمایشی و نقش دادن و جان دادن به آن ها نمایش را تا آخر به جلو ببرید .
اگر بخواهیم این رشته را به صورت مختصر مفید و روان توضیح دهیم باید بگوییم که رشته ادبیات نمایشی در اصل واسطه ی میان دنیای پر بار ادبیات و صحنه ی نمایش است. و در هر اثر رویکردی ادبی و نمایشی دارد. با وجود ادبیات پر بار و غنی فارسی و همچنین رشد روز افزون رشته نمایش و تاتر در ایران دانشجو می تواند با ترکیب صحیح این دو اثرهایی ماندگار و پر مغزی را تولید کند .و با وجود این دو فاکتور مهم در این رشته دانشجویانی که انتخاب رشته ادبیات نمایشی را انجام داده اند در صورت تلاش و پشت کار می توانند آینده ی روشنی را برای خود داشته باشند .
هنگام انتخاب رشته ادبیات نمایشی باید بدانید که این رشته در کنکور زیر مجموعه هنر بوده و برای انتخاب رشته ادبیات نمایشی باید شما حتما در کنکور هنر شر کت کنید .
توانایی:
مانند تمام رشتههای هنری، داشتن طبع و ذوق هنری از هر نوع، پایه و اساس فعالیت در ادبیات نمایشی است. علاوه بر اینها به دلیل ماهیت این رشته، انتظار میرود که دانشجویان قریهه نویسندگی و داستانسرایی داشته و از یک تخیل قدرتمند برخوردار باشند. علاقه و تسلط به ادبیات فارسی و دروس تخصصی رشته هنر مانند ترسیم فنی، خلاقیت نمایشی و درک عمومی هنر نیز به موفقیت در مرحله کنکور و دروس دانشگاهی کمک میکنند. دانشجویانی که بتوانند ذوق و توانمندی خود را با تلاش و پشتکار، روابط عمومی بالا، توانایی درک و تحلیل احساسات انسانی، دانش عمومی در زمینه فلسفه، جامعهشناسی، روانشناسی، تاریخ و ادبیات پیوند بزنند، آینده درخشانی خواهند داشت.
ویژگی های شخصیتی:
- ایده پردازی
- قدرت تخیل و خلاقیت بالا
- دقیق و جزئی نگر
- تسلط کامل به ادبیات فارسی.
- علاقمند به ادبیات
- مطالعه ی خیلی بالا در زمینه ی آثار ادبیات نمایشی ایران و جهان
- متفکر
- تحلیلگر
گرایش ها
فارغالتحصیلان رشته ادبیات نمایشی میتوانند در آزمون ورودی مجموعه رشتههای هنرهای نمایشی و سینما شرکت کنند که عبارتند از:
- کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی
- کارشناسی ارشد سینما
- کارشناسی ارشد کارگردانی نمایش
- کارشناسی ارشد کارگردانی سینما
- کارشناسی ارشد تولید سیما (دانشکده صدا و سیما)
- کارشناسی ارشد تهیهکنندگی
اما پر واضح است که ادبیات نمایشی ادامه همین رشته است و میتواند در پر بار شدن به آنها کمک کند.
دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه هنر تهران
- دانشگاه هنر شیراز
- دانشگاه سوره
- دانشگاه دامغان
دروس پایه و تخصصی
دروس تخصصی رشته ادبیات نمایشی عبارت است از:
شخصیتشناسی، داستان نویسی ، فیلمنامه نویسی ، تحلیل نمایشنامه ، نقد در ادبیات نمایشی، نمایشنامه نویسی برای تلویزیون،دیدن و تحلیل نمایش،اصول و فنون نمایشنامه نویسی ،ادبیات نمایشی در شرق،مکتب های ادبی ، کارگاه نمایشنامه نویسی ، اسطوره و نمایش،.آشنایی با متون فارسی نمایشی ، تاریخ ادبیات نمایشی ، سبکهای ادبی جهان، آشنایی با فیلمنامه نویسی، نمایشنامه نویسی رادیو و تلویزیون…
دروس مشترک در گرایشهای مختلف نمایش عبارت اند از:
تاریخ نمایش، جامعهشناسی، آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان، آشنایی با هنرهای تجسمی، اصول و مبانی ارتباطات، آشنایی با هنر در تاریخ، آشنایی با ادبیات معاصر ایران و جهان، فرهنگ عامه و تمثیل شناسی، تاریخ فلسفه، آشنایی با تعزیه، مبانی دکور و صحنهآرایی، مبانی نمایشنامه نویسی، مبانی بازیگری، مبانی نمایش عروسکی، روش تحقیق و تدوین پایاننامه، نمایش در ایران …
بازار کار رشته ادبیات نمایشی
همیشه برای رشته های هنر میزان فعالیت و افزایش تجربه و مهارت و همچنین زرنگ بودن شما باعث میشود که راحت تر وارد بازارکار شوید و درآمد لازم را کسب کنید. فارغ التحصیلان در این رشته میتوانند در حوزه های مختلفی مثل: نمایشنامه نویسی ، فیلمنامه نویسی ، تدریس در مراکز آموزشی ، نقد آثار سینمایی و ادبی و … فعالیت کنند. با توجه به میزان خلاقیت و ذوق هنری خودتان میتوانید با نوشتن نمایشنامه ها و فیلمنامه ها ، همچنین سناریوهای مختلف در حوزه تبلیغات وارد بازار کار این رشته بشوید.
