معرفی رشته کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی
رشته کارشناسی ارشد علوم قضایی که از جدیدترین رشته های مصوب علوم انسانی در آموزش عالی کشور محسوب می شود توسط دانشگاه علوم قضایی طراحی گردید و مجوز اجرای آن در اختیار این دانشگاه است. دانشجویان این مقطع از طریق آزمون سراسری از میان داوطلبان علاقمند گروه های آموزشی علوم انسانی ،علوم تجربی و ریاضی فیزیک با داشتن رتبه های برتر پس از طی مراحل گزینش برای جذب در خدمت قضایی پذیرش و بورسیه قوه قضائیه می شوند.
دانشجویان این رشته بیشتر مفاهیم رشته حقوق را فرا میگیرند. رشته علوم قضایی بر مباحثی مانند قراردادها، قوانین ارثی، ولادت، مالکیت، وصیت، مسئولیتهای اشخاص، مسئولیتهای ناشی از حوادث، اقامتگاههای شخصی، روابط اجتماعی مردم و… نظارت میکند.
در کشور ما ایران وجود کارشناسانی که بر طبق احکام اسلامی حکم کنند واجب و ضروری است. زیرا ما تابع قرآن و قوانین اسلامی هستیم. رشته علوم قضایی با هدف آشنایی با آخرین تحولات در حقوق و تسلط بر منابع فقه اسلامی تنظیم شده است.
از مزایای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- دانشجویان در طی دوران تحصیل خود حقوق ماهیانه کارآموزی قضایی دریافت می کنند.
- دانشجویان بورسیه از انجام خدمت نظام وظیفه معاف هستند و اشتغال قضایی آنها بعد از اتمام تحصیل جزء خدمت وظیفه آنها محسوب می شود.
- دانشجویان رشته کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی بعد از گذراندن دوره کارشناسی بدون شرکت در آزمون کارشناسی ارشد ، می توانند در یکی از 6 رشته کارشناسی ارشد (حقوق خانواده ، حقوق تجارت ، حقوق ثبت ، حقوق عمومی ، حقوق جزا ، حقوق خصوصی ، و جرم شناسی) مشغول به تحصیل شوند.
- دانشجویان کارشناسی ارشد پیوسته دوره کارآموزی خودشان را در حین تحصیل طی می کنند و در مدت زمان کمی بعد از فارغ التحصیلی مشغول به کار می شوند.
- دانشجویان این مقطع از ابتدای دوره تحصیلی عنوان کار آموزی قضایی دریافت می کنند و به استخدام قوه قضائیه در می آیند.
- سنوات تحصیل دانشجویان رشته کارشناسی ارشد پیوسته علوم قضایی که حدودا 6 ساله است جزء سابقه خدمت آنان محسوب می شود.
- دانشجویان کارشناسی ارشد پیوسته بر خلاف دانشجویان مقطع کارشناسی ، در صورت عدم کسب معدل 15 مطابق تعهد نامه محضری خود از ورود به خدمت قضایی محروم می شوند و باید هزینه های تحصیلشان را پرداخت کنند و مقرری های دریافتی را باز گردانند.
- اگر پس از گذراندن واحد های درسی کارشناسی نتوانند حداقل معدل 15 را به دست آورند ، همچنان می توانند در آزمون جامع شرکت کنند و در صورت موفقیت در این آزمون می توانند در یکی از گرایش های ارشد ادامه تحصیل داده و پس از آن وارد قوه قضائیه شوند.
- فارغ التحصیلان ممتاز ارشد پیوسته علوم قضایی در صورت دارا بودن شرایط پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان ، طبق مقررات وزارت علوم ، می توانند بدون شرکت در آزمون سراسری دکتری ، در مقطع دکترای تخصصی رشته های حقوق ادامه تحصیل دهند.
- دانشگاه علوم قضایی در سال های اخیر این مقطع را بیشتر تقویت نموده و پذیرش دانشجوی بورسیه در مقطع کارشناسی را کاهش داده است . به همین دلیل دانشجویان کارشناسی ارشد پیوسته در کانون توجه برنامههای آموزشی ، فرهنگی و کارآموزی قضایی قرار خواهند داشت.
کلیه داوطلبان گروه های آزمایشی ریاضی و فنی ، علوم تجربی و علوم انسانی می توانند با توجه به ضوابط ذیل در آزمون سراسری شرکت کرده و رشته علوم قضایی را انتخاب کنند :
پذیرش در گزینش عمومی
حداکثر سن 24 سال تمام باشد
داشتن شرایط عمومی آزمون سراسری
عدم اشتغال به کار و تعهد به تحصیل تمام وقت
تدین به دین اسلام و التزام عملی به احکام آن
داشتن سلامت کامل جسمی و روانی و نداشتن سوء پیشینه کیفری
التزام به ولایت فقیه و مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران
به میزان 2 برابر مدت تحصیل تعهد خدمت به قوه قضاییه بسپارد
داشتن حداقل معدل کتبی دیپلم 17 (برای داوطلبان نظام قدیم علاوه بر آن داشتن حداقل معدل کل پیش دانشگاهی 17 شرط است)
ویژگی های شخصیتی
در رشته ی علوم قضایی مقطع کارشناسی ارشد تنها مختص آقایان است و برای اجرا در دانشگاه علوم قضایی به ثبت رسیده است داوطلبان به داوطلب های گروه آزمایشی علوم ریاضی تجربی و انسانی می توانند در انتخاب رشته خود این نرم رشته را انتخاب کنند مشروط بر اینکه قبل از انتخاب رشته فرم های مربوطه را مطالعه کرده و در فرآیند گزینش دانشگاه شرکت کرده باشند و به دین مبین اسلام گرایش داشته باشند و از سلامت جسمی و روانی برخوردار باشند همچنین عدم سوء پیشینه داشته باشند و معدل کتبی دیپلم آنها پایینتر از 17 نباشد و معدل کل پیش دانشگاهی نباید کمتر از 17 باشد همچنین این افراد باید حداکثر 24 ساله باشند. هنگامی که دانشجویان دوره مشترک را سپری کردند، در هر گرایشی صلاحیتشان تایید شد میتوانند ادامه تحصیل دهند.
