معرفی رشته حسابداری
مطمئنا خیلی از شماها در خصوص رشته حسابداری شنیدید یا اطرافیانتون در این زمینه فعالیت دارن اما هر سوالی که در خصوص رشته حسابداری دارین در مقاله پاسخ داده شده.
حسابداری یک سیستم است که در آن فرآیند جمعآوری، طبقهبندی ، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی و صورتهای حسابداری در شکلها و مدلهای خاص انجام میگیرد تا افراد ذینفع درونسازمانی مثل مدیران سازمان و یا برونسازمانی مثل بانکها، مجمع عمومی سازمان موردنظر و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.
تعریف اصلی حسابداری، در یک عبارت کوتاه خلاصه میشود: زبان تجارت.
حسابداری علم خواندن و تهیه انواع گزارشات مالی است که برای تحلیل وضع اقتصادی یک شرکت یا مجموعه تجاری یک شرط اولیه می باشد.
اگر بخواهیم کامل تر حسابداری را تعرف کنیم باید گفت: حسابداری یعنی فرآیند جمعآوری، طبقهبندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارش های و صورت های مالی در شکل ها و مدل های خاص.
اما چرا؟
تا افراد ذی نفع در کسب و کار، مثل مدیران داخلی سازمان و یا سرمایه گذران برون سازمانی مثل بانک ها و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.
حسابدار در واقع کارمندی از یک شرکت یا موسسه است که وظیفه اصلی او با داشتن علم اصول حسابداری جمع آوری اطلاعات مالی، ارائه گزارش مالی و تایید صحت معاملات مالی مجموعه است. حصول اطمینان از قانونی بودن معاملات نیز بر عهده حسابدار یک مجموعه است. حسابدار ها ممکن است به صورت قراردادی، تمام وقت، پاره وقت یا دورکاری با یک شرکت همکاری کنند.
حسابداری به شاخه های مختلفی تقسیم میشه که در ادامه گفته شده :
- حسابداری مالی : حسابداری مالی در واقع تمام اعمال مربوط به تراکنش های مالی یک مجموعه است که توسط حسابدار انجام میشود
- حسابداری مدیریت : حسابداری مدیریت، فراهم کردن اطلاعات لازم برای مدیریت یک مجموعه است که برای بالا بردن بازده مجموعه است
- حسابداری عمومی : حسابداری عمومی نوعی از حسابداری است که در شرکت های ارائه دهنده انواع خدمات مالی مورد استفاده قرار میگیرد.
- حسابداری بهای تمام شده : در این نوع از حسابداری، حسابدار باید بهای تمام شده خدمات و محصولات را بررسی و محاسبه نماید
- حسابداری حقوقی : حسابداری حقوقی، بیشتر در موارد کلاهبرداری مورد استفاده قرار میگیرد. به جزو پرونده های کلاهبرداری که در آن ها حسابدار مسئول جمع آوری و ارائه گزارشات مالی برای حل پرونده است، برای اصلاح اطلاعات مالی نیز از این نوع حسابداری استفاده میشود.
- حسابداری دولتی : حسابداری دولتی با توجه به استانداردهای حسابداری دولتی انجام میگردد
- حسابداری مالیاتی: این نوع از حسابداری تحت نظارت انجمن دارایی است. برای محاسبه کردن مالیات یک شرکت، اظهارنامه های مالیاتی و ارائه مدرک و کم کردن مالیات پرداختی و بدهی مالیاتی به حسابداری مالیاتی نیاز داریم.
- حسابرسی : حسابرسی در واقع نوعی از حسابداری است که روندی متفاوت با آن دارد. حسابرسی بیشتر برای بررسی فعالیت های مالی برای حصول اطمینان از قانونی بودن تراکنش های انجام شده در یک موسسه است.
یکی از مهمترین هدف های رشته حسابداری آموزش دادن نیروی انسانی متخصص در جمع آوری، طبقه بندی، ثبت کردن و در نتیجه خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی مطابق با معیارهای هست که شرکت ها و سازمان ها از پیش تعیین کردند.