امروزه کارگردان ها و فیلم سازهای کشور ما بیش از هر چیزی به دنبال یک متن نمایشی قوی و قابل اجرا و قابل درک برای اقشار مختلف جامعه هستند و این اتفاق خود گواه ایجاد موقعیت های شغلی مختلف برای کسانی است که انتخاب رشته ادبیات نمایشی را انجام داده اند.
و بهتر است بدانید جدا از حوضه ی فعالیت هایی که برای فارغ التحصیلان این رشته در بالا نام برده شد این افراد نیز می توانند در روزنامه ها و مسائلی مثل داستان نویسی شرکت کرده و در این شاخه ها از علم خود استفاده کنند و تولید درآمد کنند .
سطح درآمد:
صادقانه میزان حقوق و درآمد در رشته های هنری خصوصا زیرمجموعه های نمایش تماما به خود شما بستگی دارد و کاملا متغیر است. بهتر است در طول تحصیلات مدام در حال نوشتن باشید و آزمون و خطا کنید تا بالاخره به بهترین خود تبدیل شوید و با کسب مهارت در حرفه ی خودتان وارد بازار کار شوید و روز به روز میزان حقوق خود را افزایش بدهید.
مهاجرت:
در سراسر دنیا مردم به انواع نمایش ها علاقه مند هستند و از آن استقبال می کنند، حال از هر نوع و دسته ای باشد، بنابراین انتخاب بهترین گرایش برای این رشته شاید زیاد معنایی نداشته باشد. هرکس باید با توجه به توانایی خود در این حرفه و علاقه مندی به سبک مورد نظرش، مسیر تحصیلی و شغلی آینده خود را مشخص کند.
اگر می خواهید بدانید از نظر سایر دانشجویان و افرادی که در این رشته کار میکنند، کدام شاخه بیشتر از بقیه محبوب است، باید بگوییم شاید ادبیات نمایشی ملودرام بیشتر از بقیه مورد توجه قرار گرفته است و بازیگران و نمایشنامه نویسان این شاخه از نمایش را بیشتر از همه جدی می گیرند.
کشور کانادا به دلیل نزدیک بودن به فرهنگ کشور انگلستان و از طرفی آشنایی با زبان و فرهنگ فرانسه، در زمینه تئاتر و ادبیات نمایشی در عصر جدید پیشرفت های قابل توجهی داشته است. تعداد قابل توجهی از دانشگاه های مطرح کانادا به دانشجویان علاقه مند بورسیه های تحصیلی متنوعی را پیشنهاد می کنند.
برترین دانشگاه های دنیا در این رشته:
- دانشگاه جولیارد نیویورک
- دانشگاه هنر وینا
- دانشگاه رویال کالج لندن
- دانشگاه هاروارد کمبریج
- دانشگاه ییل نیوهیون
افراد مطرح و تاثیرگذار این رشته:
- ویلیام شکسپیر: آثار این نمایشنامهنویس و شاعر انگلیسی و محبوبیت آنها باعث شد تا بسیاری از مردم از او با عنوان بزرگترین نمایشنامهنویس تاریخ یاد کنند
- اوژن یونسکو: نمایشنامه نویس مشهور فرانسوی است که به عنوان نماینده تئاتر آوانگارد فرانسه شناخته شده است. نمایشنامه کرگدن آشناترین اثر ترجمه شده به فارسی از این نویسنده است.