گرایش ها
- حقوق خصوصی : حقوق خصوصی شامل تمامی رشتههای است که قواعد حقوقی مورد نظر آنها رابطه اشخاص جامعه با همدیگر می باشند و حقوق عمومی تنظیمکننده رابطه متقابل اشخاص و دولت ها با یکدیگر میباشد.
- حقوق عمومی : گرایش حقوق عمومی از گرایش های مربوط به علوم قضایی است که در آن به موضوع رابطه دولت با مردم پرداخته میشود. از مهمترین درس هایی که در رشته حقوق اساسی در رشته حقوق عمومی وجود دارد حقوق اساسی، حقوق اداری و حقوق مالی است.
- حقوق جزا و جرم شناسی : گرایش حقوق جزا و جرم شناسی یکی از گرایش های علوم قضایی است که به مطالعه علمی اتفاق مجرمانه می پردازد. به علت پیچیده شدن جرم ها و پیشرفتهتر شدن مجرمان سیستم عدالت کیفری نیز تخصصیتر شده است و به همین منظور دادگاه های جرایم اقتصادی به صورت ویژه تشکیل می شود و به جرایم کودک هایی که بزهکار هستند به صورت خاص رسیدگی میشود.
- حقوق تجارت، حقوق ثبت : از وقتی که امکانات ارتباطی بین جوامع مختلف رشد کرد رابطه بازرگانی از مرزهای کشور بالاتر رفت و جنبه های بین المللی پیدا کرد. در روابط بازرگانی بین المللی عوامل خارجی قواعد حاکم بر رابطه و نظام حقوقی و حل و فصل اختلافات وجود دارد. روابط تجاری داخلی و خارجی تفاوت دارند. حقوق تجارت بین الملل از قواعدی صحبت میکند که بر روابط تجاری برون مرزی و روش های حل و فصل اختلافات ناشی از آن مانور دارد.
- حقوق خانواده (این رشته به صورت نیمه متمرکز دانشجو می پذیرد.) : گرایش حقوق خانواده در علوم قضایی از جدید ترین گرایش های حقوقی است که به طور اختصاصی به ابعاد و حقوقی و مسائل مربوط به خانواده میپردازد.
عربی
حقوق مدنی
حقوق جزای عمومی
متون فقه
متون حقوقی
حقوق اساسی
حقوق و جزای اختصاصی
قواعد فقه
آیین دادرسی مدنی
آیین دادرسی کیفری
اصول فقه
حقوق بین الملل عمومی
حقوق تجارت
حقوق اداری
مقدمه علم حقوق
حقوق کار
حقوق سازمان های بین المللی
اولیه اثبات دعوی
جرم شناسی
پزشکی قانونی
حقوق تطبیقی کارگاه آموزشی
بازار کار
افرادی که در رشته علوم قضایی فارغ التحصیل می شوند این قابلیت را دارند که در امر قضاوت در محاکم جمهوری اسلامی ایران فعالیت داشته باشند و همچنین می توانند در طول دوره تحصیل از خدمات خوابگاه بیمه و خدمات رفاهی استفاده کند و از ابتدای دوره تحصیلاتشان مقداری مبلغ به صورت ماهیانه دریافت می کنند و سالهایی که به تحصیل مشغول هستند جزو سابقه کاری آنها به حساب می آید همچنین این دانشجویان تمام دروس تخصصی رشته حقوق را هم مطالعه می کنند و می توانند موقعیت های شغلی که دانشجویان حقوق خواهند داشت را نیز داشته باشند. علاوه بر موارد گفته شده در ادامه تعدادی از مشاغل مرتبط با این رشته را برایتان معرفی کرده ایم:
- اجرای احکام
- بازپرسی و دادیاری
- حوزه و اداره ثبت اسناد و املاک
- تصدی امر قضا در محاکم جمهوری اسلامی ایران
- فعالیت در دفاتر اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار
- اداره تسویه ورشکستگی و سرپرستی محجورین فنی و حقوقی
- نوشتن و تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی
- مشاوران حقوقی در وزارتخانه ها و موسسات دیگر دولتی و …
افراد موفق در این رشته:
دکتر سید حسین صفایی
استاد غلامرضا شهری
دکتر سید ابوالفضل قاضی (شریعت پناهی)