مهارت هایی که یک حسابدار برای خبره شدن باید آموزش ببینه:
- ثبت اسناد حسابداری در دفاتر و یا نرمافزار حسابداری
- ثبت اطلاعات کارکنان و محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه آنها و پرداخت فیش حقوقی به آنها
- تهیه و بررسی صورتهای مالی
- محاسبه بدهی مالیاتی، تهیه اظهارنامه مالیاتی و نظارت بر پرداخت صحیح و به موقع مالیاتها
- ثبت درآمدها و هزینههای شرکت و کنترل حساب سود و زیان و ارائه گزارشهای دورهای در این خصوص به مدیریت
- تهیه، سازماندهی و نگهداری گزارشهای مالی قانونی
- ارزیابی عملیات مالی و پیشنهاد بهترین روشها به مدیریت
- پیشنهاد روشهای کاهش هزینه، افزایش درآمد و بهبود سود
فرصت هایی که برای رشته حسابداری جهت شاغل شدن وجود دارد بسیار زیاد است و شخصی که رشته حسابداری را مطالعه می کنند باید امیدوار باشد که در یک شرکت کوچک یا بزرگ خصوصی، دولتی و یا سازمانهای مختلف میتواند مشغول به کار شود. میزان درآمد و حقوق این افراد میتوانند از حد پایین تا بالا باشد. با توجه به سابقه کار و میزان تحصیلات این افراد میزان حقوق آنها میتواند رنج گسترده داشته باشد. این افراد میتوانند حسابدار مالی، مدیریت قسمت مالیات، بیمه و همچنین زمینه های مختلفی که با حسابرسی و حسابداری در ارتباط هستند مشغول به کار شوند.
مزایا و معایبی که این رشته داره :
یکی از مهمترین مزیت های رشته حسابداری اینست که حسابداران با مدرک کارشناسی هم می توانند وارد بازار کار شوند و آموخته هایشان از دوران کارشناسی برای کارکردن کافی است. حتی بعضی از دانشجویان در حین تحصیل و دوران دانشجویی با حقوق کم یا به عنوان کارآموز کار می کنند و وضعیت شغلی بهتری در آینده دارند. علاوه بر این، رشته حسابداری بازار کار خوبی دارد و هرشرکت دولتی و خصوصی در هر شاخه و حوزه ای از فعالیت، نیازمند حسابدار است. همچنین حسابداری را می توان به صورت دورکاری انجام داد.
رشته حسابداری به دور از تنوع است و یک حسابدار باید هر روز با اعداد و ارقام سرگرم شود و تقریبا کارهای مشابه را انجام دهد. همچنین در بعضی از فصول سال مثل پایان سال کار حسابداران بسیار زیاد و سنگین می شود. علاوه بر این حسابداران با بحث های مالی سروکار دارند و در قبال حساب های مالی مسئولند و این امر باعث اضطراب و نگرانی می شود. همچنین حسابداران ساعت های طولانی پای سیستم می نشینند و با کامپیوتر کار می کنند.
ویژگی های شخصیتی
ویژگی هایی که یک حسابدار در موفقیت در کار باید داشته باشه :
- مدیریت زمان
- سخن ورزی
- حل مسائل پیچیده
- تحلیل عملیات
- درک اجتماعی
- امور اداری و دفتری
- مدیریت منابع انسانی
- توان علمی در اقتصاد ، ریاضیات و حسابداری
همچنین فاکتور هایی مثل : صداقت ، جزئی نگری ، سخنوری، معتمد بودن و . . . از نیاز های رشته حسابداری هست
MBTI
ISFJ – مدافعان اغلب ستون فقرات محل کار خود هستند: قابل اعتماد، سخت کوش و همیشه آماده کمک کردن. افراد با این تیپ شخصیتی به انجام کار و به خوبی انجام دادن آن افتخار می کنند و به ندرت در انجام یک کار وقت گیر کوتاه می آیند. این اخلاق کاری تزلزل ناپذیر، همراه با میل واقعی برای خدمت به دیگران، مدافعان را در طیف وسیعی از مشاغل ارزشمند می کند.
