
امروزه دندان پزشکی فن و مهارت کشیدن دندان یا ساخت دندان مصنوعی با روش های ابتدایی نیست بلکه دانشی است که سلامت دهان و دندان را به عنوان عضوی مهم در سلامت جسم و روح ، زیبایی و ادا کردن کلمات تامین میکند.
رشته دندان پزشکی شامل دو دوره مجزای 2 و 4 ساله است؛ که در 2 سال اول دانشجویان واحدهای علوم پایه مثل بیوشیمی، آناتومی، بافتشناسی و …را میگذرانند و بعد از گذران این 2 سال اول ، وارد دوره تخصصی دندانپزشکی می شوند و درس های اختصاصی خود را می گذرانند.
قدمت دانش دندانپزشکی را میتوان به هزاران سال قبل مربوط دانست و بنظر میرسد که همیاری و مبادلهٔ علمی در این زمینه در طی قرنهای متمادی و در ارتباط با فرهنگها و تمدنهای مختلف جهان به شکلگیری آنچه که امروزه از آن به عنوان دانش دندانپزشکی نام میبریم؛ انجامیدهاست.دندانپزشکی برای اولین بار در سال ۱۸۲۸ و به دنبال تأسیس اولین دانشکده دندانپزشکی دنیا توسط دکتر جان هریس در ایالت اوهایوی آمریکا، بهعنوان یک رشته دانشگاهی شناخته شده است. این در حالی است که دندانپزشکی مدرن، اواخر قرن هفدهم در فرانسه و توسط یک پزشک پایهگذاری شده بود، اما تا آن زمان یک علم مجزا به شمار نمیرفت.

هدف از دوره دکتری عمومی دندانپزشکی تربیت دندانپزشکان عمومی شایسته است که دارای مبانی قوی علمی ، مهارت های مناسب درمانی ، توانایی آموزش بهداشت و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان و کارایی لازم برای انجام پژوهش های حین و پس از تحصیل بوده و قادر به ارائه خدمات کیفی مناسب درمانی و پیشگیری در نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی کشور ایران باشند.

- تشخیص بیماریهای دهان
- ارتقاء سلامت دهان و دندان و پیشگیری از بیماری
- ایجاد برنامههای درمانی برای حفظ یا ترمیم سلامت دهان و دندان بیماران
- تفسیر اشعه ایکس و آزمایشهای تشخیصی
- نظارت بر رشد و نمو دندانها و فک
- انجام عملهای جراحی روی دندانها، استخوانها و بافتهای نرم حفره دها

- هماهنگی خوب چشم و دست و دستان قوی و با مهارت بالا
- توانایی تمرکز طولانی مدت
- توان بدنی مناسب و سلامت کامل جسمی و روحی
- مهارت ارتباطی خوب در مقابل بیماران
- صبر و تحمل
- توانایی آرام کردن بیماران مضطرب
- آشنایی با زبان انگلیسی برای آگاهی از آخرین دستاوردهای علمی و جدیدترین روشها در حوزه دندانپزشک
- توانایی با دقت و ظرافت بالا کار کردن

- پژوهشگر / علمی
- جزئی نگر
- مسلط بر خود
- قابل اعتماد
- صادق

امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع فوق تخصص وجود دارد
برخی از گرایش های این رشته در دکترای تخصصی عبارتند از :
- آسیب شناسی دهان و فک
- آناتومی دندان
- ارتودنسی
- بهداشت دهان و دندان
- پروتز ثابت و اکلوژن
- جراحی لثه
- درمان ریشه
- اطفال
- پاتولوژی دهان و فک

رشته دندانپزشکی زیر گروه 1 رشته تجربی میباشد.




در این رشته بر خلاف رشته پزشکی کشیک و شیفت های طاقت فرسا شبانه نه در دوران تحصیل و نه در حین کار وجود ندارد.دوران تحصیلی راحت تری نسبت به پزشکی و داروسازی دارد. با داشتن مدرک دکتری عمومی بدون تخصص می توان درآمد خوبی در این رشته داشت.
نکات منفی این رشته عبارت است : دردهای عضلانی و مفصلی به دلیل انجام حرکات تکراری و قرار گرفتن در یک وضعیت نامناسب به مدت طولانی ، خطر ابتلا به بیماری های عفونی و واگیردار و همچنین آلوده شدن با خون آلوده از خطراتی است که همیشه دندانپزشکان در معرض آن هستند.

- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی البرز – کرج
- دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران (پذیرش با شرایط خاص)
- دانشگاه شاهد – تهران (پذیرش با شرایط خاص)
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور – اهواز
- دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
- دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران

دروس پایه:
آسیب شناسی عمومی نظری -آسیب شناسی عمومی عملی -انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی -ایمنی شناسی نظری -ایمنی شناسی عملی -باکتری شناسی نظری -باکتری شناسی عملی -بیوشیمی نظری -بیوشیمی عملی -روان شناسی و مهارتهای ارتباطی -ژنتیک انسانی -سلامت دهان و جامعه -علوم تشریحی -فیزیک پزشکی -فیزیولوژی عملی و نظری -ویروس شناسی
دروس تخصصی:
آسیب شناسی دهان ، فک و صورت عملی -آموزش مهارتهای ارتباطی بالین -آناتومی و فورمولوژی دندان -اخلاق پزشکی ، تعهد حرفه ای و قانون -ارتو دانتیکس نظری -ارتو دانتیکس عملی -مبانی اندودانتیکس -اندودانتیکس نظری -اندودانتیکس عملی -ایمپلنت های دندانی نظری -بیماریهای دهان و تشخیص عملی -بیماریهای سیستمیک-مبانی پروتزهای کامل -درمان بیماران با بی دندانی کامل -مبانی پروتزهای پارسیل -مبانی پروتزهای ثابت دندانی -پروتزهای کامل عملی -پروتزهای پارسیل عملی -پروتزهای دندانی پیشرفته نظری


مراکز محل فعالیت غیر مستقل :
- بیمارستان
- درمانگاه
- کلینیک
- مراکز آموزش عالی
- دانشگاه ها
مراکز محل فعالیت مستقل:
- مطب شخصی
سطح درآمد :
در سال های اخیر تعداد دندانپزشکان به نسبت جمعیت کشور افزایش زیادی داشته است. به حدی که در شهرهای بزرگ این عدد به میزان استاندارد جهانی رسیده است. به عبارتی فرصت های شغلی برای دندانپزشک در این شهرها بسیار محدود می باشد. البته در شهرهای کوچک اینطور نبوده و بازارکار خوبی برای دندانپزشکان وجود دارد. اما در کل طبق بررسیها و پیشبینیهای جوامع علمی خارج از ایران ، در سال ۲۰۳۰ میلادی بهداشت دهان و دندان مردم به اندازهای خوب خواهد بود که دندانپزشکی عمومی به بخشی از پزشکی عمومی برخواهد گشت و رشته دندانپزشکی تنها جنبه تخصصی پیدا میکند. درآمد دندانپزشک با توجه به محل و شرایط کار متفاوت است. آنهایی که در بخش دولتی کار می کنند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. آنهایی که در کلینیک های خصوصی کار می کنند، درآمد بالاتری دارند. در کلینیک ها معمولا روال بدین صورت است که دندانپزشک یک حقوق ثابت دریافت کرده و به ازای هر بیمار نیز درصدی به عنوان حق العمل می گیرند.


دانشگاههای بسیاری در سراسر جهان در رشته دندانپزشکی دانشجو میپذیرند؛ اما دانشجویان باید شرایط تحصیل و زندگی را در کشورهای مختلف بررسی کنند. هزینه تحصیل در رشته دندانپزشکی بسیار بالاست و دانشجو باید علاوه بر پرداخت شهریه دانشگاه، هزینههای زندگی خود را تامین کند.
دانشجویان بینالمللی زیادی متقاضی تحصیل در دانشگاههای برتر دندانپزشکی هستند. تحصیل در دانشگاههای تراز اول جهان میتواند باعث موفقیت تحصیلی و کاری دانشجویان در آینده نزدیک شود.
دانشگاه های مطرح دنیا در این رشته :
- (King’s College London (KCL
- (Academic Centre for Dentistry Amsterdam (ACTA
- University of Michigan-Ann Arbor
- (University of Hong Kong (HKU
- Harvard University
- Tokyo Medical and Dental University
- University of Gothenburg

پیر فوشار : پزشک فرانسوی که به پدر دندانپزشکی مدرن معروف است بیشتر به دلیل تألیف کتاب جراح دندانپزشک (Le Chirurgien Dentiste) که اولین کتاب جامع تعاریف دندانپزشکی است میشناسند. او در این کتاب تعاریف پایه آناتومی و عملکرد دهان، علائم و نشانههای پاتولوژی دهان، تکنیکهای ترمیم پوسیدگی، بیماریهای پریودنتال، ارتودنسی، جایگزین کردن دندانهای از دست رفته و پیوند دندان را به رشته تحریر درآورده است.
دکتر حسین نواب : طراح و عضو مؤسسین جامعه دندان پزشکی ایران، بنیانگذار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی و دندانپزشکی نوین در ایران

- کتاب هنرانتخاب
- سایت “ای-استخدام”
- سایت “مسیر ایرانی”
- سایت “3گام”
- کتاب معرفی رشته های سازمان سنجش
- سایت ویکی پدیا فارسی و انگلیسی
- سایت خبرنامه دانشجویان ایران
- سایت گزینه 2
- سایت دندانه
- سایت پروفایل سنتر
- سایت بیتوته
- https://go2tr.com