
رشته فلسفه را باید پرسابقهترین رشته علوم انسانی در دنیا دانست. این دانش در اسلام و ایران نیز از قدمتی طولانی برخوردار است. این دانش با ظهور اسلام و عنایت ویژه این دین الهی به عقلانیت، در میان اندیشمندان مسلمان رشد یافت و این دانشمندان با بهره از یافتههای فیلسوفان گذشته و با الهام از آموزههای وحیانی دست به کار تدوین دانشی شدند که امروزه از آن با عنوان فلسفه کلام اسلامی یاد میشود. در سنت اندیشه اسلامی با دانش دیگری نیز به نام کلام نیز مواجه هستیم که اندیشمندان آن به بررسی، مطالعه و دفاع از عقاید دینی میپردازند.

گروه فلسفه و کلام اسلامی در سال 1373 در دانشگاه قم فعالیت خود را آغاز کرد.

فلسفه در معنای عام خود مشتمل بر مطلق دانشهای عقلی و شامل حکمت نظری و عملی و فلسفههای مضاف میشود. اما در معنای خاص آن دانشی است که از آن تحت عناوین «الهیات»، «فلسفه اُولی»، «فلسفه علیا»، «ما بعدالطبیعه»، «متافیزیک» یا «علم کلی» یاد میشود. هر چند در فلسفه اسلامی تاکید بر فلسفه اولی است ولی سایر شاخهها هم مدنظر قرار میگیرد. اندیشمندان این دانش میکوشند کلیترین و ریشهایترین پرسشهای بشر را در حیطههای گوناگون فرا روی خود قرار داده و پاسخهایی عمیق و بر اساس استدلال عقلی برای آنها فراهم کنند. اندیشمندان با این رویکرد در تلاش برای شناخت عالم بودهاند و دستیابی به حقیقت را در گرو شناخت عالم عینی -آنگونه که واقعا هست- میدانستند. مسائلی از قبیل هستی، معرفت، علّیت، حرکت، زمان، خدا، انسان و اموری هستند که در این دانش به آنها پرداخته میشود.

فارغ التحصیلان رشته فلسفه می تواند معلم، پژوهشگر، نویسنده سردبیر شوند و یا در نهادها و سازمانهای مانند صدا و سیما و مراکزی که پژوهشهای حکمت و معرفت فلسفه اسلامی را انجام میدهند نیز مشغول به کار شود.

- ریاضیات قوی، زیرا ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به سوی فلسفه میباشد.
- صاحبنظر باشد یعنی هم قدرت ذهنی و هم خلاقیت داشته باشد.
- علاقمند ذاتی برای بدست آوردن پاسخ سوالاتی نظیر روابط علت و معلول در جهان هستی داشته باشد.
- داشتن علاقه، ذهن پویا و قدرت تجزیه و تحلیل بالا ضروری است.

امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکترا وجود دارد.

رشته فلسفه و کلام اسلامی در زیر گروه 4 تجربی می باشد.



—

- روزانه دانشگاه شهید مطهری
- شبانه دانشگاه ولی عصر- رفسنجان
- غیرانتفایی معارف قران و عترت- اصفهان
- پیام نور پرند – تهران
- دانشگاه ازاد سمنان- واحد دامغان
لازم به تذکر است در دوره های پیام نور و غیرانتفایی و ازاد صرفا با سوابق تحصیلی می باشد.

دروس پایه:
آشنایی با علوم اسلامی- متدلوژی- مبانی جامعه شناسی- اخلاق و تربیت اسلامی- صرف ون حو کاربردی کلام- منطق- حکمت عملی- مبادی فقه- تفسیر قران- تاریخ اسلام- صرف ونحو کاربردی- تاریخ اسلام- تاریخ فلسفه اسلامی
دروس تخصصی:
کلام تخصصی- زبان تخصصی- قرائت و درک متون فقهی و تفسیری- کلام تخصصی- آشنایی با ادیان بزرگ- قرائت متون معاصر- مکالمه و محاضر- تاریخ فلسفه غرب- منطق تخصصی- فلسفه- عرفان نظری- علوم بلاغی- متون فلسفی زبان خارجی


مراکز محل فعالیت غیر مستقل :
- صدا و سیما
- فعالیت در مراکز پژوهشی مثل دایرهالمعارفها و پژوهشگاه علومانسانی
- تبلیغ معارف اسلامی در سطح عمومی
- تدریس در مراکز آموزشی و فرهنگی.
مراکز محل فعالیت مستقل:
- استاد یا معلم فلسفه
سطح درآمد :
افرادی که در رشته فلسفه فارغ التحصیل می شوند با مشکل شاغل شدن مواجه هستند و نمی توانند در کاری مرتبط با رشته خود مشغول شوندو مجبور میشوند به کارهای غیر مرتبط با رشته روی بیاورند.


برای این رشته در تعداد محدودی از کشورها امکان ادامه تحصیل وجود دارد.

عبدالله فاطمینیا (متولد ۱۳۲۵ در تبریز) روحانی مجتهد، خطیب، استاد اخلاق، مورخ اسلامی و کتابشناس است. وی در زمینه اخلاق و عرفان، حدیث و شعر عربی تحقیق دارد.

کتاب هنرانتخاب
سایت “ای-استخدام”
سایت “مسیر ایرانی”
سایت “3گام”
کتاب معرفی رشته های سازمان سنجش
سایت ویکی پدیا فارسی و انگلیسی
سایت خبرنامه دانشجویان ایران
سایت گزینه 2