گرایش های حسابداری
گرایش های حسابداری در ارشد،
حسابداری مالی
حسابداری صنعتی
حسابرسی
حسابداری دولتی
حسابداری مدیریت
حسابداری منابع انسانی است که در بخش های قبلی توضیح داده شد درباره هرکدام از این زیر شاخه ها
گرایش های دکتری : این رشته در دکتری بدون گرایش می باشد و شما مباحث مقاطع قبلی را مفصل تر بررسی میکنید
دروس پایه و تخصصی
دروس پایه:
- روانشناسی عمومی
- جامعه شناسی
- اصول علم اقتصاد
- ریاضیات پایه
- ریاضیات کاربردی
- آمار کاربردی
- مبانی کاربرد کامپیوتر
- پژوهش و عملیات
- مدیریت تولید
- حقوق بازرگانی
- پول و ارز بانکداری
- مبانی سازمان مدیریت
- توسعه اقتصادی
- مالیه عمومی
- روش تحقیق
دروس تخصصی:
- اصول حسابداری
- حسابداری میانه
- حسابداری پیشرفته
- حسابداری صنعتی
- حسابرسی
- حسابداری مالیاتی
- اصول تنظیم و کنترل بودجه
- مدیریت مالی
- مباحث جاری حسابداری
بازار کار رشته حسابداری
فارغالتحصیلان رشته حسابداری پس از اتمام تحصیل میتوانند در سطوح مختلف و شاخههای متفاوت عهدهدار انجام امور مالی گردند و در مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخههای زیر مشغول کار شوند:
۱. حسابداری
در کلیه شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی.
در کلیه واحدهای صنعتی و شرکتهای تولیدی.
در کلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار یا عامل ذیحساب.
در ادارات دارایی.
در مؤسسات بیمه.
در شعبهها و سرپرستی بانکها.
همچنین حسابداران پس از مدتی اشتغال به کار حسابداری میتوانند در سمت مدیریت مالی واحدهای تجاری، ایفای نقش نمایند.
حسابرسی
فارغالتحصیلان رشته حسابداری قادرند با توجه به شاخههای حسابداری در حرفه حسابرسی مشغول به کار شوند.
شاغلین حرفه حسابرسی در یک تقسیمبندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک میشوند:
- حسابرسان داخلی
این گروه از حسابرسان، کارمند واحد مورد رسیدگی هستند، و در واقع رابط میان هیأت مدیره و شرکت بوده و گزارش رسیدگی خود را به طور هفتگی، ماهانه یا سالانه به مدیرعامل و هیأت مدیره ارائه میدهند.
این گروه از حسابرسان عملیات داخل واحد تجاری را رسیدگی میکنند.
- حسابرسان مستقل
این گروه از حسابرسان، افرادی هستند که در مؤسسات حسابرسی مشغول به کار هستند و بر اساس قرارداد میان شرکتها یا سازمانها با این مؤسسات، عملیات حسابداری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و موازین حسابداری مورد رسیدگی قرار میدهند و گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه میکنند.
بر اساس برآورد ها حداقل حقوق یک حسابدار 6 میلیون تومان بوده و با توجه به مهارت و تجربه به 10 میلیون تومان هم میرسد .
در خارج از ایران حسابداران وظایف مشابهی دارند ، علاوه بر تهیه مالیات برای افراد، حسابداران عمومی می توانند تهیه مالیات و ارائه مشاوره برای شرکت ها، سازمان های غیرانتفاعی و دولت ها را نیز انجام دهند. حسابداران داخلی فرآیندهایی را برای یافتن و حذف ضایعات مالی و تقلب ایجاد می کنند. حسابداران مدیریت اطلاعات مالی را ثبت و تجزیه و تحلیل می کنند. حسابداران دولتی – در سطح فدرال، ایالتی یا محلی – سوابق سازمان های دولتی را نگهداری می کنند و مشاغل خصوصی یا افرادی را که فعالیت های آنها تحت مقررات دولتی یا مالیات قرار می گیرد، حسابرسی میکنند
متوسط حقوق حسابداران در سال 2021 برابر با 77250 دلار بود که این رقم تغییر چندانی برای سال 2023 نداشته است
مهاجرت
اگر به دنبال ادامه تحصیل در رشته حسابداری هستید در دیگر کشور های دنیا هستید ، در این بخش توضیحات لازم برای شما آورده شده :
در خارج از ایران مهارت هایی که در طول تحصیل به دست می آورید شامل موارد زیر هست :
- به دست آوردن دانش پیشرفته مباحث حسابداری، مهارت ها و تکنیک های مربوط به آن
- کسب مهارت های محاسباتی و فناوری، از جمله مهارت در نرم افزارهای مخصوص حسابداری
- آگاهی از اصول حسابداری پذیرفته شده GAAP (Generally Accepted Accounting Principles)
- افزایش تکنیک ها و مهارت های افزایش یافته کمی و کیفی
- درک عمیق مسائل نظارتی در حسابداری
- درک مسائل اخلاقی، حقوقی و اجتماعی در کسب و کار
- آگاهی گسترده و جهانی از مسائل و سازمان های تجاری و اقتصادی
- توانایی و پیشرفت در تحلیل و حل مسئله
- توانایی تجزیه و تحلیل مجموعه داده های پیچیده
- توانایی تصمیم گیری های مالی
انگلستان دارای دانشگاههای بسیار خوبی است که دارای رتبههای جهانی هستند و خدمات آموزشی خود را با استانداردهای بالای جهانی به دانشجویان بینالمللی ارائه میکنند. دانشگاههای برتر کشور انگلستان کیفیت آموزشی بسیار بالایی دارند و به واسطه سختگیریهای بسیاری که سیستم آموزشی اعمال میکند.
از دیگر کشورهایی که به عنوان بهترین مقصدهای تحصیلی برای تحصیل در رشته حسابداری در خارج از کشور به شمار میآیند، میتوان به کانادا اشاره کرد. کانادا به واسطهی دانشگاههای خود که دارای کیفیت آموزشی و سطح علمی بسیار بالایی هستند، و همچنین به دلیل خدمات و امکانات بسیاری که در اختیار دانشجویان بینالمللی قرار میدهد، یکی از پرطرفدارترین مقصدهای تحصیلی از دانشجویان بینالمللی است. دولت و دانشگاههای کانادا به منظور جذب هر چه بیشتر دانشجویان بینالمللی در جنبههای مختلف از دانشجویان بینالمللی حمایت و پشتیبانی میکنند .
دانشگاه های سراسر جهان برای رفاه حال دانشجویان در تمامی مقاطع تحصیلی و رشته های مختلف، بورسیه هایی را برای آن ها در نظر می گیرند که این بورسیه ها می توانند از طرف دولت، صندوق رفاه دانشگاه، سرمایه گذاران، مددکاران یا موسسات مالی در اختیار دانشجویان واجد الشرایط قرار گیرند. بورسیه ها شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند. مثلا بورسیه های تشویقی به دانشجویان استعداد درخشان و همچنین مستعدی تعلق می گیرد که در هر ترم تحصیلی، نتایج خوبی را به دست آورند و معدل بالایی کسب کنند. گاهی بورسیه ها مخصوص دانشجویان جدید الورود است و معمولا بر اساس شایستگی و معدل ترم در مقطع پیشین به آن ها اعطا می شود.
دانشگاه های برتر دنیا در زمینه تحصیلی حسابداری :
- London School of Economics
- University of Pennsylvania
- New York University
- National University of Singapore
- Indiana University, Bloomington
- University of Toronto
- Hong Kong University of Science & Technology
دانشگاه های ایران در زمینه حسابداری
این رشته در دانشگاه هایی چون :
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه علامه طباطبایی – تهران
- دانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران)
- دانشگاه خوارزمی – تهران (محل تحصیل تهران)
- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه همدان
- دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ – تهران
در دوره روزانه پذیرش دانشجو را دارند.
افراد موفق در این رشته:
حبیب الله تیموری
مصطفی علیمدد
دکتر علی ثقفی
دکتر رضا شباهنگ
دکتر عزیز نبوی
علی اصغر آموخته
دکتر علی وثوق
منبع:
https://www.hesabras.com/